Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde, bedeli ödenmek koşuluyla yasaklı mahallelerde evleri bulunanlara aynı yerden ev verilmesi sözleşmesini tek taraflı feshetti. 3 yıl aradan sonra iptal edilen sözleşme hak sahiplerinin tepkisine neden oldu. Bakanlık; iptal ettiği sözleşme yerine hak sahiplerine, Sur’da kentsel dönüşüm kapsamında olan Sur’daki 2 mahallede ya da TOKİ’den ev alma ile tazminat ödenmesi seçeneklerini sundu. Hak sahipleri ise, kendi evlerinin yerine inşa edilen evlerin verilmesini istiyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde, çatışmalar sonrası Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallesi’nin tamamı Mart 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilerek, 6 bin 300 parsel, “acele kamulaştırma” kapsamına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, evleri acele kamulaştırma kapsamına alınan vatandaşlara, mülklerinin yerine karşılık, tazminat, evlerinin bedeli üzerinden geri kalanını ödemek koşuluyla TOKİ’den ev ya da yıkılan mülklerinin yerinde yapılacak yeni evlere yine mülkün ederinin üzerinden geri kalanını ödemek şartıyla ev seçenekleri sunuldu.
Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sözleşmenin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra yıkılan mülklerinin yerine yapılacak yeni evlere, mülkün ederinin üzerinden geri kalanını ödemek şartıyla ev seçeneğini kabul edenlerle yaptığı sözleşmeyi, evlerinin yerine dükkan yapıldığı gerekçesiyle tek taraflı feshetti.
BAŞKA YERDEN EV SEÇENEĞİ
Bakanlık, hak sahiplerine feshedilen sözleşmeye karşılık yeni bir sözleşme önerisinde bulundu. Bakanlığın yeni sözleşme önerisinde, yasağın olmadığı, ancak kentsel dönüşüm kapsamında hakkında yıkım kararı alındıktan sonra yıkılan Sur’un Lalabey ve Alipaşa mahallerinde yapılan evler için yapılacak kuraya katılma, kıymet taktir raporu üzerinden belirlenen evlerin bedel sözleşmesi üzerinden uzlaşma, Uçkuyular mevkide bulunan ve kura çekimi yapılacak TOKİ konutlarını isteme ve taşınmazlarla ilgili acele kamulaştırma dava sürecini başlatma seçenekleri bulunuyor.
İTİRAZ REDDEDİLDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü eliyle yürütülen süreçte, 3 yıl sonra sözleşmenin feshedilmesine hak sahipleri tepkili. Cemal Yılmaz Mahallesi’ndeki evi kamulaştırılan Şaban Elçin, sözleşmenin feshedildiğini kendilerinin bildirilmesinin ardından Bakanlığa itirazda bulunduklarını ancak itirazlarının kabul edilmediğini dile getirdi. Dilekçelerin reddedilmesine herhangi bir gerekçe gösterilmediğini söyleyen Elçin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yeniden çağrıldıklarını söyleyerek, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gittiğimizde kapıdaki güvenlikçiler içeriye geçişlere izin verilmeyeceğini söyledi. Güvenlik ellerindeki kağıtları bize uzatarak Sur’dan gelenlerin bu evrakı doldurup gitmelerine yönelik talimat aldıklarını söylediler. Yüze yakın kişi ile ısrarla muhatap ile görüşmek istediğimizi belirtmemize rağmen muhatap bulamadık.” diye konuştu.
‘SUR GERÇEK SAHİPLERİNE AİTTİR’
Çatışmalar sırasında kaldıkları evlerinin zarar görmediğini, ancak asıl yıkımın Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kamulaştırma kararından sonra meydana geldiğini belirten Elçin, “Yerinden edilen ailelerin çoğunluğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan uzlaşma komisyonuyla uzlaşamadı. Çünkü ortada bir çözüm yok. Sur gerçek sahiplerine aittir diyoruz ve Sur’a geri dönme taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Elçin, Surluların yeni yapılan evler için istenen yüksek meblağları ödeyecek gücünün olmadığını, ancak buna rağmen insanların borç altına girmeyi göze aldığını ve Sur’dan ayrılma seçeneği konusunda kimsenin rıza göstermeyeceğini belirtti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından oyalandıklarını söyleyen Elçin, Sur’dan vazgeçmeyeceklerini belirtti.
EVLERİNİN YERİNE YAPILAN EVİ İSTİYORLAR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kendilerine iptal edilen sözleşme yerine kendilerine sunulan yeni seçeneklerin yer aldığı formları eline alan yaklaşık 40 mağdur, Sur ilçesi Balıkçılarbaşında bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalıştı. Mağdurlar, yeni sözleşme seçeneklerini kabul etmeyeceklerini eski sözleşme üzerinden yıkılan evlerinin yapılan yeni evlerin verilmesini istedi.
Kaynak: Güneydoğu Güncel