Ağırlaşan iş yüklerine karşı özlük haklarında iyileştirilme yapılmayan sağlıkçılar “Geçinemiyoruz” eylemleriyle bir kez da koşullarının iyileştirilmesini talep etti.
Geçinemiyoruz eylemlerini sürdüren Diyarbakır Sağlık Platformu, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri Ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi’nin katılım sağladığı açıklamayı SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ok Orak yaptı.
Sağlıkta dönüşüm, pandemi ve ekonomik kriz ile özlük haklarının iyileştirilmesi nedeniyle sağlıkta yaşanan problemlere işaret eden Orak, “Ekonomik kriz, ağır çalışma koşulları ve pandeminin etkisi altında sağlık emekçileri olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Özverili bir şekilde toplum sağlığı için gece-gündüz çalışırken her zamankinden daha zor çalışma koşullarında, daha fazla risk altındayız” ifadelerini kullandı.
‘KIŞKIRTILMIŞ SAĞLIKLA İŞ YÜKÜMÜZ ARTTI’
Sağlık talebinin kışkırtılmasıyla iş yüklerinin daha da arttığını vurgulayan Orak, “Sağlık emekçileri olarak yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile çalışmaya zorlanmaktayız. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile geçiştirilmektedirler. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmekte, nicelik niteliğe yeğlenmektedir” diye konuştu.
‘ÇALIŞMA YAŞAMI SÜRDÜRÜLEMİYOR’
Sağlıkçıların iş yükü bu kadar ağırlaşmasına karşı özlük haklarında iyileştirilme yapılmadığını vurgulayan Orak, “Bizler artık sağlık veremez hale getirilen çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kere daha ifade ediyoruz. Sorunlarımızın sağlık sisteminden kaynaklı olduğu aşikârdır. Koruyucu sağlık hizmetini, halkın sağlık hakkını öncelemeyen bir anlayışın sağlık veremeyeceğini biliyoruz. Sağlığa, emeğe ayrılmayan bütçe sağlıksızlığın en büyük kaynağıdır. Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrı düşünülemez. Bizler, emeği üretenler yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz. Genel sağlık hizmetlerinde, katkı-katılım payları, ilave ücretler ile halkın cebinden parasının çıkmadığı, ilaç krizinin yaşanmadığı, halkı özel sektöre yönlendirmeyen, İnsanların yaşam alanlarına yakın hastanelerin kapatılmadığı aksine şehir hastaneleri aracılığı ile sermayeye değil halkın hastanelerine bütçe ayıran, koruyucu sağlığın öncelendiği bir sistemi özneleri ile kurmak mümkün” şeklinde konuştu.
Orak, ek göstergelerin yükseltilmesini, ilk basamak sağlık hizmetlerin oluşturulmasını, istihdamın arttırılmasını, angarya çalışmanın kaldırılmasını, ücret skalasının yoksulluk sınırının üzerinde uygulanmasını, sağlık hizmetlerinde alınan ücretlerin kaldırılmasını, meslek hastalıkları yasasının çıkarılmasını, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını talep ettiklerini kaydetti.