Uganda’da üniversitede okurken biriktirdiği harçlıklarıyla geldiği Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni gezen ve hayatını Diyarbakır’da sürdürmeye karar veren Kerawiya, eşi ve iki kardeşini ikna ederek kentte yeni bir yaşama başladı.
Uganda’da 7 yıl önce Makerere Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü kazanan Wanitho lvan Kerawiya’yı (26) ailesi, yurt dışı seyahatiyle ödüllendirdi. Hangi ülkeye gideceği konusunda tercih hakkı verilen Kerawiya, küçük yaşlardan beri görmeyi hayal ettiği İstanbul’u gezmek için Türkiye’ye gelmeye karar verdi. İstanbul gezisinin ardından ülkesine dönmek zorunda kalan Kerawiya, eğitimini tamamladıktan sonra hiç aklından çıkarmadığı Türkiye’ye bir kez daha gelmek için harçlıklarını biriktirdi. Bu kez Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni gezmek için 3 haftalığına Türkiye’ye gelen Kerawiya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman’ı ziyaret etme fırsatı buldu. Diyarbakır’dan çok etkilenen ve kısa sürede edindiği arkadaşlarının tavsiyesiyle 4 yıl önce kente yerleşmeye karar veren Kerawiya, ikna ettiği eşi ve iki kardeşini de Türkiye’ye getirdi. Yeni bir yaşama başladıkları Diyarbakır’da eşi ile bir özel okulda İngilizce öğretmeni olarak görev yapan, bildiği 11 dilin yanı sıra Türkçe ve Kürtçe de öğrenen Kerawiya, kısa sürede kentte güçlü bir gönül bağı kurdu. Kerawiya’nın en büyük dileği, çocuklarının da Diyarbakır’da dünyaya gelmesi.
“TÜRKİYE’DE BİR AİLE KURDUM”
Özel bir okulda görev yaptığını, meslektaşları ve öğrencilerini görmediğinde üzüntü duyduğunu aktaran Kerawiya, Uganda’daki anne, baba, amca ve akrabalarını çok özlediğini anlattı. “Ama ben de Türkiye’de bir aile kurdum. Burada öğrencilerim, arkadaşlarım, öğretmen arkadaşlarım var. Onlardan ayrılmak istemiyorum. Türkiye’den çıkış yok yani. Uganda’daki ailem beni ziyarete gelebilir. Buradan ayrılamıyorum. Öğrencilerim de ailem de burada artık. Yeni ülkem burası.” ifadelerini kullanan Kerawiya, ikinci düğünlerini mayıs ayında Diyarbakır’da yapacaklarını söyledi. Kerawiya, öğrencilerinin de kendisini çok sevdiğini vurgulayarak bir gün okula gelmediğinde, hasta olduğunda öğrencilerinin kendisini merak ettiğini ve aradığını söyledi.
UGANDALI OLARAK GÖRMÜYORUZ
Aynı okulda görev yapan öğretmen Esma Kor, “Kerawiya Ugandalı değil de Diyarbakırlı gibi.” dedi. Kerawiya’nın sempatik tavırları ile öğrencilerinin gönlünde taht kurduğunu ifade eden Kor, şöyle konuştu: “Kendisi ülkemizi o kadar benimsedi ki artık onu Ugandalı olarak görmüyoruz. Öğrencilerimiz de biz de onu yabancı gibi görmüyoruz çünkü kendisi kültürümüzle o kadar bağdaştı. Hatta öğrencilerimize Diyarbakır’ı gezdirdiği çok oldu.” (Mehmet SIDDIK KAYA-AA)