TED Koleji’nin yöneticileri Diyarbakır’da basın mensupları ile bir araya geldi ve eğitimin önündeki önemli sorunlar tartışıldı.
TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanlıoğlu ile TED Diyarbakır Kurucu Müdürü Mehmet Kaya, TED Diyarbakır Koleji kütüphane salonunda basın mensupları ile bir araya geldi. Türkiye’de ve bölgede eğitimin tartışıldığı toplantıda konuşan Pehlivanoğlu, “TED Diyarbakır Koleji’nin birincisiyle, TED İstanbul Koleji’nin birincisiyle Diyarbakır’ın en ekonomik olarak düşük okulundaki öğrencinin biz aynı puanı almasını istiyoruz” dedi.
“EĞİTİM ANLAMINDA CİDDİ PROBLEMLER VAR”
Eğitim anlamında bölgede ciddi problemlerin olduğunu dile getiren TED Diyarbakır Kurucu Müdürü ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Bölgede eğitim rakamlarına baktığımız zaman büyük sorunlar olduğunu görebiliyoruz. Çözüm yalnız başına kamu yatırımları ile sınıf ortalamasının Türkiye ortalamasına çekilmesi dönüp hesaplandığında 7-10 yıl kadar bir süre sürecek gibi. Bu tabi nüfusla paralel hesaplandığı için belli bir zaman diliminde bitmesi tek başına söz konusu değil. Bu anlamda bu tür marka ve özel eğitim kurumlarının bölgede kampüs şeklinde doğru bir alanda konumlandırılması bölgenin eğitiminin gelişmesi alanında çok önemli. Bizde diyarbakırda 3 ortaklı yatırımcı olarak 3 yıl önce TED markasını Diyarbakır ile tanıştırırken bu çerçevede hareket ettik. Biz hemen hemen tüm varlığımızı yaşamımızı bu bölgeden kazandık. Bize göre bu okulda bu bölgeye verdiğimiz bir borcumuzdur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“BAŞARISIZ ÖĞRETMEN VE BAŞARISIZ ÖĞRENCİ OLDUĞUNA İNANMIYORUZ”
TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanlıoğlu ise Diyarbakır’da olmaktan memnun olduğunu kaydederek eğitime ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pehlivanoğlu, “Biz başarısız öğretmen ve başarısız öğrenci olduğuna inanmıyoruz. Maddi olanaklar ne kadar zorlarsa zorlasın eğitimde başarı hikâyeleri yaratabileceğimizi, hayata geçirdiğimiz projelerle göstermeye çalışıyoruz. Dezavantajlı bölgelerde imkânsızlıklar içinde okumaya çalışan öğrenciler için yapılan küçük ama anlamlı dokunuşlar büyük başarıların başlangıcı olabiliyor. Şüphesiz ki son zamanlarda özel okul sayıları arttı, özel eğitim sektörü kalkınmanın bir ayağı olmalı. Özel okulları yaygınlaştırırken kaliteyi ve sorumluluklarını yerine getirecek bir şekilde gelişim sağlamaları gerekiyor. Bugün çok sayıda okul açabiliriz, talep de var. Ancak, okul açtığımız yerde devlet öğretmenlerine de katkı verme gayretindeyiz. O ildeki rekabet koşullarını değiştirmeliyiz ve bütün bunların yanında da biz yoksul çocuklara da kendi okulumuzun kapılarını açmak mecburiyetindeyiz. Okullarımızdaki öğrencilerin yüzde 14-15’i burslu okuyor. Okullarımızda eğitim almayanlara da burs veriyoruz ve bunun sayısı da her geçen gün artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM BU ÜLKENİN GELECEĞİ İLE ALAKALIDIR”
“Atanamayan öğretmenlerin nasıl yanındaysak işini yapmayan öğretmenlerin de karşısındayız” diyen Pehlivanoğlu, “Biz Anadolu’nun her bir yerindeki öğretmenlerimizi gökyüzünde bulmuyoruz. Eğitim veriyoruz. Çalışma disiplini veriyoruz. Onların amcası veya dayısının olmasının performanslarına hiçbir etkisi olmuyor. Biz bu ülkeyi düzelteceksek kutsal olarak görevini yapan çok sayıda öğretmenimizin arkasında durmalıyız. Onları yüceltmeliyiz. Çünkü eğitim bu ülkenin geleceğiyle alakalıdır. Onların mesleğinden zevk almalarını sağlamalıyız. Ama bu kutsal görevi yerine getirirken sorumluluklarının bilincinde olmalarını sağlamak mecburiyetindeyiz. Çünkü aksi takdirde özellikle sosyo-ekonomik olarak orta seviye ve alt seviyede olan ailelerin çocuklarının ileriyle gitmesini sağlayamayız” ifadelerini kullandı.
“NİTELİKLİ GENÇLER YETİŞTİRİYORUZ”
TED Okulları olarak Türkiye’yi temsil edecek nitelikte gençler yetiştirdiklerinin altını çizen Pehlivanlıoğlu, “Burslar, aslında bir kalkınma projesidir. Burslu çocukların hepsine diksiyon, vücut dili dersi verdiriyoruz. Yani biz bir birey yetiştiriyoruz, ama çocuk eğer sanata yatkınsa keman veya saz çalmayı öğretiyoruz. Edebiyata yatkınsa ona yönlendiriyoruz. Çünkü bizimki gibi kalabalık ülkelerde herkese çok iyi eğitim veremezsiniz. O zaman başkalarını etkileyecek örnekleri çıkarmanız lazım. Onun için zaten eğitimin çıktısı birkaç kuşak sürer. Bu nedenle de TED Okulları olarak bizler bursu bir kalkınma projesi olarak görüyoruz. Yani sadece cep harçlığı vermek değil, Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkan, milli ve manevi değerlerimize saygılı, sorumluluklarını bilen, dünya vatandaşı niteliklerine sahip, aynı zamanda Türkiye’yi temsil edecek nitelikte gençler yetiştiriyoruz” diye konuştu
“EĞİTİMDE SOSYAL ADALETİ SAĞLAMAMIZ LAZIM”
Eğitimde sosyal adaletin sağlanması gerektiğine vurgu yapan Pehlivanlıoğlu, “Diyarbakır’ın bir köyündeki çocukla benim çocuğumla aynı sınava sokarsanız bunda adaleti falan sağlayamazsınız. Okulu kıymetli kılmak mecburiyetindeyiz, okulu değerli kılmak mecburiyetindeyiz. Ama okul başarı puanının tekrar devreye girmesi, okul içi sıralamayla girmesi çünkü okul sıralaması değil de Türkiye sıralaması yaparsanız notlar şişiyor. Özellikle özel okullarda ama devlette de şişiyor. Okul içinde sıralama yapıp yani TED Diyarbakır Koleji’nin birincisiyle, TED İstanbul Koleji’nin birincisiyle Diyarbakır’ın en ekonomik olarak düşük okulundaki öğrencinin biz aynı puanı almasını istiyoruz. Çünkü sosyal adaleti sağlamamız lazım. Ama biz sıralama sınavından çıkmadıktan sonra adı dershane olmayan ama okulların dershaneye dönüştüğü yine zenginle, fakirin arasında uçurumların oluştuğu bir yapıdan dışarıya çıkamayız. Onun için bütün düzenlemelerimizi annesi, babasının parası olmayanların sosyal adaleti ve eğitim hakkı üzerine kurgulamak mecburiyetindeyiz” dedi
(Kaynak: Tigris Haber Gazetesi)