Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2017 yılı Teknik Destek Programı kapsamında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri tarafından tasarlanan “Sağlık Turizmi Eğitimi ve Danışmanlığı” başlıklı proje kapsamında Diyarbakır’daki Kurum/ Kuruluşlar ve İl genelindeki sağlık kuruluşlarına yönelik seminer başladı.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen seminere Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Gülten Toprak, Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Yıldız, Hastaneler Başmüdürü Sağlık Uzmanı Yaşar Aslan öğretim görevlileri, kamu ve İl genelindeki sağlık kuruluşları temsilcileri katıldı.
Dünyadaki genel ekonomik bakış açısına göre sağlık turizminin diğer alternatif turizm seçenekleri içerisinde hızla gelişen sektörlerden biri konumunda olduğunu belirten, D.Ü. Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekim Yardımcısı Doç.Dr. Gülten Toprak, uygulanmakta olan 10.ci Kalkınma programı ile Dünya sağlık turizmi piyasasında önemli bir ülke olarak yer almak ve diğer ülkelerle rekabet edebilmek amacıyla, Diyarbakır İli sağlık turizmi hizmet bileşenleri sektörlerinin tümünde kurumsal kapasitesinin yükseltilerek, sektörde hizmet sunum kalitesinin iyileştirilmesi, nitelikli insan kaynağının ve sağlık altyapısının iyileştirilmesi hedeflendiğini hatırlatarak, dünyadaki sağlık turizminin gelişen teknoloji ve ulaşım kolaylığı ile birlikte geliştiğine vurgu yaptı ve turist sağlığı ile sağlık turizmi konusunda bilgi verdi.
SAĞLIK TURİZMİ DEĞİL TURİZME ÖNEM VERİLMİŞ
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde 15-17 Ocak 2018 tarihleri arasında yapılacak olan eğitim seminerinin ilk gününde Eğitimci Dr. Bülent Cinel’in ders niteliğindeki verdiği eğitimde, sağlık turizminin tarihçesinden kısaca söz etti.
Türkiye’de sağlık turizmi değil, turizmin ön planda tutulduğunu, turistin seyahat için geldiğini, hastalanınca da hastaneye gittiğine dikkat çeken Dr. Bülent Cinel, “Sağlık Turizmini üç ana başlık altında sınıflandırabiliriz. 1-tıp, 2-termal,3- yaşlı ve engelliler.” şeklinde açıkladı.
Bazı ülkelerin asıl ekonomik gelirlerinin turizmden olduğu için sağlık turizmine yöneldiklerini ifade eden Cinel, “Ülkemizde sağlık turizminin temeli 2010’lü yıllarda atıldı” dedi.