Türk Telekom’daki vurgun, dolandırıcılık ve saadet zincirinin ayrıntıları giderek netleşiyor. İşin içinde neler var neler dedirtecek bilgiler.
Skandalın ortaya çıkmasından sonra Diyarbakır’daki 20 bayinin 18’ini kapatan Türk Telekom, teminat alarak yetki verdiği bayilere ödeme yapan ancak kuruma aktarılmayan paraları vatandaşlara fatura ederek vatandaşları şoka uğratıyor. Bu duruma tepki gösteren çok sayıda abone ve vatandaş savcılığa akın ediyor.
VURGUNUN MALİYETİ 1 MİLYAR TL’Yİ GEÇTİ
Türk Telekom’daki akıl almaz dolandırıcılık skandalının yankıları sürüyor. Türk Telekom müfettişlerinin bazı işlemlerden ve kuruma aktarılmayan ödemelerden şüphelenerek başlattığı incelemede ilk etapta 750 milyon TL olarak açıklanan zarar ve vurgunun 1 milyar TL’yi geçtiği ifade ediliyor. Türk Telekom’un teminat alarak kendisi adına işlem yapmak için yetkilendirdiği bayilerin fatura ödemeleri, telefon ve diğer cihazların ödemelerinde vatandaşlardan aldıkları parayı sistem üzerinde kuruma ödeme yapmış gibi yapıp gerçekten kuruma aktarmadığı ortaya çıkarken, bu yolla birçok bayinin büyük vurgun gerçekleştirdiği belirtiliyor.
DİYARBAKIR’DA 20 BAYİNİN 18’İ KAPATILDI
Harekete geçen Türk Telekom, Türkiye genelinde yetki verdiği tüm bayileri mercek altına alıp soruşturma belirli bir aşamaya gelene kadar işlemlere kapatırken, Diyarbakır’da 20 bayinin 18’inin kapatıldığı ortaya çıktı. Aralarında AVM’lerde bulunan bayilerin de bulunduğu birçok bayiyi kapatarak yetkilerini geri alan Türk Telekom, bayiler hakkında yargı yoluna giderek yasal işlem başlattı. Bayilerin dolandırma kurbanları arasında sadece Türk Telekom yok, kendi akrabalarından binlerce vatandaş ve esnaf, iş dünyasına kadar toplumun geniş kesimleri yer alıyor. Türkiye genelinde savcılıklar duruma el koydu. Bir çok yerde ön hazırlık büro savcıları inceleme başlatarak vatandaşların şikayetleri üzerine yoğunlaşıyor. Diyarbakır adliyesine her gün bu konuyla ilgili çok sayıda başvuru yapıldığı belirtiliyor.
DOLANDIRILAN TELEKOM ACISINI VATANDAŞTAN ÇIKARMA PEŞİNDE
Kendi bayileri tarafından dolandırılan Türk Telekom ise bunun acısını abonelerinden, vatandaşlardan çıkarmanın peşinde. Tepki çeken uygulama şöyle gelişiyor. Türk Telekom’un teminat alarak yasal temsilci ilan ettiği bayilere ödeme yapan vatandaşlar ödeme yapıldığına dair makbuz, belge ve ‘ödeme yaptığınız için teşekkür ederiz’ şeklinde SMS ve mail yoluyla mesajlar almalarına rağmen Türk Telekom, dolandırma olayından sonra bayilere yapılan ödemeleri dikkate almayarak abonelere bir daha fatura ve ödeme uyarısı gönderiyor. Hatta borcunu kapatan birçok vatandaşa da yaptıkları ödemeleri yok hükmünde sayarak yeniden ödeme isteyen mesaj ve bildirimler, ihtar ve uyarılar geliyor.
DİKKAT..İCRA TAKİBİNE HEMEN İTİRAZ EDİN
Neye uğradığını şaşıran vatandaşlar başvurdukları Türk Telekom müdürlüklerinden ve telefonla aradıkları müşteri hizmetleri birimlerinden olumsuz yanıt alıyor. Vatandaşlara verilen cevaplarda yapılan ödemelerin sistemde görünmediği, kuruma karşı borçlu oldukları ifade ediliyor. Bu durum karşısında şaşkınlık yaşayan vatandaşlar yargı yoluna giderek savcılıklara şikayet başvurusunda bulunuyor. Türk Telekom, yetkilendirdiği bayiler tarafından vatandaşlardan yasal belgeler karşılığında alındığı halde sisteme aktarılmayarak büyük vurgunun yaşandığı kayıp ödemeler için kendi mağduriyetini kurtarmak adına abonelerine icra takibi başlatıyor. Bir hafta içinde bunlara itiraz yapılmadığı takdirde vatandaşlar yasal haklarını kaybederek ödeme yapmak zorunda kalacak.
‘BAYİ DOLANDIRMIŞSA BİZİM NE SUÇUMUZ VAR?
Kimi abonelere borcu kapandığı halde yeniden fatura ve ödeme uyarıları gelirken ellerinde ödeme yaptıklarına dair yasal belge ve dekont olan vatandaşlar,6-7 aylık ödemelerin tek fatura halinde ödenmek istenmesinin şokunu da yaşıyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar,”Türk Telekom, bu bayileri teminat alarak yasal temsilcisi ilan etmiş. Bayiler bizden ödeme alıp bunu kuruma aktarmayarak Türk Telekom’u dolandırmışsa bizim ne suçumuz var?. Kendi bayilerini yeterince denetlemeyen bir kurum hangi hakla bunun acısını bizden çıkarıyor?.
MADEM ÖDEME GÖRÜNMÜYOR, HATLAR NEDEN KAPATILMADI?
Bizim elimizde ödeme yaptığımıza dair resmi belgeler var, SMS üzerinden gelen mesajlar, hatta dekontlar var. Buna rağmen bunları dikkate almıyorlar. Yapılan ödemeleri yapılmamış gibi kabul edip tekrar bize fatura ediyorlar. Bitirdiğimiz borçlar bile yeniden talep ediliyor. Bu kadar vicdansızlık olamaz. Türk Telekom mağdur olmuşsa hesabını kendisini dolandıranlardan sorsun. 6-7 üst üste ödenmemiş gibi görünen faturaları tek faturaya sığdırmışlar ve bizden istiyorlar. Türk Telekom, normalde 2 ay üst üste ödenmeyen faturalar için hatları iletişime kapatıyor. Madem ödeme yapılmamış neden hatları kapatmadılar?. Biz vatandaşları mağdur etmesinler. Türk Telekom bu anlayıştan vazgeçsin” şeklinde tepkilerini dile getirdi.
KURUMUN İHMALİ Mİ VAR?
Vurgunda çarpıcı detaylar da dikkat çekiyor. Sadece Şırnak’ta 6.5 milyon TL tutarında vurgun yapıldığı bildirildi. Bir diğer gariplik ise aylar önce ortaya çıkan vurgun ve dolandırıcılığın Türk Telekom tarafından bugüne kadar gizlenmiş olması. Vatandaşlar, bu durumu da manidar buluyor. Vatandaşlar,”Vurgun olayı aylar önce ortaya çıkmış. Yeni bir olay değil. Yaklaşık 2-3 yıl boyunca bu yolla vurgun yapılmış. Türk Telekom’un nasıl bir denetleme sistemi var ki bugüne kadar fark edememiş. Paraları alanlar kayıplara karıştıktan sonra bedelini ödemesini yapmış vatandaşlardan çıkarmaya çalışıyorlar” şeklinde görüşlerini dile getirdiler. Dilek Akın/Saffet AZBAY/ÖZEL