Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, sanal alemde gezintinin büyük bir kayıp olduğunu söyledi.
Sanal ile gerçeği ayırt edilmediği bir dünyanın yaşandığına işaret eden Öger, “Sanal alemde sadece zaman kaybını değil aynı zamanda para ve mahremiyet kaybını da yaşayabiliriz. Doğru bilgi akışını sağlama noktasında dikkatli davranmalıyız. Özel hayatın gizliliği konusunda internetin bir gözlemci ve her şeyi kayıt altına aldığı gerçeğini unutmamalıyız” diye konuştu.
Öger, İnterneti, hayat ölçülerini muhafaza ederek kullanmak zorunda olduklarını vurgulayarak, “Kadını ve erkeğiyle internet kullanmak insanlar için elbette tabii bir haktır. Ancak bu konuda hayat ölçülerimizi muhafaza etmek durumundayız. İnsan iffetini korumak, çirkin söz ve eylemlerden/ uzaklaşmak, edebe riayet etmek, kısacası toplumsal ahlak ve adaba göre yaşamak önem arz eder. Bu ölçüler sanal ortamda da uymamız ve taviz verilmemesi gereken ölçülerimizdir. Bizim inanç yapımızda gerçek hayatta kadın erkek ilişkilerinin nasıl olması gerektiği belirtilmiş ise bu durum sanal ortam için de aynı şekildedir” dedi.
SANAL ÂLEMDE MÜSTEHCENLİK TEHLİKESİNE DİKKAT EDİLMELİDİR
Sanal Alemde müstehcenlik tehlikesine dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunan Öger, şöyle dedi:
“Birey, aile ve toplum olarak günümüzde sanal ortamla ilgili karşı karşıya kalınabilecek tehlikelerden birisi de müstehcenlik ve sürekli öne çıkarılan cinselliktir. Bu tehlikeye karşı dikkat edilmelidir. sanal ortamda bilinçli davranmalı. Unutulmamalı ki sanal ortamda yazılan, yapılan şeyler kaybolmuyor bir şekilde kaydediliyor veya erbabınca ulaşılabiliyorsa bu yarın kız olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sanal dünyanın tehlikeli sularında maddi ve manevi zarar görmek istemiyorsanız, bazı güvenlik önlemleri almanız şart. Basit gibi görünen bazı oyunlarda çocuklar sonrasında intihara kadar sürüklene biliniyor. İnternet ortamında dolaşan çocuğunuz çizgi film veya bir karakter videosu gördüğünde hemen tıklamak ister. Tıkladıktan sonra da o bağlantının ekrana getirdiği bütün yönlendirmeleri kabul ederek istediği videonun açılmasını bekler. O video hiçbir zaman açılmayacak çocuk her açılanı tıklayacaktır. Bilgisayar ve benzeri cihazınızın her tarafı sizi izleyen linklerle dolup taşacak hatta bilgilerinizi çalmaya yönelik virüsler cirit atacaktır. Sonrası ise tam bir kabus”
“SANAL ÂLEMDE NASIL GÜVENLİK SAĞLANIR”
Öger, Bir kaç adımla sanal âlemde nasıl güvenli olunacağını şöyle dile getirdi:
“Antivirüs ve firewall programı kullanmak, İşletim Sistemimizi güncel tutmak, Neyi nerede aradığımıza dikkat etmek, Kablosuz ağımızın şifresini paylaşmamak ve herkese açık şekilde bırakmamak, şifre güvenliğine dikkat etmek, İnternet üzerinden alışveriş yapıyorsak sanal kredi kartı kullanmayı tercih etmek, Şüpheli linkleri ve e-mailleri açmamak, tıklamamak, Phishing tuzağına düşmemek. Çok kişinin kullandığı bilgisayarda, bankacılık işlemlerini zorunlu olmadıkça yapmamak, İnternet Bankacılığı ve çevrimiçi alışverişte dikkatli olmak. Üyelik istenen sitelerde kişisel bilgilerin tamamını vermemek, Kimlik Hırsızlığı ve Dolandırıcılığa maruz kalmamak. Sosyal paylaşım sitelerinde kişisel gizlilik, mahremiyet ve paylaşım konularında ölçüler ve sınırlar belirlemek, Sosyal Ağ Güvenliğine dikkate etmek”