Karayolları Genel Müdürlüğünde skala uygulamasının eşitsizliğe yol açması nedeniyle, uygulamanın kaldırılmasını isteyen çalışanlar, siyasi parti temsilcilerini e-mail yağmuruna tuttu.
Karayolları Genel Müdürlüğünün çalışma protokolüne skala uygulamasını almasıyla, açıktan alınan yeni personelin aldığı ücretin eski çalışanlardan fazla olmasına yol açması çalışanların tepkisini çekiyor. Gerek sosyal medya da gerekse, siyasi parti temsilcilerine, milletvekillerine söz konusu eşitsiz uygulamanın sonlandırılmasını isteyen karayolları çalışanları, Meclisteki bütçe görüşmesiyle yeniden harekete geçti. Mecliste grupları bulunan partilerin milletvekillerine e-mail göndererek, sorunlarını dile getiren çalışanlar, uygulamanın sonlandırılmasını istedi.
Aynı işi yapmalarına rağmen çalışanların 3 farklı skalada değerlendirilmesiyle oluşan ücret eşitsizliğinin ortadan kaldırılması istemiyle vekillere, taleplerini e-mail üzerinden ileten Karayolları Genel Müdürlüğü çalışanlar, 3 farklı skala üzerinden çalışanların ücretlendirildiğini kaydetti.
EŞİTSİZLİĞİN GİDERİLMESİNİ İSTEDİ
Karayolları Skala Mağdurları Platformu adı altında bir araya gelen çalışanlar, gönderdikleri e-postalarda, 15 Temmuz 2005’te işe giren ve birinci skalada yer alanların günlük 180 ile 263 TL, bu tarihten sonra işe giren ve ikinci skalada yer alanların 150 ile 178 TL, 29 Nisan 2015 tarihinden sonra protokolle işe girenler ve üçüncü skalada yer alanların 142 ile 152 TL yevmiye aldıklarını bu tarihten sonra protokol kapsamı dışından işe alınanların da ikinci skalada değerlendirilerek ikinci skaladakilerle aynı ücreti aldıkları bu durumun düzeltilmesi istendi.
‘SKALALAR ARASI FARKLAR AÇILMAKTADIR’
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Karayolları Skala Mağdurları Platformu da açıklamasında, “Toplu iş sözleşmesi dönemlerinde alınan yüzdelik zamlarla skalalar arası farklar daha da açılmaktadır.” denildi.
‘İŞ KANUNA AYKIRI’
Uygulanan skala nedeniyle 4857 Sayılı İş Kanunun 5. Maddesinin ihlal edildiğine vurgu yapılan açıklamada, “İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz. İşveren, esaslı sebepler olmadıkça, tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz. Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz. İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.” ifadeleri kullanıldı.
‘ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ’
Açıklamada, “Bu nedenlerle 2. ve 3. skala ücretlendirilen yaklaşık 15 bin personel. Kurumda 4857 sayılı kanuna göre çalışan personel sayısının yüzde 50’sinden fazla, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Bağlı Bölge Müdürlüklerinde çalışan personellerin aynı konfederasyona bağlı sendikanın çözümü karşısında üvey evlat muamelesi gördüğü apaçık ortadadır. Anayasanın eşitlik ilkesinin gereğini yerine getirilmesi ve iş barışının sağlanması nedeniyle 15 bin personelin sesi, nefesi olmanız dileğimizle” sözlerine yer verildi.
Salih YEŞİL’in Haberi