enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0724
EURO
38,0724
ALTIN
2.832,80
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
26°C
Cumartesi Yağmurlu
23°C
Pazar Çok Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’da cinayete kurban giden ve boğularak öldürüldüğü belirlenen 8 yaşındaki Narin Güran olayında yeni detaylar ortaya çıktı. Katil zanlısının, Narin Güran’ın göğüs bölgesine de baskı uyguladığı anlaşıldı. İşte Narin Güran cinayetindeki Histopatoloji raporunun ayrıntıları… DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 21 Ağustos günü Kur’an kursundan çıktıktan sonra evine giderken kaybolan 8 yaşındaki Narin...
19.09.2024
Hizmet verdiği bölgede, yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlayan Dicle Elektrik, “Enerjin İşin Olsun” projesiyle üniversite ve meslek yüksek okulu elektrik bölümü öğrencilerine iş fırsatı sunmaya devam ediyor.  DİYARBAKIR GAZETE- Dicle Elektrik, bölge halkına sağladığı istihdam olanaklarıyla yerel ekonomiye önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor. Şirket, üniversite ve meslek liselerinin elektrik...
19.09.2024
Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, yeni eğitim öğretim yılına temizlik sorunlarıyla başladıklarını belirterek yarın İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde kitlesel bir basın açıklaması düzenliyor. DİYARBAKIR GAZETE Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, yeni eğitim öğretim yılına başlarken okullardaki temizlik sorununa dikkat çekti. Şube tarafından yapılan açıklamada, İşgücü Uyum Programı (İUP) çerçevesinde yalnızca belirli günlerde güvencesiz...
19.09.2024
Hayata Destek Derneği, Bağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü personeline çocuk koruma ve istismarı konularında eğitim verdi. DİYARBAKIR GAZETE-  Hayata Destek Derneği’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Lokman Amaç tarafından Bağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı personele yönelik bir eğitim programı düzenlendi. Eğitimde, “Çocuk kimdir?”, “Çocuk istismarı ve türleri nelerdir?”, “Çocuk koruma” ve “Çocuk katılımı...
19.09.2024

Uzmanlardan Aşırı sıcak hava uyarısı!

Uzmanlardan Aşırı sıcak hava uyarısı!
REKLAM ALANI

Psikolog ve Cildiye uzmanları, Diyarbakır’da artış gösteren sıcak havalara karşı uyardı. Klinik Psikolog Dr. Yunus Ayyıldız, sıcakların psikolojik etkilerini, Cildiye uzmanı Doç. Dr. Hamza Aktaş ise yoğun güneş ışığının cilt üzerindeki etkilerine dair bilgi verdi.

DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 18-22 Ağustos tarihleri arasında yaşanacak aşırı sıcak havalarla ilgili uzmanlar uyardı. Psikolog ve Cildiye uzmanları, sıcakların psikolojiye ve cilde olan etkilerini Tigris Haber Gazetesi’ne değerlendirdi.

Aşırı sıcaklar psikolojiyi etkiliyor

Aşırı sıcakların psikolojik etkilerini değerlendiren Klinik Psikolog Dr. Yunus Ayyıldız, yüksek hava sıcaklıklarının vücudumuzda fiziksel zorlanmalara yol açtığını ve bu durumun bilişsel süreçlerimizi olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Dr. Ayyıldız, hafıza, konsantrasyon ve analitik düşünme gibi alanlarda zorluk yaşanabileceğine değinerek, Ayrıca, sıcaklıkların serotonin ve dopamin üretimini etkileyerek halsizlik ve ruh hali değişimlerine yol açabileceğini vurguladı.

Öfke ve tahammülsüzlük artışı da yaygın

Sıcak havalarda öfke ve tahammülsüzlük artışının da yaygın olduğunu söyleyen Ayyıldız, yüksek sıcaklıkların kortizol gibi stres hormonlarının salgılanmasına neden olarak öfke kontrolünü zorlaştırdığını belirtti. Sıcak hava dalgalarıyla şiddet suçlarının artışı arasında ilişki bulunduğunu ifade etti.

