Burma kadayıfın Diyarbakır’a ait olduğu TPE kararı ile tescil edilerek kesinleşti. Kentteki STK’lar ve esnaflar kararı memnuniyetle karşıladı. Kararın çıkmasında önemli pay sahibi olan DTSO Başkanı Sayar, “Verdiğimiz ortak mücadele mutlu sonla bitti. Umarım bundan sonra kentimize ait her konuda aynı duyarlılığı gösterip olumlu sonuçlar alırız” dedi.
BURMA KADAYIFTA GÜLEN DİYARBAKIR
Diyarbakır’a ait olan lezzetlerin ve ürünlerin marka patentlerinin başka şehirler tarafından alınması, ya da alınmaya çalışılması bölgenin en büyük kenti olan Diyarbakır’da üzüntü ile karşılanmıştı. Diyarbakır halkı, her alanda olduğu gibi el emeği göz nuru olan ciğer, tatlı, yemek ve folklorik ürünlerin korunması noktasında da sahipsiz bir kent oldukları algısına noktasına gelmişti. Ş.Urfa’nın ciğere göz dikmesinden sonra son zamanda bu kez bir diğer komşu kent olan Bingöl ile de burma kadayıf konusunda patent tartışması yaşandı ancak bu defa gülen taraf Diyarbakır oldu. Türk Patent Enstitüsü (TPE), burma kadayıfın Diyarbakır’a ait olduğunu tescil ederek tartışmalara son noktayı koydu.
‘ORTAK BİR MÜCADELE İLE BAŞARDIK’
TPE’nin tescil kararı Diyarbakır’da memnuniyetle karşılandı. Bu iş için mücadele eden kurumların başında gelen Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, bu kararın ortak mücadelenin zaferi olduğunu söyledi. Sayar,” 2014 yılında burma kadayıf patenti için başvurduk. Bingöl sonradan bu işe dahil oldu ve burma kadayıfın kendilerine ait olduğunu iddia ederek patent için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu. Verdiğimiz mücadele nihayet olumlu sonuçlandı. Patent kurumu hakkaniyetli bir karar vererek bize ait olduğu dünya tarafından bilinen burma kadayıfın patentini Diyarbakır adına tescil ettirdi.. Darısı bize ait olan diğer marka ve ürünlerin tescil edilmesine. Aynı kararlılığı ve mücadeleyi her alanda göstermeliyiz. Valiliğin, diğer kurum ve sivil toplum inisiyatifleriyle beraber bu mücadeleyi yaptık. Basının da bu haklı mücadeleye yoğun desteği oldu. Bu kararın alınmasında emeği geçen herkese ve tüm kurumlara, birimlere teşekkür ediyoruz” dedi.
‘BU KONUDA BİLİNÇ OLUŞMAYA BAŞLADI’
Burma kadayıf patentinin Diyarbakır’a verilmesine kentteki esnaflardan da olumlu tepkiler geldi. Bu konuyu sosyal medya ve basında sürekli dile getirerek gündem oluşmasında pay sahibi olan Kahvaltıcı Alattin Usta,” Burma kadayıf patenti Diyarbakır’a verilmesi ortak bir mücadele sonucunda kazanılmış bir hak sahibi olan Diyarbakır’a teslim edilmiş. Son derece mutluluk verici olduğunu belirtmek istiyorum kente büyük bir sevinçle karşılanmış sanki efsane Diyarbakırspor, Süper Lig’e çıkmış gibi halkı ve özelikle biz esnaf ve sanatkarları sevindirmişti. Tigris Haber Gazetesi başta olmak üzere basınımız bu konuda ciddi bir kamuoyu oluşturdu. Diyarbakır’da yoğun Bingöllü yaşıyor haber basına yansıtmasıyla birlikte bir çok eş dost akraba kadayıfı yapan Bingöllülerin elinde aldınız rahat ettiniz mi diye sitemde bulundu ancak olaya böyle bakmamak lazım.Hak haktır Diyarbakır’da yaşayan Bingöllüler ve bu işte yetişen hepsi kadayıf yapmayı Diyarbakırlı Ermeni ustalarda öğrendiklerini bu meslekte büyük kazançlar elde ettiklerini gönül rahatlığıyla dile getiriyorlar. Bingöl balı kalitesi dünyada ikinci seçildi .Bu çok daha büyük bir gurur verici. Şimdi bizi ve basınımızı çok daha büyük bir o kadar da zorlu sert çetin mücadele bekliyor. Diyarbakır’ın sahipsizliğinden dolayı elinde alına diğer değerleri geri almak İçin tekrar ortak mücadele vermemiz gerekiyor” dedi.