TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı ve tartışma yaratan heykellerinin kent kültürünü yansıtmadığını belirterek heykellerin kaldırılmasını istedi.
TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Havaalanı Yonca Kavşağı Peyzaj Düzenlemesi Yaşım İşi kapsamında yaptığı ve tepki çeken heykellere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada,”Projelendirilen kamusal alan, açık alan olarak değerlendirilen yerlere heykel dikilebilir fikri alt yapısına dayanmaktadır. Bu durumda mekâna, yere özgü olmayan, uyarlanmış bu heykeller yerleştirilmeye çalıştığı çevre ile ilişkiye giremez. Salt tüketim odaklı ve seyirlik bir nesneye dönüşür. Bu durumda, heykeli izleyiciye kabul ettirme fikri baskındır.” ifadeleri kullanıldı.
‘KÜLTÜR SANATA MÜDAHALEDİR’
Dikilen heykellerin tepki çektiğini işaret edilen açıklamada, “Kayyım yönetimindeki belediyelerde benzer üst yapı faaliyetlerinde de görüldüğü gibi sanat ve mimarlık perspektifleri maalesef bu minvaldedir. Kayyımlar atandığında yaptıkları ilk işin kültür, sanat faaliyetlerine müdahale olduğunu hatırlamakta fayda olacaktır. Kamusal alanlar projelendirilirken kentlinin, sanatçıların, ilgili meslek kuruluşlarının ve tüm kent bileşenlerinin görüşleri ve ortaklaşması yine bir tarafa bırakılmış, çoğulcu ve kapsayıcı karar vericilik ilkesi düşünülmemiştir. Bir kez daha tekçi/ben merkezli bir pratik uygulamaya geçilmiş ve izleyiciye kavramsal bir deneyim sunamayan donatılar kamusal alanlara yerleştirilmiştir.” denildi.
‘KENT KÜLTÜRÜNÜ YANSITMIYOR’
Sanatın içinde doğduğu yüzyılın, sosyo-kültürel, politik ve ekonomik yapılarından ayrı değerlendirilemeyeceği vurgulanan açıklamada, “Aynı zamanda doğru mekâna yerleştirilmesi bakımından da önemli olan heykel için bu seçim şehrin fiziki yapısı bakımından da önemlidir ve yapılan çalışmaların kültür yansıtması konusunda zayıf kaldığı aşikârdır. Bilinmelidir ki kavramsal çerçevesi bağlamına özgü kurulmuş, toplumsal açıdan çevre ile ilişkileri iyi kurgulanmış kamusal alan heykelleri istenilen başarıya ulaşabilirler.” diye belirtildi.
‘HEYKELLER KALDIRILMALIDIR’
Heykellerin dikildikten sonra kentlilerin haberdar olduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Tüm bu soruların açıklanan gerekçelere dayanacak cevapları verilmelidir, ihale edilen uygulama kaldırılmalıdır ve bundan sonra bu gibi konularda katılımcı süreçler göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca ülkede zaten var olan, salgın hastalık ile beraber daha da artan ve hatta intihara kadar götüren işsizlik sorunlarının yaşandığı bu dönemde kamu kaynaklarının yanlış yönde tüketilmesinin sorumlularını kamuoyu önünde hesap vermeye çağırıyoruz.”
Salih YEŞİL’in Haberi