Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, “Teknoloji bağımlılığı ile mücadele noktasında harekete geçilmezse teknoloji bağımlılığı korkunç zararlar verebilir. Genç nesilde tedavisi mümkün olmayan hasarlar meydana gelir” dedi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını nedeniyle alınana tedbirler kapsamında evde vakit geçirmek zorunda kalan yediden yetmişe herkes teknolojik aletlerle haşır neşir olmaya başladı. Teknolojik aletlerle uzun süre ilgilenmenin sonucunda ise teknoloji bağımlılığı hayatımıza girdi. Teknoloji bağımlılığının ne olduğu, nasıl mücadele edilmesi gerektiğine dair konuştuğumuz Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, biran evvel teknoloji bağımlılığı noktasında harekete geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
-KORONAVİRÜS SALGINI TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NASIL ETKİLEDİ?
Son çağın Z Kuşağı çağı olduğu konuşuluyor. Özellikle 2000 yılından sonra teknolojinin hızlı bir şekilde hayatımıza girmesiyle beraber yeni neslin teknolojiyi kullanmada çok başarılı olduğunu görebiliyoruz. Henüz 2-3 yaşındaki çocukların bile arama motorlarında istediklerini bulabilecek bir kuşakla karşı karşıya kaldık. 2020 yılının başlarında covid-19 olarak başlayan pandemi sürecinde çocuklar evde hapsolurken teknolojiyle daha fazla zaman geçirmeye başladılar, duygusal bağ kurmaya başladılar. Teknolojiyle bağ kurmaya başladıkları andan itibaren ciddi manada zararlar görmeye başladılar. Özellikle internet ağlarının hızlı bir şekilde yaygınlaşması, GSM operatörlerinin de bu anlamda 4,5 ve 5G sisteminin oturtulmasıyla beraber teknoloji kolaylıkla ceplerimize inmeye başladı. Bu anlamda Z Kuşağı diye tabir ettiğimiz çocuklar daha fazla teknolojiyle hemhal olmaya başladılar. Fiziksel ve ruhsal anlamda ciddi zararlar veriliyor. Özellikle genç beyinlere ciddi etkiler oluyor. Gençlik üzerinde olumsuz etkiler var.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINA KARŞI GEREKLİ VE YETERLİ MÜCADELE VERİLİYOR MU?
Kervan yolda düzelir mantığı ile sıkıntılarımızın bertaraf edilmesi noktasında elimizde patlayıncaya kadar maalesef ciddi manada önlem almaya çalışmıyoruz. Özellikle 4-5 yıldır Milli Eğitim Bakanlığının Yeşilay Cemiyetiyle beraber yapmış olduğu rehber öğretmenlerle ilgili Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim Modüller çalışmasında teknoloji bağımlılığı ile ilgili çalışmada vardı. Ancak buda sadece yazıda kaldı. Rehber öğretmenlerimizin iş yoğunluğundan ve diğer bağımlılık türlerine odaklanmadan dolayı teknoloji bağımlılığı elimizde patladı.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELE İÇİN NE YAPILABİLİR?
Pandemi süreciyle beraber Türkiye’de gönüllü vefa grupları oluşturuldu. Vefa grubu şeklinde Sağlık Müdürlükleri ve Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı rehber öğretmenlerin okulların açılmasını beklemeden mobilize bir şekilde mahalle mahalle sokak sokak gençlere teknoloji bağımlılığının zararlarını, pandemi sürecinde alternatif yapılabilecek çalışmaları anlatmalarını bekliyoruz. Gerekirse her öğretmene okulu civarında rehberlik desteği vermelidir.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE NOKTASINDA GEÇ KALDIĞIMIZI VARSAYARSAK BİZİ NE BEKLİYOR?
Olay böyle gidersen birkaç yıl sonra teknolojinin fazla kullanılmasından dolayı fiziksel manada ciddi hasara uğramış genç bir kitleyle karşı karşıya kalabiliriz. Ruhsal ve psikolojik manada bunalım ve buhranlar yaşayan, şiddeti, nefreti ilke edinen bir nesille karşılaşabiliriz. Fenomen gençlikle karşı karşıya kaldık. Bu gençlik başkalarının zaaflarını sırf beğeni almak için kullandığını görüyoruz. Bu fenomen gençliğin önünü kapatırken gazlarının da alınması gerektiğine inanıyoruz. Yasaklama mantığıyla bu yapılmamalıdır. Geçtiğimiz süreçlerde yasaklanan sitelere bile yine bir yol bulunup ulaşılıyordu. Bu noktada yasaklama mantığı aile eğitimiyle olmalı. Aile kendini ve çocuklarını koruma noktasında bilgilendirilmeli.
SOSYAL MEDYA DÜZENLEMELERİNİN BAŞLAYACAK OLMASINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
Son dönemlerde AK Parti hükümetinin yapmış olduğu sosyal medya çalışmaları ile ilgili yasa mecliste kabul edildi. Yasanın kabul edilmesiyle beraber şu anda atıla bilinecek adımlar düşünülüyor. Kanunla beraber nasıl düzenlemeler getirilecek, düzenleme muhalefeti susturmaya yönelik mi olarak yapılacak yoksa nesli tehlikelerden korumaya yönelik bir düzenleme mi olacağı toplumun büyük kısmı tarafından merak ediliyor.
BAĞIMLILIK NOKTASINDA DERNEK OLARAK ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?
Yeşil Yıldız Derneği olarak Avrupa Birliği (AB) Sivil Düşüm Programı çerçevesinde pandemi sürecinde Türkiye’de teknoloji bağımlılığına ilişkin 4-14 yaş çocuklarla ilgili program yapmayı düşündük. Bu programla 5 tane kamu spotunun Türkçe, Kürtçe ve Zazaca seslendirerek pandemi ve çocuk, teknoloji bağımlılığı ve çocuk, teknoloji bağımlılığından kurtulması için çocuğa neler sunulabilir, evde nasıl etkinlikler yapılır tarzında içerikler kullanılacak. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. 9’uncu ayın başında çalışmalarımız paylaşacağız’’
Kaynak: Güneydoğu GÜNCEL