Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Diyarbakır’da düzenlenen “Mezopotamya’nın Altın Üçgeni: Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı”nı değerlendiren Antalya’nın en eski yerleşim birimlerinden biri olan Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Kazısı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Hava İşkan Işık, bugüne kadar katıldığım benzer etkinlikler arasında kesinlikle “en iyisi” tanımını hak ettiğini söyledi.
Antalya Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Kazısı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Hava İşkan Işık, geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da düzenlenen ve kendisinin de davetlisi olduğu, “Mezopotamya’nın Altın Üçgeni: Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı”nı değerlendirdi.
Çalıştay’ın bugüne kadar katıldığı benzer etkinlikler arasında kesinlikle “en iyisi” tanımını hak ettiğini ifade eden Prof. Dr. Işık, “Mükemmel organizasyon için başta Diyarbakır Valimiz Münir Karaloğlu olmak üzere Urfa ve Mardin Valiliklerimiz ile Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajanslarına içten teşekkür ediyorum” dedi.
“ÇALIŞTAY UNUTULMAYACAK YARARDA VE GÜZELLİKTE BİR ETKİNLİK OLARAK HAFIZALARA KAZINDI”
Prof. Dr. Işık, Çalıştayın başarısının, kısa sürede yayınlanan kapsamlı raporun içeriğinde de görüleceği gibi, hazırlık aşamalarından başlayarak son derece profesyonel bir yaklaşımla ele alınmış olmasının ve tüm ilgililerin gönülden katkısıyla başladığına işaret ederek, “İl bazında konunun idarî ve teknik uzmanlarından oluşan tertip komiteleri ile Diyarbakır’da yapılan Turizm Koordinasyon Kurulu’nun çalışmaları doğrultusunda; tüm çalıştaylarda olması gereken en önemli kriterler gerçekleşmiştir: Herkesin kendi bireysel bakış açısından yapacağı ucu açık ve getirisiz çalıştay konuşmaları yerine, dört ana başlıkta temalar belirlenmiş ve paydaşlardan bunların altındaki somut sorular hakkındaki görüşler talep edilmiştir. Bu yöntem, hiçbir noktasında aksamayan kusursuz bir yönetim ve konaklama, yöresel kültürü tanıtan muazzam bir misafirperverlik ve gezilerle bütünleşince, söz konusu çalıştay katılımcıların tümü için unutulmayacak yararda ve güzellikte bir etkinlik olarak hafızalara kazınmıştır” dedi.
“ANADOLU, EŞİ BENZERİ BULUNMAYAN KÜLTÜR VE İNANÇ DEĞERLERLERİNİ BARINDIRIYOR”
Mezopotamya’nın Altın Üçgeninin, Anadolu’nun eşi benzeri bulunmayan kültür ve inanç değerlerini barındırdığını ifade eden Prof. Dr. Hava İşkan Işık, şöyle konuştu:
“Uygarlığın ve dinler tarihinin ilk adımları buradadır. Bu değerlerin Ülkemiz ve Dünya’daki bilinçli tanıtımı ve ‘turizm’ üst başlığı ile tanımladığımız, doğru yöntemlerle uygulandığı coğrafyalara ekonomik yükseliş, istihdam, barış getiren bir kalkınma modeli ile buluşturulması, son derece önemlidir, değerlidir. Bu olgu, kültürel ve sosyal öz değerlerin tümüyle korunarak ve bozulmalarına yol açmadan ilerletilecek bir “Gelecek Tasarımı”dır.
“GETİRİSİ SON DERECE YÜKSEK BİR ETKİNLİK OLMUŞTUR”
Mezopotamya’nın Altın Üçgeni çalıştayı, bundan sonra Ülkemizde, ister bir kent özelinde isterse havza bazında yapılacak tüm benzer çalışmalara model oluşturacak nitelikte getirisi son derece yüksek bir etkinlik olmuştur. Bunu mümkün kılanları ve üstün bir kentlilik bilinciyle ev sahipliği yapan Diyarbakır’ımızı bir kez daha kutluyor, kazı başkanlığını yürüttüğüm 2020 yılının turizm teması Patara’dan Dicle’nin incisi bu kente, kardeş Zerzevan Kalesi ve Amida Höyük kazılarına sevgilerimi iletiyorum.”
Sait BAYRAM’ın Özel Haberi