enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
35°C
Diyarbakır
35°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
35°C
Pazartesi Az Bulutlu
35°C
Salı Az Bulutlu
36°C
Çarşamba Açık
35°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Toplum Yararına Çalışma Programı’nı (TYP) yenileyerek İşgücü Uyum Programı (İUP) adıyla yeniden hayata geçirdi. Diyarbakır’da 2800 kişi, bu yeni program kapsamında okulların temizlik, bakım ve onarım işlerinde istihdam edilecek. DİYARBAKIR GAZETE– İşgücü Uyum Programı (İUP), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işsiz vatandaşların işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlamak...
07.09.2024
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Zabıta Haftası nedeniyle düzenlenen eğitim programına katılarak, yurttaşlar ve turistlerle muhatap olan Zabıtanın belediye ve kenti temsil ettiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Zabıta Haftası nedeniyle büyükşehir ile Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçe belediyelerinin zabıta personeline yönelik eğitim programı düzenledi. Kültür ve...
07.09.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Yenişehir Millet Bahçesinde halkın sorunlarını dinleyerek, “Sorunları hep birlikte çözeceğiz ve şehrimizi güzelleştireceğiz. Bizi mahallenizde bekleyin, size geleceğiz” dedi. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesinin 5 Haziran’dan itibaren başlattığı Amed Temizlik Kampanyası kapsamında “Parklarda halkımızı dinliyoruz, Amed’i seviyoruz, kirletmiyoruz” sloganıyla yürütülen sosyal farkındalık çalışması, Yenişehir...
07.09.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Balıkçılarbaşı ile Huzurevleri arasında yeni güzergâh oluşturdu. Güzergahtaki toplu taşıma hizmeti 9 Eylül’de başlayacak. DİYARBAKIR GAZETE- Ulaşım Daire Başkanlığı, yurttaşların güvenli, rahat ve konforlu bir şekilde ulaşımlarını sağlamaları için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, yurttaşların hastane, eğitim, sağlık ve ticari başta olmak üzere toplu taşıma alanında tüm ihtiyaçlara...
07.09.2024

VİDEO- Coğrafyanın kadınlarını tuallerine yansıtıyorlar!

VİDEO- Coğrafyanın kadınlarını tuallerine yansıtıyorlar!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da kurdukları atölye ile sanatlarını icra eden resim öğretmeni iki arkadaş, Bölgedeki kadınların yaşadıkları sıkıntıları ve zorlukları tuallerine yansıtıyor.

DİYARBAKIR GAZETE- 2 yıl önce kadınların yaşadığı zorluklarının işledikleri resimlerin yer aldığı sergi açan Zeynep Kurtcu ve Rıdvan Çelik, Diyarbakır ve bölgede birçok alanda olduğu gibi sanata ilginin yok denecek kadar az olduğunu söylediler. Sanatçıyı destekleyecek platformların artmasını dileyen Kurtcu ve Çelik, hedeflerinin sanatlarında ilerlemek olduğunu belirtti.

Resim Öğretmeni Zeynep Kurtcu, Resme aileden ilgisinin olduğunu belirterek, “2008 yılında resim öğretmenliğinden mezun olduktan sonra Ulucami, Surp Gragos ve Cemilpaşa konağının restorasyonunda bulundum. KPSS sürecinde 3-4 yıl boyunca resimden uzak kaldık. KPSS’nin ardından meslektaşım Rıdvan Çelik ile bir atölye açtık. 2018 yılında Sanatöyle’yi kurduk. Bu atölyeyi öncelikle kâr amaçlı olarak açmadık. Sanatımızı icra edeceğimiz bir yer olsun diye bu atölyeyi kurduk. Bir süre sonar sipariş almaya başladık. Bu atölyenin tutulacağını çok tahmin etmiyorduk. 2024 yılında sanatımızı aktif bir şekilde icra etmeye başladık” diye konuştu.

“Coğrafyanın kadınlarını sanatına aktarıyorum”

Genellikle coğrafyanın kadınlarını, yaşadıkları zorlukları sanatına aktardığını ifade eden Kurtcu, “Bunları aktarırken, karışık teknikler kullanıyorum. Resim yaparken yöremize ait kumaşlardan da faydalanıyorum. Kumaşın motifleriyle kadınlarımızın yaşamlarını daha çok ön plana çıkaracağımı düşünüyorum. Genellikle yöresel olarak çalışıyorum.

“2 yıl önce karma sergi açtık”

2022 yılında arkadaşım Rıdvan Çelik ile yöremizin kadınlarının yaşadığı zorluklarla ilgili yaptığımız çalışmalardan oluşan karma bir sergi açtık. Genellikle kadın temalı çalışıyorum. Çizdiğim resimlere ilgi çok iyi. Sosyal medya hesaplarından çok güzel geri dönüşler alıyoruz” şeklinde konuştu.

“Kadınlara pozitif ayrımcılık yaptık”

Resim öğretmeni Rıdvan Çelik de, Kendisinin de kadının toplumda yaşadığı sıkıntılar üzerine resimler yaptığını belirterek, “Neden kadın temalı çalışıyoruz? Çünkü, yaşadığımız coğrafya halen ataerkil bir toplumumuz. Bu yüzden kadınlar hep arka planda kalmış. Yıllarca tanık olduğumuz, annelerimizden, büyüklerimizden tanık olduğumuz birçok sıkıntıya şahit olduk. Biz çalışmalarımızı yaparken, kadınların sadece bu yönüyle ele almak istememiştik. İşin içine girince eğer sanat toplum için bir ayna, bir aracı ise toplumun uyanması için böyle bir sorumluluk yüklendik. Kadınların böyle bir ön plana çıkaralım istedik. Belki böylece kadınlara pozitif bir ayrımcılık oluyor kadınlar için ama. Onların sıkıntılarını dile getirmek istedik. Kadınlar gerçekten bu coğrafyada erkeklere nazaran daha fazla sıkıntı ve zorluk yaşıyor. Birçok sorumluluk kadınların sırtında ve görmezden gelinenler yine kadınlar oluyor. Biz de buna bir tepki olsun hem farkındalık yaratmak için daha çok kadın temalı çalışmalar yaptık” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır ve Bölgede sanata pek ilgi yok

Diyarbakır ve bölgede birçok alanda olduğu gibi sanata da pek ilginin olmadığına işaret eden Çelik, şöyle dedi:

“Sanatsal platformların sayısı yok denebilecek kadar az. Sanatçıyı destekleyecek bir platform yok. Biz kişisel olarak zorlanmıyoruz. Çünkü bizim ekstra bir çalışma hayatımız var. Ama birçok sanatçı arkadaşımız gibi özellikle ekonomik ve mekânsal olarak sıkıntılar yaşadık. Hiçbir sanatçı maalesef bu coğrafyada sanatının karşılığını alamıyor. Sanatta bu ülkemizde belli bir kesim ve belli bir zümre tarafından yönetiliyor diyebiliriz. Çünkü işlenen konular hep aynı politik ve ideolojik konular işleniyor. Biz bu yüzden hiçbir gelir kaygımız olmadan sadece sanatımızı yapmak istiyoruz.

“Hedefimiz, sanatımızda ilerlemek”

Hedefimiz, kendi sanatımızda ilerlemek, kendi duygu ve düşüncelerimi ben sanatıma yansıtabiliyorum. Çünkü birilerine bir şeyler anlatma çabasında değilim ama kendimi de yansıtmak istiyorum. Özgür bir şekilde herhangi bir platforma dahil olmadan sanatımı icra etmek istiyorum ve bu anlamda çok özgürüz”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme