Psikolog ve Cildiye uzmanları, Diyarbakır’da artış gösteren sıcak havalara karşı uyardı. Klinik Psikolog Dr. Yunus Ayyıldız, sıcakların psikolojik etkilerini, Cildiye uzmanı Doç. Dr. Hamza Aktaş ise yoğun güneş ışığının cilt üzerindeki etkilerine dair bilgi verdi.
DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 18-22 Ağustos tarihleri arasında yaşanacak aşırı sıcak havalarla ilgili uzmanlar uyardı. Psikolog ve Cildiye uzmanları, sıcakların psikolojiye ve cilde olan etkilerini Tigris Haber Gazetesi’ne değerlendirdi.
Aşırı sıcaklar psikolojiyi etkiliyor
Aşırı sıcakların psikolojik etkilerini değerlendiren Klinik Psikolog Dr. Yunus Ayyıldız, yüksek hava sıcaklıklarının vücudumuzda fiziksel zorlanmalara yol açtığını ve bu durumun bilişsel süreçlerimizi olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Dr. Ayyıldız, hafıza, konsantrasyon ve analitik düşünme gibi alanlarda zorluk yaşanabileceğine değinerek, Ayrıca, sıcaklıkların serotonin ve dopamin üretimini etkileyerek halsizlik ve ruh hali değişimlerine yol açabileceğini vurguladı.
Öfke ve tahammülsüzlük artışı da yaygın
Sıcak havalarda öfke ve tahammülsüzlük artışının da yaygın olduğunu söyleyen Ayyıldız, yüksek sıcaklıkların kortizol gibi stres hormonlarının salgılanmasına neden olarak öfke kontrolünü zorlaştırdığını belirtti. Sıcak hava dalgalarıyla şiddet suçlarının artışı arasında ilişki bulunduğunu ifade etti.
“Kaliteli bir uyku zihinsel ve psikolojik iyilik hali için kritiktir”
Kaliteli bir uykunun zihinsel ve psikolojik iyilik hali için kritik olduğunu vurgulayan Dr. Ayyıldız, sıcaktan uyuyamamanın ve uykunun sık sık bölünmesinin ruh hali ve bilişsel kapasiteyi olumsuz etkilediğini belirtti. Sosyal etkileşimlerin azalmasının ise izolasyon ve depresyon riskini artırabileceğini ekledi.
Sıcak havalardan korunma önerileri
Dr. Ayyıldız, sıcak havalardan korunma önerilerini şöyle sıraladı;
“Susuz Kalma: Normalden daha fazla su tüketerek vücudu ve beyni destekleyin.
Rahatlatıcı Ortamlar: Klimayla serinletilmiş mekanlarda kalın veya serin duşlar alın.
Rahatlama Teknikleri: Meditasyon, nefes egzersizleri ve farkındalık uygulamaları stresi azaltabilir.
İç Mekan Aktiviteleri: Evde sosyal etkinlikler düzenleyerek izolasyonu önleyin.
Harekete Geçme: Endişenizi iklim değişikliği için olumlu adımlar atmak adına kullanın”
Cildiye uzmanı da uyardı
Doğu Dermatoloji ve Kozmetoloji Derneği Başkanı ve Cildiye Uzmanı Doç. Dr. Hamza Aktaş ise, yaklaşan sıcak dalgası konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle güneş altında çalışan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Aktaş, yoğun güneş ışığının cilt üzerindeki etkilerine dair bilgi verdi.
Güneş yanıkları!
Güneş ışığına maruz kalan kişilerin ilk olarak güneş yanıkları yaşadığını belirten Dr. Aktaş, “Güneş yanığı, deride kızarıklıktan su dolu kabarcıklara kadar değişen belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, ciltte güneş lekeleri ve güneş ışığına bağlı alerjik reaksiyonlar da sıklıkla karşılaşılan durumlardandır. Uzun vadede ise ultraviyole ışınları, cilt kanserlerinin tetikleyicisi olabilir” dedi. Dr. Aktaş, özellikle benleri olan ve ailede deri kanseri hikayesi bulunan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Güneşten korunma önerileri
Güneşten korunmanın önemine dikkat çeken Dr. Aktaş, şu önerilerde bulundu:
“Güneş ışığının en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin. Dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce en az 30 SPF güneş koruyucu krem uygulayın ve uzun süre güneş altında kalacaksanız, her dört saatte bir kremi yeniden sürün. Güneş kremi yeterli miktarda uygulanmalıdır. Yüz, baş, boyun bölgesi ve her bir kol için birer çay kaşığı, gövde ön ve arka yüz ile her bir bacak için ikişer çay kaşığı krem yeterli korumayı sağlar.
Geniş siperlikli şapkalar, güneş gözlüğü ve uzun kollu, pamuklu açık renkli kıyafetler giyerek fiziksel koruma sağlayın. Güneşe maruziyet süresini kısaltmaya özen gösterin.
Çocuklar için de özel bir uyarıda bulunan Dr. Aktaş, “Çocukluk döneminde uzun süre güneşe maruziyet, ilerleyen yaşlarda cilt kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle çocuklar için UV korumalı kıyafetler kullanmak ve uygun güneş kremleriyle koruma sağlamak çok önemlidir” dedi.
“Güneşten korunmak D Vitamini eksikliğine yol açmıyor”
Güneşten korunmanın D vitamini eksikliğine yol açıp açmadığı konusunda da açıklama yapan Dr. Aktaş, “D vitamini sentezi için haftada 2-3 kez 10:00-15:00 saatleri arasında 15-20 dakika güneşlenmek yeterlidir. Ayrıca düzenli güneş kremi kullanımı ile D vitamini düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Güneşten korunmak D vitamini eksikliğine neden olmamaktadır” ifadelerini kullandı.
Dr. Aktaş, deri kanserleri ve güneşin cilde verdiği zararları unutmadan, gerekli tedbirleri almanın önemini vurguladı.