Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlediği basın toplantısında son dönemlerde Diyarbakır’da ve bölgede gündem olan konulara değinerek kentin sorunlarını yakından takip ettiğini dile getirdi
DİYARBAKIR GAZETE- Tanrıkulu, Kulp ilçesindeki maden arama faaliyetlerinin yanı sıra, yaya geçitlerine yazılan yazıların silinmesi ve Sağlık alanında kendisine ulaşan şikâyetleri dile getirdi.
Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki Maden arama faaliyetlerine değinen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yerel yönetimlerle valilikler arasında yaya trafiği için yazılan yazılar ile ilgili sıkıntılara değindi. Tanrıkulu, Kulp ilçesindeki maden arama faaliyetleri ile ilgili şunları söyledi;
Herkesi uyarıyorum; Vazgeçin
“Yaklaşık bir aydır Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karabulak, Yuvacık, Kayacık, Ağaçkorur, Baloğlu ve Argün köylerini etkileyecek Hasandin Yaylasında bir maden faaliyetleri için bir sondaj çalışması yapılıyor. Kulp aynı zamanda benim kendi ilçem, yani Hasandin Yaylasını da bu köyleri de çok iyi bilirim. Orada gerçekten çevre bakımından bütün yurttaşlarımızın yararlandığı ve su kaynakları bakımından, doğal ve endemik bitkiler bakımından korunması gereken bir alan var. Her nasıl olduysa alınan bir yetkiyle, bir ruhsatla orada sondaj çalışmasının başlatıldığını biliyoruz. Ben buradan hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hem bu sondajı gerçekleştiren şirkete hem de ruhsat sahibi hemşerilerimize sesleniyorum; yıllardır, on yıllardır, hatta belki de yüz yıllardır korunan o çevre değerinin sizlerin kısa dönemli rantlarına kurban edilmemesi lazım. Yurttaşlarımızın doğal suya erişimi ve diğer çevre haklarına müdahale anlamına gelecek bu sondaj çalışmalarından vazgeçilmesi gerektiğini Türkiye Büyük Meclisinden bir kez daha ifade ediyorum. Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Çevre Mühendisleri Odası bu konuyla ilgili olarak çok etkili çalışmalar yapıyorlar. Çevre dostları hem Kulp’ta hem de Diyarbakır’da etkili çalışmalar yapıyorlar. Bunu gündemde tutmaya ve yetkilileri buradan uyarmaya devam edeceğiz.”
Kürtçeye tahammülsüzlük var
Yaya geçitlerine yazılan yazıklarla ilgili de konuşan Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı: “Diğer yandan Diyarbakır’da ve bölgede krizde dönüşmüş başka bir alan var. Diyarbakır’a veya Van’a gidenler bilirler birçok yol gösterici tabelada Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Zazaca ibareler vardır. Bunlar yıllardır aynı yerinde durmaktadır. Kayyum yönetiminden sonra, yerel yönetimler yayaları uyaracak sembolik girişimlerde bulundular. “Pêşî Peya” yani “Önce Yaya”, “Hêdî”, (Yavaş) uyarılarını Türkçe ve Kürtçe olarak yaya geçitlerine yazdılar. Geçen hafta korsan bir biçimde, İçişleri Bakanlığının talimatı olduğu ifade edilerek bu yazıların silindiğini gördük. Mesele bu yazıların silinmesi değil. Belki bir kez daha yazılır, silinir yazılır ama bu Kürtçe’ye, yurttaşlarımızın önemli bir kısmının anadili olan Kürtçe’ye tahammülsüzlüğün ve bakış açısının Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında hangi noktaya geldiğinin göstergesidir. Kürtçe yurttaşlarımızın anadilidir. Dolayısıyla anadile, kamusal makamların, Adalet ve Kalkınma Partisinin saygı göstermesini, özen göstermesini ve müdahale etmemesini buradan talep ediyoruz.”
Hastanelerde randevu sistemi çöktü
Diyarbakır’daki sağlık Diyarbakır’da sağlık alanında, özellikle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine ilişkin çok sayıda şikâyet aldığını söyleyen Tanrıkulu, şöyle dedi; “Yurttaşlarımızdan birçok şikâyet geliyor; randevu sisteminde ve hasta hizmetlerinin zamanında yerine getirilmediği noktasında birçok şikâyet var. Bunları da buradan takip ettiğimi bildirmek istiyorum. Geçen hafta İkinci Sanayi Sitesi’nde meydana gelen yangında zarar gören esnaflarımıza da yurttaşlarımıza da buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”