Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Tüm optik ve Optometrik Meslek Adamları Derneği, Sivas ve Şanlıurfa’da Optisyen-Gözlükçüler oda kuruluşunun usule uygun yapılmaması ve üye kayıtlarının başlamış olmasının yargıya taşınmasına ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada, “Yönetmelikte belirtildiği üzere; sadece genel kurul kararıyla yeni Odaların kurulabileceğinin sabit olmasına rağmen birlik geçici yönetim kurulunun, genel kurulun yetkisini kullanarak Sivas ve Şanlıurfa’da Oda kuruluşunu gerçekleştirmesi yasa ve yönetmeliklere aykırı bir durumdur. Alınmış olan bu kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle 31/07/2019 tarihinde Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde dava açmış bulunmaktayız.” ifadelerine yer verildi.
OPTİSYEN – GÖZLÜKÇÜLER ODALARI
Söz konusu açıklamadan satırbaşları şöyle:
“22.06.2004 tarihli ve 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’un 7063 sayılı Kanun ile eklenen geçici 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmüne dayanılarak hazırlanan “Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği” Yönetmeliği, 24.05.2019 tarihli ve 30783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmiştir.
Birlik Yönetim Kurulunun 30-31.05.2019 tarihli ve 2019/3 sayılı kararı ile merkez ve kapsadığı illeri kapsayan Optisyen-Gözlükçüler odaları belirlenmiştir. Bu karara göre; Şanlıurfa merkez olmak üzere (Şanlıurfa, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak ve Van) XIX. Bölge Güneydoğu Optisyen-Gözlükçüler Odası kurulmuştur.
YÖNETMELİK MADDESİ AÇIK!
“Odaların kuruluşu; 24.05.2019 Tarih ve 30783 sayılı resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğin 7. Madde (1) bendinde “Sınırları içinde odalara kayıtlı en az yüz meslek mensubu bulunan her ilde bir oda kurulur.” (2) bendinde ise “Sınırları içinde oda kurmak için yeter sayıda meslek mensubu bulunmayan illerdeki meslek mensuplarının hangi illerdeki meslek mensupları ile birleştirilerek yeni bir oda kurulacağı ve merkezinin hangi ilde olacağı veya bu gibi illerdeki meslek mensuplarının hangi ildeki odaya bağlanıp kaydolacağı; memleketin coğrafya şartları ve ulaşım durumu ile meslek mensuplarının toplu olarak bulundukları iller göz önüne alınarak Merkez Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Büyük Genel Kurulca kararlaştırılır.” şeklinde açıkça ifade edilmiştir.
“SİVAS VE ŞANLIURFA’DA ODA KURULUŞUNU GERÇEKLEŞTİRMESİ YASA VE YÖNETMELİKLERE AYKIRI BİR DURUMDUR”
“Yönetmelikte de belirtildiği üzere; sadece genel kurul kararıyla yeni Odaların kurulabileceğinin sabit olmasına rağmen birlik geçici yönetim kurulunun, genel kurulun yetkisini kullanarak Sivas ve Şanlıurfa’da Oda kuruluşunu gerçekleştirmesi yasa ve yönetmeliklere aykırı bir durumdur. Alınmış olan bu kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle 31/07/2019 tarihinde Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde dava açmış bulunmaktayız.
“YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİMİZ BİRAN EVVEL KARARA BAĞLANMALI” “Yasaların bize vermiş olduğu yetkiye dayanarak açmış olduğumuz yürütmenin durdurulması talebimiz henüz karara bağlanmamıştır. Birlik Geçici Yönetim Kurulunun kendi içindeki yetki tartışmalarının mahkemeye olumsuz yansıtılması, yetkisiz olan birlik yönetim kurulunun mahkemeyi uzatmaya yönelik savunma ve beyanları yürütmeyi durdurma talebimizin karara bağlanmasını geciktirmektedir. Öte yargı sürecinin tamamlanmasını beklemeden, Sivas ve Şanlıurfa’da yeni kurulan Odalara üye kayıt işlemlerini başlatarak, optisyen ve gözlükçülerin bu odalara üye olmaları için 29 Kasım’a kadar süre verilmesi kayıt yapacak olan üyeler açısından telafisi imkânsız zararlara yol açabilecektir. Bu nedenle yürütmeyi durdurma talebimiz biran evvel karara bağlanmalı, yaşanan hukuksuzluğa son verilmelidir. Yetkisiz birlik yönetim kurulunun, yargılamayı daha fazla sürüncemede bırakmasına müsaade edilmemesi, ülkemizin saygın meslek odalarının çalışmalarına gölge düşürülmemesi için ilgili bakanlıkların konu ile ilgili gerekli girişimlerde bulunulmaya davet ediyoruz.