Diyarbakır’da yaşayan Fesih Sürmeli, 30 yıldır amca mesleği semerciliği yapıyor. Diyarbakır’daki son semerci olarak mesleğini yaşatmaya çalışan Sürmeli, Köyden kentte yaşanan göç ve her köyde artık at ve eşekler yerine otomobillerin tercih edilmesiyle birlikte semercilik mesleğinin tarih sayfalarındaki yerini aldığını söyledi.
DİYARBAKIR GAZETE- Teknolojinin yaygınlaşması, Köyden kentte göç ve semere olan ihtiyacın yok olmasıyla, bir dönem sadece Diyarbakır kent merkezinde 10’a varan semerciler, tek tek kepenk kapatmak zorunda kaldı.
30 yıldır Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki Çarşıya Şevitide amcadan kalma semerciliği yapmaya devam eden kentteki son semerci Fesih Sürmeli, mesleğin kendisinden sonra ilçede tarihe karışacak olmasına üzülüyor. Diyarbakır’ın son semercisi Sürmeli, amcasından öğrendiği 30 yıldır mesleği yaşatmaya çalıştığını belitti.
Semercilik bitme noktasına geldi
Eskiye oranla semerciliğin artık bitme aşamasına geldiğini ifade eden Sürmeli, “15 yıldır semercilikte bitti. O dönemlerde ayda 10 tane semer yaparken, şimdilerde sinek avlıyoruz. Artık satılmıyor. İş olmadığı için dükkanda oturuyorum. Semercilik mesleğim amcamdan kalan bir meslek. Eskiden semercilik mesleği güzel bir işti, hayvanlarını vatandaşlar kent merkezine getirirlerdi. Köyde Hayvanalar çoktu, araba az olduğundan dolayı işlerimiz çok iyiydi, ama şimdi arabaların çok olmasında dolayı sadece köylerden belirli kişiler gelip semer yaptırıyor. Eski zamanlarda ayda 10-15 adet semer yapardık, şimdi kimse kalmadı. Sadece biz kaldık. Araba, taksi, traktör bir şey yokken çok kıymetli bir meslekti. Biz o zamanlar işlerimizi yetiştiremezdik. Şimdi her şey makineleşince biz de geride kaldık. Semercilik işini yapan 10 dükkândan sadece ben kaldım, ben de mesleğimi ayakta tutabilmek için çabalıyorum” diye konuştu.