Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve sağlık meslek kuruluşlarının kentte koronavirüs sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını raporlarken Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “Şu anda da baktığımızda vaka sayısında bir azalma var, ama test sayılarında da bir azalma var.” dedi.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, kentteki koronavirüs sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını kaydederken kentteki bazı merkez ilçe ve dış ilçeler ise vaka sayısının sıfırlandığını belirtiyor. Salgın tedavisinin yapıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki hasta sayısında da düşüş meydana geldiği dile yine hastane kaynakları tarafından dile getiriliyor. Salgının başından beri Sağlık Bakanlığı verilerine kuşku ile yaklaşan Diyarbakır Tabip Odası da geçtiğimiz günlerde koronavirüse salgınına ilişkin paylaştığı raporda, kısıtlamalar öncesi kentte 850 olan günlük vaka sayısının 100-150 bandına gerilediğini kaydetti.
‘SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞIMDA CİDDİ SORUN YAŞANMADI’
Koronavirüs salgını ve aşı çalışmalarını değerlendiren TBB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerli Kaya, Türkiye’de ilk korona virüs vakasının görüldüğü 10 aylık süreçte, koronavirüs dışı hastalıklarla yaşamını yitirenlerin sayısının arttığını, bununla beraber bir bütün olarak sağlık hizmetine erişimde ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.
Bu süreçte sürekli toplum katılımının gerekli olduğuna dair bilgilendirmelerde bulunduklarını kaydeden Yerlikaya, toplumun katılımın esas alınmadığını, sürecin ekonomik kaygılarla yürütüldüğünü, kararların merkezi olarak alındığını, yerelin özgünlüğünün hesaba katılmadığını dile getirdi. Sağlık Bakanlığının pandemiye ilişkin açıkladığı verilerdeki çelişkileri anımsatan Yerlikaya, “Sonuç itibariyle buzdağının görünen kısmıyla değil, gerçekliği ifade eden süreçler yaşanmış olsaydı, gerçek rakamlar topluma açıklanmış olsaydı, belki de toplum, daha fazla etkin önlemler alabilirdi” ifadelerini kullandı.
‘TEST AZALDIĞI İÇİN VAKA AZALIYOR’
Test stratejisinin halen sorunlu olduğunu vurgulayan Yerlikaya, “Çok az test yapılıyordu. Şu anda da baktığımızda vaka sayısında bir azalma var, ama test sayılarında da bir azalma var. Test sayılarında düşmeye pareler olarak vaka sayıları düşüyor. Bölgede ilk başta test yapılmıyordu, numuneler buradan alınıp Ankara’ya götürülüyordu. DSÖ de yaygın test yapma önerisi vardı ve süreç içerisinde test yaygınlaşabildi. Bunun ile ilgili de ciddi sıkıntılar olmuş oldu. Yani gerektiği zaman da etkin ve dinamik bir şekilde bir süreç yönetimi yaşanmış olsaydı, bu kadar sıkıntılar ve kayıplar yaşanmamış olurdu. Kovid-19 hastası dışındaki hastalarda da gerektiği sağlık hizmetini veriyor olurduk. Çok geç kalındı, şuanda da benzer bir süreci de aşı ile ilgili yaşıyoruz.” diye konuştu.
‘AŞI CANDIR HAYAT KURTARIR’
Türkiye’de uygulanmaya başlanan aşılama sürecine değinen Yerlikaya, “Pandemiye karşı aşı, gerçekten tıbbın insanlığa sağladığı en büyük başarılardan biri. Bugün çiçek hastalığı veya kızamık yoksa diğer bulaşıcı hastalıklar nedeniyle çocuklar ölmüyorsa, insanlığın başına bela olmuş kimi hastalıklar yeryüzünden silinmişse, bu aslında aşı sayesinde olmuştur. Bu anlamda biz sağlık emekçileri olarak aşının yanındayız, aşının tarafındayız. Bizim net bir sloganımız var; aşı candır, hayat kurtarır. Gerçekten aşıyla ancak bu sürecin üstesinden gelebiliriz. Ve bu kadar yıkıcı sonuçlara yol açmış hastalığın, aslında toplumsal etkisini ortadan çıkartılmasının yegâne kurtuluşu, belki de aşıdır. Bu nedenle aşıya çok büyük önem veriyoruz. Aşının safında yer alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘MUTLAKA AŞI OLSUNLAR’
Ancak aşılama sürecinde eksikliklerin yaşandığına değinen Yerlikaya, “Etkili, güvenilir, bütün nitelikli süreçleri başarıyla geçmiş tüm aşılar uygulanabilirdir. Menşeinden bağımsız olarak etkinliği ve güvenirliği ile ilgili verileri ortaya konulmuş tüm aşıların insanlara uygulanabileceğini söylüyoruz. İnsanlar bu konuda tereddüt yaşamasınlar, mutlaka ulaşılabilir olduğu andan itibaren, aşı olsunlar. Sağlık Bakanlığı bu konuda süreci şeffaflaştırmadı, meslek örgütleri ile bu süreçler paylaşılmadı. Topluma güven veren tarzda bir aşı süreci yürütülmüyor. Şunda da bu konuda eksiklikler halen var. Sağlık Bakanlığı 11 Aralık’ta aşının uygulanacağı söyledi. Bugün Türkiye de halen aşılama etkili bir şekilde başlatılmadı.” şeklinde konuştu.