Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Tarihi yapılarda koruma ve onarım esasları” eğitimine katılanlar, surlarda yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi.
Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Tarihi Kentler Birliği’nin işbirliğiyle başlayan eğitim semineri devam ediyor. Eğitimde Tarihi Kentler Birliği’ne üye olan belediyelerden Diyarbakır, Mardin, Erzurum, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş ve Nusaybin’in olduğu 7 belediyenin temsilcileri ile restorasyon alanında hizmet veren kurum ve özel firmaların teknik personelleri katıldı. Eğitime katılanlar restorasyonda doğru uygulamalarından dolayı örnek il seçilen Diyarbakır’da, çalışmaları devam eden tarihi mekanlarda gezi ve incelemeler yaptı. Katılımcılar, İmar Daire Başkanlığınca “Surlarda Diriliş” mottosuyla restorasyonu yapılan Ulu Beden ve Yedikardeş Burcu’ndaki çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
“BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIMINDA ÖRNEK”
ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, Tarihi Kentler Birliğine üye belediyelerde çalışan, KUDEB uzmanları, restoratörler, mimarlar, arkeologlar ve sanat tarihçilerine tarihi yapılarda koruma üzerine eğitimler verdiklerini söyledi.
Surlarda yapılan restorasyonun önemine dikkat çeken Eren, şöyle konuştu: “Eğitimlere katılan arkadaşlarımız yapılan bütün restorasyon çalışmalarını inceliyor ve buradaki bu işi üstlenen müteahhit firmanın görevlileri de sorulara cevap veriyorlar. Burası herkesin görmesi açısından bilgi ve deneyim paylaşımı açısından çok güzel bir örnek olmuş.”
“SUR’DA AYRICA KULLANILAN TEKNİKLER VAR”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürü Ökkeş Kavak ise, eğitimlerin çok faydalı olduğunu söyledi. Eğitimleri veren hocaların bilgi ve birikimlerinden istifade ettiklerini belirten Kavak, şöyle konuştu: “Sur’da kullanılan ayrıca teknikler var. Özellikle anlatılan uygulamaların içerisinde bu teknikler detaylı bir şekilde bizlere anlatıldı. Onları da öğrenmiş, izlemiş olduk. Bu eğitimler bize katkı sağladı. Eğitimlerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim”
“YAPILAN UYGULAMALAR BAŞARILI”
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde görevli Sanat Tarihçisi Fatih Bahçeci ise Diyarbakır Surlarındaki restorasyonun özenle yapıldığını söyledi. Çalışmaların örnek teşkil ettiğini ifade eden Bahçeci, şunları aktardı: “Diyarbakır özelinde uygulanmış olan restorasyonları yerinde inceleme fırsatı yakaladık. Özellikle alanda gezilerimizi gerçekleştirdik ve uygulanmış olan restorasyon faaliyetlerini, çevre düzenlemelerini inceledik. Yapılan uygulamaları yerinde ve başarılı bulduk.”