Dünya Sosyal Hizmetler Günü kapsamında, SHU-DER Diyarbakır Şubesi ve SES Amed Şubei, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. , sosyal hizmet emekçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekildi ve hükümetin sosyal hizmetler alanındaki politikaları eleştirildi.
DİYARBAKIR GAZETE- Dünya Sosyal Hizmetler Günü, Diyarbakır’da yapılan bir basın açıklamasıyla kutlandı. SES Amed Diyarbakır Şubesi’nin de destek verdiği açıklamayı, SHU-DER Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Zeydin Duran okudu.
Duran, açıklamasında sosyal hizmetlerin son dönemde iktidarın siyasal tahakkümünü güçlendirmek için bir araç haline geldiğini belirterek, sosyal hizmet emekçilerinin hak kayıplarına uğradığını vurguladı.
Duran, devletin sosyal hizmetleri asli bir görev olarak sunması gerektiğini ancak son yıllarda bu alandaki hizmetlerin özel sektöre devredildiğini, hatta kamu bünyesindeki hizmetlerin denetimsiz şekilde dernekler ve cemaatlere bırakıldığını dile getirdi. Duran, ayrıca çocukların korunmasında, ailenin önceliğinin çocukların gelişimsel ihtiyaçlarının önüne geçtiğini belirtti. Kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik eşitlikleri konusunda da eleştirilerde bulunan Duran, kadının sadece aile içinde değerli görülmesinin toplumsal eşitsizliği pekiştirdiğini ifade etti.
Duran’ın açıklamasında, sosyal hizmetlerin yardımla sınırlanması ve bu yardımların siyasal destek sağlama amacıyla kullanılması eleştirildi. Sosyal yardımların, 20 milyon kişiye ulaşan sayısıyla, yalnızca siyasi iktidarın çıkarlarına hizmet ettiğini belirten Duran, sosyal hizmetin bir hak olmaktan çıkıp “yardım” ve “lütuf” haline geldiğini söyledi.
Suriye’den gelen göçmenlere yönelik ayrımcı ve ideolojik yaklaşımlar da eleştirildi. Duran, bu politikaların halk arasında çatışmalar yarattığını ve Suriyelilere sunulan hizmetlerin yanlış bilgilendirme ve ötekileştirme ile sonuçlandığını dile getirdi. Duran, sosyal hizmetlerin yetersizliği ve çeşitli toplumsal sorunların çözülmemesi konularına da dikkat çekti.
Duran, Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak, sosyal hizmet emekçilerinin güvenceli çalışma koşulları ve adil ücretler için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. Sosyal hizmetlere ihtiyaç duyan herkese eşit, anadilinde ve kamusal hizmet sunulması gerektiğini vurgulayan Duran, hükümetin sosyal hizmet emekçileri ve hizmet alanları için kalıcı çözümler üretmesini talep etti.
Duran, talepleri şöyle sıraladı:
“Sosyal hizmetlerde liyakat esaslı idareci atamaları yapılmalı. Sosyal hizmet tazminatları ödenmeli. Yoksulluk sınırı üzerinde ve eşit işe eşit ücret politikası uygulanmalı. Evde bakım ücretleri adil olmalı ve kreş desteği sağlanmalı. KHK ile ihraç edilenlerin göreve iade edilmesi talep edilmiştir. Sosyal hizmet emekçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, ödenmeyen fazla çalışma ücretleri, yetersiz ekonomik haklar ve şiddetle mücadele edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, bu sorunların çözülmesi için sürekli bir çaba sarf edileceği ifade edilmiştir”