“Kaliteli bir uyku zihinsel ve psikolojik iyilik hali için kritiktir”

Kaliteli bir uykunun zihinsel ve psikolojik iyilik hali için kritik olduğunu vurgulayan Dr. Ayyıldız, sıcaktan uyuyamamanın ve uykunun sık sık bölünmesinin ruh hali ve bilişsel kapasiteyi olumsuz etkilediğini belirtti. Sosyal etkileşimlerin azalmasının ise izolasyon ve depresyon riskini artırabileceğini ekledi.

Sıcak havalardan korunma önerileri

Dr. Ayyıldız, sıcak havalardan korunma önerilerini şöyle sıraladı;

“Susuz Kalma: Normalden daha fazla su tüketerek vücudu ve beyni destekleyin.

Rahatlatıcı Ortamlar: Klimayla serinletilmiş mekanlarda kalın veya serin duşlar alın.

Rahatlama Teknikleri: Meditasyon, nefes egzersizleri ve farkındalık uygulamaları stresi azaltabilir.

İç Mekan Aktiviteleri: Evde sosyal etkinlikler düzenleyerek izolasyonu önleyin.

Harekete Geçme: Endişenizi iklim değişikliği için olumlu adımlar atmak adına kullanın”

Cildiye uzmanı da uyardı

Doğu Dermatoloji ve Kozmetoloji Derneği Başkanı ve Cildiye Uzmanı Doç. Dr. Hamza Aktaş ise, yaklaşan sıcak dalgası konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle güneş altında çalışan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Aktaş, yoğun güneş ışığının cilt üzerindeki etkilerine dair bilgi verdi.

Güneş yanıkları!

Güneş ışığına maruz kalan kişilerin ilk olarak güneş yanıkları yaşadığını belirten Dr. Aktaş, “Güneş yanığı, deride kızarıklıktan su dolu kabarcıklara kadar değişen belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, ciltte güneş lekeleri ve güneş ışığına bağlı alerjik reaksiyonlar da sıklıkla karşılaşılan durumlardandır. Uzun vadede ise ultraviyole ışınları, cilt kanserlerinin tetikleyicisi olabilir” dedi. Dr. Aktaş, özellikle benleri olan ve ailede deri kanseri hikayesi bulunan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Güneşten korunma önerileri

Güneşten korunmanın önemine dikkat çeken Dr. Aktaş, şu önerilerde bulundu:

“Güneş ışığının en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin. Dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce en az 30 SPF güneş koruyucu krem uygulayın ve uzun süre güneş altında kalacaksanız, her dört saatte bir kremi yeniden sürün. Güneş kremi yeterli miktarda uygulanmalıdır. Yüz, baş, boyun bölgesi ve her bir kol için birer çay kaşığı, gövde ön ve arka yüz ile her bir bacak için ikişer çay kaşığı krem yeterli korumayı sağlar.

Geniş siperlikli şapkalar, güneş gözlüğü ve uzun kollu, pamuklu açık renkli kıyafetler giyerek fiziksel koruma sağlayın. Güneşe maruziyet süresini kısaltmaya özen gösterin.

Çocuklar için de özel bir uyarıda bulunan Dr. Aktaş, “Çocukluk döneminde uzun süre güneşe maruziyet, ilerleyen yaşlarda cilt kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle çocuklar için UV korumalı kıyafetler kullanmak ve uygun güneş kremleriyle koruma sağlamak çok önemlidir” dedi.

“Güneşten korunmak D Vitamini eksikliğine yol açmıyor”

Güneşten korunmanın D vitamini eksikliğine yol açıp açmadığı konusunda da açıklama yapan Dr. Aktaş, “D vitamini sentezi için haftada 2-3 kez 10:00-15:00 saatleri arasında 15-20 dakika güneşlenmek yeterlidir. Ayrıca düzenli güneş kremi kullanımı ile D vitamini düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Güneşten korunmak D vitamini eksikliğine neden olmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Dr. Aktaş, deri kanserleri ve güneşin cilde verdiği zararları unutmadan, gerekli tedbirleri almanın önemini vurguladı.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme