El yıkamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, özelikle iş kolunda çalışan kişilerin ellerini kıyamaması ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirttiler.
Tüm dünyada enfeksiyon konusunda çalışan uzmanlar tarafından en önemli faktör olarak gösterilen etkenin kişilerin el temizliği olduğunu söyleyen uzmanlar, iş kolunda çalışanların el yıkamasındaki aksaklıklar, hızla toplumu tehdit eden ciddi sorunlara yol açabildiği ifade edildi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Doç. Dr. Şafak Kaya, el hijyenin önemiyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Kaya, el yıkamanın günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemli olduğunu ve çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı için de önem kazandığını belirtti.
Kaya, “Başta sağlık sektörü olmak üzere birçok iş kolunda, çalışanların el yıkamasındaki aksaklıklar, hızla toplumu tehdit eden ciddi sorunlara yol açabilmektedir. El hijyeni, ellerin normal sıvı sabun / antiseptik ajan ve su ile yıkanarak ya da alkolsüz el antiseptiği ile ellerin ovuşturularak geçici floranın uzaklaştırılmasıyla sağlanır. Doğru el hijyeni tekniği, sıvı sabunun ya da alkollü el antiseptiğinin avuç içi, el sırtı, parmak araları, tırnak yüzeyleri ve bileklerin her tarafına temas ederek temizlenmesidir. Hastanede yatan hastaların yüzde 5 ile yüzde 15’inde enfeksiyon gelişir. Uygun el hijyeni, sağlık personeli ve hastalar arasındaki mikroorganizma transferini ve fekal-oral geçişi önlemede en etkili yöntemdir.” dedi.
Ellerin yıkanması gereken durumlar hakkında önemli bilgilendirmelerde bulunan Kaya, şunları kaydetti: “Göreve başlamadan önce ve görev bitiminden sonra, kişisel ihtiyaçların (yemek yeme, tuvalet) giderilmesinden önce ve sonra, gözle görülür kirlilik durumunda hasta ile her temas öncesinde ve sonrasında Hasta bakımında, kullanılan aletlere temas öncesinde ve sonrasında, hastaya girişimsel bir işlem yapmadan önce ve sonra, İmmün sistemi baskılanmış ve yeni doğan ünitesindeki hastalar ile temas öncesi ve sonrası, Vücut sıvı ve sekresyonları ile bütünlüğü bozulmuş cilt veya müköz membranlarla temas sonrasında, eldiven giymeden önce ve sonradır.”
Doğru el yıkama hakkında uyarılarda bulunan Kaya, “El yıkamadan önce takılar çıkarılır. Tırnakların kısa olması önemlidir. Akmakta olan su altında eller ıslatılır. Avuç içine sıvı sabun alınır ve sıvı sabun avuç içine dağıtılır. Her iki elin parmak araları, başparmak, el ayası ve el içi, tırnak uçları, el bileği sabun ile köpürtülerek en az 30 saniye ovalanır. Eller akan su altında durulanır. Mikroorganizmalar nemli ortamlarda daha hızlı çoğaldığı için ellerin mutlaka kurulanması gerekir. Enfeksiyonların yayılmasını önlemek için de tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulanır. Aynı kâğıt havlu ile musluk kapatılır ve kâğıt havlu atık kutusuna atılır.” ifadelerini kullandı.
Son olarak Kaya, “”El hijyeni, enfeksiyonların yayılımını kontrol etmede en etkili metodudur. Hastane enfeksiyonlarının oluşmasında, tüm dünyada bu konuda çalışan uzmanlar tarafından en önemli faktör olarak gösterilen etken; kişilerin el temizliğidir. Unutulmamalıdır ki eldiven kullanımı asla el hijyeninin yerini alacak bir uygulama değildir.” şeklinde konuştu.