enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5198
EURO
36,4989
ALTIN
2.963,24
BIST
9.128,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
6°C
Pazartesi Açık
6°C
DİYARBAKIR HABERİ
DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, asgari ücret artışının tartışıldığı dönemde piyasadaki denetimsizlik ve fırsatçılıkla ilgili uyarılarda bulunarak, iş barışının korunması ve iki tarafın fedakarlık yaparak uzlaşma sağlaması gerektiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Başkanı Şeyhmus Akbaş, ülkede devam eden asgari ücret tartışmaları ve daralan ticaretle ilgili açıklamalarda...
21.11.2024
Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Leyla Ayaz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla tekstil atölyelerini ziyaret etti. DİYARBAKIR GAZETE- Bağlar Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla çalışmalarını sürdürüyor. Eş Başkan Leyla Ayaz, “Sözümüz bitmedi şiddeti birlikte durduracağız” sloganıyla başlatılan çalışmalar kapsamında tekstil...
21.11.2024
Kayapınar Belediyesi Kadın Müdürlüğü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Bilgi Akademi’de kurs gören genç kadınlara dönük ‘Dijital Şiddet’  konula konulu seminer verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Kadın Müdürlüğü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında belediyeye ait Bilgi Akademi kurs gören genç...
21.11.2024
Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Koruyucu Aile Tanıtım Semineri, 20 Kasım 2024’te başladı. Seminerin ilk oturumu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Polat’ın açılış konuşmasıyla gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, koruyucu aile modelinin yaygınlaştırılması amacıyla rehber öğretmenlere yönelik bir seminer...
21.11.2024

VİDEO- Bayraktar: “Çiftçiler para kazanamazsa üretimden çekilebilir”

VİDEO- Bayraktar: “Çiftçiler para kazanamazsa üretimden çekilebilir”
REKLAM ALANI
20.10.2024
0
A+
A-

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır’da pamuk hasadında yaptığı açıklamalarda, üreticilerin maliyetler nedeniyle zorlandığını ve gençlerin tarımdan uzaklaştığını vurguladı. Pamuk fiyatlarının yetersiz olduğunu belirten Bayraktar, çiftçilere daha fazla destek verilmezse tarımsal üretimde ciddi düşüşler olabileceğini ifade etti.

DİYARBAKIR GAZETE- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır’ın Bozdemir mahallesinde pamuk hasadına katılarak tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunları gündeme taşıdı. Bölgedeki birçok oda başkanının da katıldığı hasatta, Bayraktar, özellikle pamuk üreticilerinin son yıllarda ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşadığını belirterek, çiftçilerin yeterli gelir elde edememesi durumunda pamuk üretiminden çekilmek zorunda kalacaklarını ifade etti.

Bayraktar, tarım sektörünün kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Pamuk üretimi hem bölgesel kalkınma açısından hem de ülkemizin ekonomisi için hayati önemde. Ancak, üreticilerimiz son üç yıldır pamuk fiyatlarında umduğunu bulamadı. Bu yıl da fiyatlar yeterli olmazsa, birçok çiftçi pamuk üretiminden çekilmek zorunda kalacak. Üretimin sürdürülebilirliği için çiftçilere acilen daha fazla destek sağlanmalı.”

“GENÇLER TARIMDAN UZAKLAŞIYOR, KADINLAR OLMASA ÜRETİM DURUR”

Bayraktar, tarım sektöründeki genç nüfusun hızla azaldığına dikkat çekerek, tarımın geleceği için gençleri kırsal kesimde tutmanın önemine değindi. Tarımdaki en büyük problemlerden birinin gençlerin bu sektöre ilgi göstermemesi olduğunu belirten Bayraktar, “Bugün gençlerimizi tarımda tutamıyoruz. Kadın çiftçilerimiz olmasa tarım üretimi şu an tamamen durma noktasına gelir. Kadınlar tarımın bel kemiği haline geldi” dedi.

Ayrıca kadın ve genç çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanmasını talep etti: “Gençlerimize ve kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaparak sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenmeli. Aksi takdirde kırsalda genç nüfusu tutmak mümkün değil.”

“PAMUKTA ÜRETİMİN YÜZDE 82’SİNİ 5 İL GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Pamuk üretiminin ülkemizdeki dağılımına da değinen Bayraktar, pamuk üretiminin yüzde 82’sinin beş ilde yapıldığını söyledi. Bu iller arasında Şanlıurfa’nın yüzde 42 ile ilk sırada, Diyarbakır’ın ise yüzde 14,4 ile ikinci sırada yer aldığını belirtti. Aydın ise pamuk üretiminde yüzde 11,6’lık payla üçüncü sırada bulunuyor.

Türkiye genelinde pamuk üretiminde yaşanan dalgalanmalara dikkat çeken Bayraktar, 2023 yılında ekim alanlarının yüzde 16,7 oranında azaldığını belirtti. “Geçtiğimiz yıl çiftçilerimiz 2,1 milyon ton pamuk üretti. Bu yıl ise 2,2 milyon ton seviyesinde üretim bekleniyor. Ancak, üreticilerimizin maliyetler ve düşük fiyatlar nedeniyle zorlandığını görüyoruz. Eğer gerekli destekler sağlanmazsa üretimde daha da büyük düşüşler yaşanabilir” dedi.

“PAMUK BİR SANAYİ ÜRÜNÜ DEĞİLDİR, TARIM ÜRÜNÜDÜR”

Bayraktar, pamuk üretiminin stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, gümrük politikalarının pamuk üreticilerini zor durumda bıraktığını söyledi. “Pamuk bir sanayi ürünü değildir, tarım ürünüdür. Gümrük Birliği Anlaşması’ndan kaynaklanan sorunlar nedeniyle pamuk ithalatına vergi koyamıyoruz. Bu da iç piyasadaki pamuk fiyatlarını olumsuz etkiliyor” diye konuştu. Bayraktar, bu anlaşmanın revize edilmesi gerektiğini belirtti.

“PAMUKTA FİYATLAR YETERLİ DEĞİL”

Pamuk fiyatlarının üreticileri memnun etmediğine vurgu yapan Bayraktar, ABD Memphis lif pamuk fiyatının kilogram başına 65 lira olduğunu, Türkiye’de ise bu fiyatın 57 lira seviyesinde kaldığını belirtti. “Ülkemizde kütlü pamuk fiyatı kilogram başına en az 30 lira olmalı ki üreticilerimiz pamuktan vazgeçmesin. Ancak şu an bu fiyatların çok altında satışlar yapılıyor” dedi. Bayraktar, eğer çiftçiler bu sezon da umdukları fiyatları bulamazsa, önümüzdeki yıl üretim miktarında ciddi azalma yaşanabileceğini belirtti.

“SULAMA ÜCRETLERİ VE GİRDİ MALİYETLERİ BÜYÜK YÜK”

Sulama ücretlerinin yüksekliği ve girdi maliyetlerindeki artışların da pamuk üreticilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Bayraktar, “Sulama ücretleri, pamuk üretiminde büyük bir maliyet kalemi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sulama bedellerinde yüzde 50 indirim uygulanmalı” dedi. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu ve destekleme primlerinin yetersiz kaldığını belirten Bayraktar, pamukta sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için primlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, tarım sektörünün geleceği için çiftçilerin beklentilerinin karşılanması ve sorunlarının çözülmesi gerektiğini, aksi takdirde Türkiye’nin pamuk üretiminde daha fazla ithalata bağımlı hale geleceğini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme