Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Silvan Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi iş birliğiyle Silvan’ın medeniyet, bilim ve kültür tarihindeki yerini açığa çıkarmak için Uluslararası Silvan ve Sultan 1. Kılıçarslan Sempozyumu düzenlendi.
Dicle Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Silvan ve 1. Kılıçarslan Sempozyumu”na Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, kaymakamlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Dicle Üniversitesi Kültür Kongre Merkezinde gerçekleşen sempozyum, Silvan konulu serginin açılışıyla gerçekleşti. Vali Karaloğlu sempozyumda yaptığı konuşmada, Silvan’ın tarihinin de en az Diyarbakır tarihi kadar önemli olduğunu söyledi.
Silvan’ın tarihte bölgedeki stratejik konumu bakımından Diyarbakır merkezden daha önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Karaloğlu, şöyle konuştu: “Birçok devlet, medeniyet öncelikle Silvan’a hâkim olmaya çalışmış. Çünkü Silvan’ı kapı olarak görmüş, Silvan’a hâkim olduktan sonra Diyarbakır’a hâkim olmak daha kolay olduğu için ilk hedef Silvan’a hâkim olmak olmuş. Çünkü Silvan Kafkasya’nın, İran’ın ve Suriye’nin bir kapısı konumunda.”
SİLVAN’DAKİ İKİ TARİHİ KONAK RESTORE EDİLECEK
Silvan’ın stratejik konumundan dolayı tarihte çok zarar gördüğünü ifade eden Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün Silvan’da sahip çıkmamız gereken, gelecek nesillere aktarma noktasında sorumluluğumuz olan çok değerli eserler var. Bir tanesi Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, rivayete göre 6 aydan daha fazla ikamet ettiği, ordu komutanlığı yaptığı, bölge halkıyla aşiret reisleri ile çok güzel diyaloglar, ilişkiler kurduğu bir konağımız. Oranın ihalesini yaptık, inşallah orayı restore ederek tekrar eski ihtişamını kazandıracağız. Hem Cumhuriyetimiz’in kurucusunun hatırasını orada yaşatmış olacağız hem de bir tarihi varlığımızı gelecek nesillere aktarmış olacağız. Diğeri maalesef son çukur ve hendek olaylarında bozguncuların, fitnecilerin tahrip ettiği önemli eserlerden bir tanesi olan Azizoğlu Konağı. Onun kamulaştırma işlemleri tamamlandı. İnşallah onun da röleve restorasyon projelerinden sonra ona da fonksiyon verecek, onu da gelecek nesillere aktaracak çalışmalarımız olacak.”
Haçlı seferlerini Anadolu’da durduran büyük İslam komutanı 1. Kılıçarslan’ın kabrinin Silvan’da olmasını çok değerli bulan Karaloğlu, aynı zamanda Moğol ordusunun yenilmezlik efsanesini yerle bir eden Celâlettin Harzemşah’ın kabrinin de Silvan’da olduğuna dair tarihsel kayıtların olduğuna dikkati çekti.
Karaloğlu konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “İnşallah bu iki büyük şahsiyete hep beraber Silvan’da rahmet okumaya devam ederiz. Onların manevi kişiliği üzerinden tekrar bölgeyi ihya eder ve tarihte olduğu gibi yine stratejik konumuyla Silvan ilçemiz ayağa kalkar diye temenni ediyoruz. İnşallah yakın bir zamanda Silvan merkezde bir meydan projemiz var. O meydan projemizde de meydanımızın adına 1. Kılıçarslan’a hürmeten, 1. Kılıçarslan Meydanı dedik. İnşallah bu çalışmalarla beraber bölge ve Silvan tarihteki kimliğine kavuşur diye temenni ediyorum”
DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise üniversite olarak son bir yılda birçok sempozyum, çalıştay ve etkinlik düzenlediklerini söyledi. Çalışma yapmak için Silvan ve Lice olmak üzere iki ilçe belirlediklerini aktaran Karakoç, şöyle devam etti: “Silvan’da 1. Kılıçarslan’ın mezarıyla ilgili yapılan çalışma, ilçenin hak ettiği değeri kazanmasıyla ilgili yapılan çalışmalardır. Çalışmalarda zamanla Silvan’ın şeyhler şehri kadar sultanlar şehri olduğunu gördük. Bölgenin en önemli tarihi, ticaret ve kültür merkezi olduğunu görüyoruz. Değerlerimizin ortaya çıkması için de Silvan ve 1. Kılıçarslan Sempozyumu planlandık.”