İnşaat şantiyelerinden salgına karşı herhangi bir önlem alınmadığına dikkati çeken Diyarbakır Mimarlar Odası, “Toplum ve kent sağlığının korunması için şantiyelerdeki çalışmaların bir an önce durdurulması gerekmektedir” diye belirtti.
TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, “Toplum ve kent sağlığı için şantiyelerdeki çalışmaları durdurun” başlıklı yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, salgının yarattığı etkiye bakıldığında ekolojik dengeyi alt üst eden politikaların, daha çok kazanç elde etmek için her yol ve yöntemi uygulayan, uygulatan sistemin ne kadar da öngörüsüz davrandığı ve hazırlıksız yakalandığının görüldüğü belirtilerek, sistemin hatalı politikalarının faturasının can kayıplarıyla, büyük trajedilerle, katlı yapıların beton duvarları arasında takılıp kalan ve doğayla teması kesilen halka çıkarıldığı vurgulandı. Yetkililerin emekçilerin yaşamından bihaber “evde kal” çağrıları yaptığı hatırlatılan açıklamada, risk kapsamında değerlendirilmeyen inşaat şantiyelerinde çalışmalara ara verilmediği belirtildi.
ŞANTİYELERDEKİ TEDBİRLER
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede inşaat şantiyelerinde salgının yayılmasını önlemek amacıyla bir takım tedbirlerin alınması vurgusunun yer alındığı hatırlatılan açıklamada, “Şantiyelerde hijyen, iş güvenliği ve sosyal mesafe koşullarının oluşturulması tavsiye edilmektedir. Yapıların proje, denetim ve müşavirlik hizmetlerinin tedbirler alınarak devam etmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak şantiyelerde yapılan gözlemlerde söz konusu bazı tedbirlerin ya hiç alınmadığı ya da eksik uygulandığı görülmüştür. Özellikle çalışma esnasında kullanılan her türlü maske ve koruyucu önlük başta olmak üzere ekipmanların teminindeki sıkıntılar, alınması belirtilen tedbirlerin mümkün olmadığının kanıtıdır. Dolayısıyla bu ortamlarda hastalığın bulaşma ve yayılma riski son derece yüksek ve olasıdır. Yani bu alanda çalışan tüm emekçilerin yaşamı risk altındadır. Ayrıca şantiyelerde üretimi yapılan imalatların ne kadar denetlenebildiği ise bilinmemektedir. Bu süreçte kamu kurumları ve yapı denetim firmalarındaki teknik çalışanların denetimleri eksiksiz yapma koşullarının bulunmadığı bilinmelidir” denildi.
ŞANTİYELERDEKİ ÇALIŞMALAR
Salgın sonucu gerekli denetimlerin eksik veya hiç yapılmaması durumunda proje ve eklerine uygun olmayan imalatların yapımının gerçekleşmesinin sağlıklı olmayan yapılaşma ve can güvenliğini riske ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu, şantiyelerde teknik denetimlerin yapılması ile birlikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanmasını mimar ve mühendislerin sorumluluğunda olduğunu belirtmektedir. Gerek bu yasal sorumluluğumuzdan kaynaklı gerekse de toplum ve kent sağlığının korunması için, şantiyelerdeki çalışmaların bir an önce durdurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.