Yeniden Refah Partisi, elektriğe yapılan yüksek zam oranının üretimin sınırlandırılmasına yol açacağını, sınırlanan üretimin de işsizliğin daha da derinleşeceği uyarısını yaparak zamların geri çekilmesini istedi.
Yeniden Refah Partisi Ekonomik İşler Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, son 6 ayda döviz kurundaki dalgalanmalarla birlikte akaryakıt ve gıda fiyatlarında yaşanan artışının her gelir grubundaki vatandaşları kara kara düşündürttüğü kaydedildi. 1 Ocak tarihiyle birlikte elektrik tüketiminde kademeli kullanım tarifesine geçildiği hatırlatılan açıklamada, bu adımla birlikte elektriğe çok ağır zamların yapıldığı belirtildi.
Kademeli tarifenin günlük 5 kilovat saat esasına göre düzenlediğini daha sonra bunun günlük elektrik tüketiminin 7 saat olmak üzere aylık 210 kilovat saate çıkarıldığı anımsatılan açıklamada, “Türkiye’de bir meskenin ortalama 250 kilovat saat elektrik tükettiği bilindiği halde, Ak Parti iktidarı 1. Kademeyi bilinçli olarak 210 kilovat saatte tutarak herkesi çok daha pahalı elektrik kullanmaya mahkûm etmiştir.” denildi.
‘ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK’
İlk kademeye yüzde 50, ikinci kademeye yüzde 125 zam yapıldığı işaret edilen açıklamada, “Bu iki kademeye ayrılmış zam yöntemiyle iktidar sanki 7 kilovat saat üstüne zam yapılacağı algısı oluşturmaya çalışmıştır. Fakat bu yanılgı uzun sürmemiş ve gerçekler Şubat ayı içerisinde gelen ilk faturayla ortaya çıkmıştır. ‘Ölümü gösterilip sıtmaya razı etme’ yöntemini kullanan Ak Parti iktidarı vatandaşlarımızı yüzde 125 zammı göstererek yüzde 50 zamlı elektrik kullanmaya razı olmaya zorlamaktadır.” ifadelerine yer verildi.
‘İŞSİZLİK PROBLEMİ ARTACAKTIR’
Kademeli tarifenin ticarethanelerde uygulanmaması nedeniyle buralarda yüzde 50 ile yüzde 130 arasında zam yapıldığı dile getirilen açıklamada, bu kadar yüksek zammın esnafı, sanayiciyi kepenk kapatacak duruma getirdiği vurgulanarak, “Böylece yüzbinlerce insan işsiz kalmakla burun buruna gelmiştir. Enerji olmadan ekonomik faaliyetlerin yapılması, üretim yapılması mümkün değildir. Elektrik fiyatlarına zam yapılması maliyetleri artırarak üretim yapılmasını zorlaştırmaktadır. Bu süreçte öncelikle üretim maliyetlerini karşılayamayan üreticiler üretimini kısacak ve Türkiye ekonomisinin büyüme hızı yavaşlayacak ve işsizlik problemi daha da derinleşecektir.” diye kaydedildi.
‘İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HAL ALACAKTIR’
Artan maliyetlerin ürün fiyatlarına yansıyacağına, bunun da enflasyonun yüksek seyretmesine neden olacağı uyarısı yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi: “Artmaya devam eden enflasyon karşısında alım gücü yeterli maaş zamlarıyla arttırılmayan tüketiciler alışverişi azaltacak ve buna bağlı olarak ürününü satamayan üreticiler mecburen kısa vadede üretimi kısacaklardır. Ve yine Türkiye’nin büyüme hızı azalacak ve işsizlik tavan yapacaktır. Sonuç olarak, elektrik zamları domino etkisiyle tüm ülke ekonomisini etkileyecek, makroekonomik göstergelerin tamamı kötüleşecek ve yakın gelecekte süreç içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Bu yaşananlar karşısında Ak Parti iktidarı ise tüm bu olumsuzlukların nedeninin ‘dış kaynaklı küresel enerji fiyatlarında yaşanan artış’ olduğunu hep bir ağızdan tekrar etmekte ve milletimizi ikna etmeye çalışmaktadır. Halbuki işin gerçeği çok açık ve nettir. 20 yıldır ülkeyi tek başına yöneten Ak Parti iktidarlarının yanlış politikaları nedeniyle Türkiye ekonomisi halen enerjide dışa bağımlı durumdadır.”
‘TARIMSAL ÜRETİMDE AZALMA OLACAKTIR’
Enerjideki dışa bağımlılığın altı çizilen açıklamada, AK Parti’nin 20 yıllık iktidarı boyunca dışa bağımlılığı azaltacak adımlar atmadığı için bu gün bunun faturasının millet tarafından ödendiği dile getirildi. “Bugün acilen yapılması gereken elektrik zamlarının geri çekilmesidir.” denilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi: “5 imtiyazlı müteahhitte sağlanan devlet desteğinin kırkta biri acilen 84 milyon vatandaşımıza verilmelidir. Bu zamlar nedeniyle elektrik faturasını ödemeyen vatandaşlarımızın kesilen elektrikleri bu kış aylarında ciddi zorluklar oluşturmaktadır. Cihaza bağlı yaşayan vatandaşlarımız da hassasiyetle göz önünde bulundurulmalıdır. Pahalı elektrik nedeniyle üretimin önünde oluşacak engeller ortadan kaldırılmalı, ‘Tarımsal Sulama Tarifeleri’ ve ‘Sanayi Tarifeleri;’ devlet tarafından desteklenmelidir. Aksi takdirde, tarımsal üretim dahil olmak üzere önümüzdeki günlerde tüm ekonomik faaliyetlerde azalma başlayacaktır.”
Yaşanan sorunların sıralandığı açıklamada, enerji üretiminin millileştirilmesi istendi.