40 yıldır yaşadığı sokağına kokudan giremeyen vatandaş, terk edilmiş iki evin çöp eve dönüştüğünü ve söz konusu evleri, uyuşturucu madde bağımlılarının mesken tuttuğunu ve geceleyin sokağa girmeye korktuğunu ifade etti.
Suriçi ilçesi Nebi Cami mahallesi Suakar çıkmazında oturan emekli vatandaş Halit Saraçoğlu, sokakta bulunan ve terk edilmiş iki evin avlusuna bırakılan çöplerden dolayı kokudan sokağa girilemediğini ifade ederken, Büyükşehir Belediye Kayyumu Cumali Atilla’yı ise yaşadığı sorunları yerinde incelemek için sokağına davet etti.
Terk edilmiş evlerin içine atılan çöplerden dolayı evlerinde duramayan Suriçi ilçesi Nebi Mahallesinde bulunan Suakar çıkmazı sakinleri konuştu. 1960 Silvan doğumlu Halit Saraçoğlu, 40 yıldır yaşadığı Suriçi’ndeki sokağına çöp kokusundan kimsenin ayak basmadığını söyledi.
Emekli olan ve 40 yıldır kiracı olarak Suriçi Nebi Cami mahallesi Suakar çıkmazında oturan Saraçoğlu, sokakta bulunan iki metruk binaya atılan çöpler yüzünden zor günler geçiriyor. Yaşadığı çöp sorunu konusunda yetkilileri bilgilendirdiğini ancak soruna bir çözüm getirilmediğini belirten Saraçoğlu, “Sokağımızda bulunan terk edilmiş evlerin avlusuna atılan çöplerden çok rahatsızız. Birkaç sefer bu konuda Belediye yetkililerine söyledik, tamam dediler ama bir şey çıkmadı. Terkedilmiş evlerin içine atılan çöplerden sokağa çok pis koku yayılıyor. Sivrisineklerden, böceklerden, farelerden geçilmiyor. Özellikle Diyarbakır’ın yaz sıcağında bu çöp kokusuna dayanmak mümkün değil. Biz belediyeden arkadaşlara söyledik; evlerin avlusuna atılan çöpleri temizleyin ve giriş kapsını kapatın. Kapı kapalı olduğunda kimse oraya bir daha çöp atamaz ve sizler de bizler de rahat ederiz dedik” şeklinde konuştu.
YABANCI TURİSTLER ÇÖP KOKUSUNDAN SOKAĞA GİREMİYOR!
Sokağın temizliğine ilişkin konuşan Saraçoğlu, ” Hafta sonları ve bayram günlerinde kesinlikle hiç bir temizlik görevlisi sokağa uğramıyor. Sokağın temizliği için süpürgeyi görevli arkadaşlardan ödünç alarak bizzat kendim temizliyorum. Sokağı baştan sona süpürüyorum ama sokaktaki çöp kokusundan dolayı buraya yabancı hiç kimse gelemiyor. Sokağın başına gelen yabancı turistler çöp kokusunu alınca geri dönüyorlar” diye konuştu.
‘GELİP BİR ÇAYIMIZI İÇSİNLER VE HALİMİZİ YERİNDE İNCELESİNLER’
Suakar sokaktaki çöp sorununa dair Büyükşehir Belediyesi yetkililerine seslenen Saraçoğlu, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Beyi çok seviyoruz ve kendisinden rica ediyoruz, bizim sorumumuza bir duyarlılık göstersin. Aynı şekilde Suriçi Belediye Başkanına da çağrıda bulunmak istiyorum; burada çöp kokusundan duramıyoruz, bu sorumuzun giderilmesi için bir girişimde bulunsunlar. Buradan yetkililere sormak istiyorum, kendileri bu sokakta oturmuş olsalardı bu sokağın hali böyle olur mu? Kendileri bu çöp kokusundan burada oturabilirler mi? Büyükşehir Belediye başkanı ve Suriçi Belediye Başkanı her iki yetkiliyi de sokağımıza davet ediyorum. Gelip bir çayımızı içsinler ve halimizi yerinde incelesinler” ifadelerini kullandı.
‘BİZ BURADA ÇOK HUZURSUZUZ’
Daha önce de çöp sorunu ile ilgili Büyükşehir’den yetkililerle görüştüğünü ve terk edilmiş evlerin kapılarının belediye görevlileri tarafından tuğla ile örüldüğünü ancak tuğlaların sonradan kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kırıldığını ve söz konusu alana yeniden çöp atıldığını ifade eden Saraçoğlu, “Tuğla ile belediye görevlileri kapıyı ördüler ama sıva yapılmadığı için tuğlaları kırmışlar. Kapıları kapattılar ama sıva yapılmadığı için sağlam olmuyor. Bizim isteğimiz buranın temizlenmesi ve kapıların ise sağlam bir şekilde taş ile örülmesidir. Çünkü burayı uyuşturucu madde kullananlar, Baliciler mesken tutmuşlar. Biz burada çok huzursuzuz. Geceleyin kendi sokağımızdan geçmekte korkuyoruz” diye konuştu.
‘KOKUDAN EVİMİZDE DURAMIYORUZ’
Suakar çıkmazı sakinlerinden ismini vermek istemeyen bir kadın ise şunları söyledi: “Sokağımızda çöp sorunumuz var. Kokudan burada durmanın imkanı yok. Apartmanımızın alt katında boş bir daire var ve buraya da çöp atılmış. Kokudan evimizde duramıyoruz, geceleri pis kokudan uyuyamıyoruz.
‘BAZEN BURADA BİR KAMYON ÇÖP BİRİKİYOR’
Suakar sokakta bulunan bir depo sahibi olan Cemil Ürkek ise şunları söyledi: “Buradaki kokudan herkes rahatsız oluyor. Öyle ki çöp kokusundan sokağa giremiyoruz. Bazen burada bir kamyon çöp birikiyor. Bu sokağın çöpleri düzenli olarak alınmıyor.”
Kaynak: Tigris Haber Gazetesi