Sur Belediyesi, kayyum döneminde kapatılan Amida Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’ni yeniden açtı. Tören ardından merkezde “Toplumsal Cinsiyet” başlıklı eğitim düzenlendi.
İçişleri Bakanlığı kararıyla 2016 yılında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki belediyelere atanan kayyumların kapattığı kadın kurumlarında biri olan Amida Kadın Danışmanlık Merkezi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçen Sur Belediyesi tarafından Amida Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi adıyla yeniden açıldı. İskenderpaşa Mahallesi’nde tarihi bir konağı restore eden Sur Belediyesi, merkezin açılışını yöresel kıyafetli çok sayıda kadınla gerçekleştirdi.
Amida Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nin açılışına, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktvistleri ve İskenderpaşa Mahallesi’nde yaşayan kadınlar katıldı. Açılıştan önce kadınlar erbane ve zılgıt çalarak açılış programını başlattı.
Daha sonra Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin ve TJA aktivisti Ayşe Gökkan, kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi.
KADINLARIN TALEBİ ÜZERİNE
Açılışta konuşan Buluttekin, 2016’da belediyelere atanan kayyumların 52 kadın kurumunu kapattığını hatırlattı. Kayyumun kapattığı kurumlardan ikisinin Sur ilçesinde bulunduğunu ifade eden Buluttekin, “Bunlardan biri Amida Kadın Danışmanlık Merkezi, diğeri de Çarıklı Mahallesi’nde Genç Kadın Merkezi’ydi. Kadınların bize tekrardan kurumlarının açılmasına yönelik talepleri geldi. Bu talepler doğrultusunda Amida Jin Kadın Danışmanlık Merkezi’ni açıyoruz” diyerek, amaçlarının kadınlar öncülüğünde verilen mücadelenin sonucunu almak olduğunu söyledi. Buluttekin, kadınlar olarak mücadeleden geri adım atmayacaklarını kaydetti.
ŞİDDET YÖNTEMLERİ TARTIŞILDI
Açılıştan sonra TJA aktivisti Ayşe Gökhan ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi avukat Hatice Demir’in sunumuyla “Toplumsal Cinsiyet” eğitimi düzenlendi. Eğitimde ilk olarak konuşan avukat Hatice Demir, 25 Kasım haftası içinde, şiddet çeşitlerini konuşacaklarını belirtti. OHAL ile birlikte kadın kurumlarının kapatılmasının, kadın çalışmalarında yer alan her kadının yükünü biraz daha artırdığını ve kadın kurumlarına ne kadar ihtiyaç olduğunu gözler önüne serdiğini söyleyen Demir, “Keşke kadın kurumlarına ihtiyaç duymasaydık. İhtiyaç duymayacağımız bir hukuk ortamı olsaydı. Ancak bu böyle değil. Kadınların yüzyıllardır şiddete karşı mücadelesi devam ediyor. Bugün kadınların mücadelesinin bir sonucu olan bir hukuk var. Bir yandan da günlük yaşantımızda şiddetin her türlüsüne maruz kalıyoruz. Duygusal şiddet, ekonomik ve cinsel şiddet diye şiddet çeşitleri var” diyerek kadınların şiddet karşısında yapmaları gerekenleri ve haklarını hatırlattı.
ŞİDDETE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE
TJA aktivisti Ayşe Gökkan da kadınların uzun zaman şiddetin ne olduğunu bilmediğini, şiddeti sadece fiziki olarak gördüğünü ifade etti. Kadının şiddet yöntemlerinin ne olduğunu öğrenmesiyle birlikte şiddete karşı koymayı da öğrendiğini dile getiren Gökhan, kadınların şiddete karşı birlikte dur diyebileceklerini ifade etti.
Kadınların programı Ma Müzik grubunun müzik dinletisinden sonra sona erdi. (Kaynak: MA)