enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,0006
EURO
41,9192
ALTIN
3.674,85
BIST
9.477,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Yağmurlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
16°C

SGK’dan Yapılandırma çağrısı!

SGK’dan Yapılandırma çağrısı!
A+
A-

Diyarbakır Sosyal Güvenlik İl Müdürü Reşat Merttir, 9 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7326 sayılı yapılandırma kanununa başvuracak vatandaşların Diyarbakır’da artan vaka sayıları nedeniyle yoğunluk yaşanmaması için son günü beklememeleri konusunda uyardı.

Merttir, SGK’da yapılandırma için yapılacak başvurularda yoğunluk yaşanmaması için işverenlerin “e-sigorta” yoluyla, 4/b (BAĞ-KUR) sigortaları ile primini kendi ödeyen ek-5 ve ek-6 sigortalıların ise “e-devlet” üzerinden başvuru yapmalarının daha sağlıklı olacağını söyledi.

SGK İl Müdürü Merttir, şöyle dedi:

YAPILANDIRMANIN KAPSAMI

“2021/Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş; Sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, 30.04.2021’den önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, 6183/48. madde kapsamında taksitlendirilen alacaklar, kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenmiş alacakların; henüz ödenmemiş fer’ileri, 5510/Ek-5, Ek-6 ncı maddeleri ile 2925 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler yapılandırma kapsamına alınmıştır.

PEŞİN VEYA TAKSİTLİ ÖDEME

Yapılandırma ile vatandaşlarımıza borçlarını peşin veya ikişer aylık periyodlarla; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneği ile ödeyebilme imkânı sunulmaktadır. Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ı, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’si silinecektir. Borçlarını taksitle ödemek isteyen vatandaşlarımız ise Kanundaki vade farkını ödemek suretiyle; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğinden birini tercih edebilecektir. 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşımız borcunu 36 ayda ödeyecektir.

BAĞ-KUR BORÇLARI

4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, ihya (daha önce durdurulan) borçları için 01.11.2021 tarihine kadar başvuru yapabileceklerdir. Daha önce durdurulan süreler dışında prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılarının borçlarını 31.10.2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde; 30 Nisan 2021 (Nisan ayı dahil) tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçları silinecektir. Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle yeniden başlatılacaktır.

İDARİ PARA CEZALARI

Yapılandırma kapsamında idari para cezalarının %50’si ile bugüne kadar uygulanan gecikme cezası ve zammı tamamen silinecek, kalan %50’lik kısma sadece Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi) uygulanacaktır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARI (GSS)

Vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları, başvuru yapmalarına gerek kalmaksızın otomatik olarak yapılandırılacaktır. GSS ana para borcunun tamamının 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir. Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 30 Kasım 2021’e kadar gelir testi için başvuru yapması durumunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşlarımızın borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir. Vatandaşlarımız, otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilirler”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

SGK’dan Yapılandırma çağrısı!

SGK’dan Yapılandırma çağrısı!
19.08.2021
1.188
A+
A-
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.