Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından düzenlenen GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi Tanıtım Toplantısı’na katıldı.
MEZOPOTAMYA 2023 TÜRKİYE’SİNİN VAZGEÇİLMEZ TURİZM MARKASI OLACAKTIR
Toplantı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP idaresi olarak Mezopotamya’nın, 2023 Türkiye’sinin vazgeçilmez turizm markası haline geleceğine işaret ederek, “İnsanlık tarihi uzun bir öyküyse eğer bu öyküye ilk zanaatkâr, ilk çiftçi hatta ilk mimar, şehir plancısı, belki de ilk girişimci ilk tarih yazıcısı ilk kanun koyucusunu yetiştiren bu topraklarda Mezopotamya ile başlamak gerekir. Bizde onlarca yıldır kamu kuruluşu olarak bölgeye hem sektörel hem de insan kaynakları açısından gelişmesi için çalışıyoruz. Başkanlık olarak sizin de yakından takip ettiğiniz gibi bölgesel aktörlerin ve tek tek idarelerin yüklenemeyeceği yatırımları üstleniyor, sürdürülebilirlik ve yerel kalkınma için planlama, işlev kazandırma, araştırma, geliştirme, ilişkilendirme ve tanıtım gibi çalışmaları yapıyoruz ve destekliyoruz. Bu çerçevede 2014 yılında bölge turizmin geliştirilmesi amacıyla GAP bölgesi turizm odaklı tanıtım ve markalaşma projesini başlattık” dedi.
“BU TOPRAKLAR İNSANLIĞA AİT DEĞERLERİNİN TAŞIYICISIDIR”
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, Bu topraklar insanlığa ait değerlerinin, gelişmenin, bilinen kültürel ekonomik ve sosyal bütün sürecin hem tanığı, hem hazırlayıcısı, hem de taşıyıcısı olduğunu vurgulayarak, “Diyarbakır Dicle ile bütünleşen 10 bin yılı aşkın bir tarihin bugün yaşayan ve canlı bir şekilde bize ulaştıran adıdır. Bu birikim, bu köklü geçmiş, bu zenginlik, taşında, toprağında, suyunda kısaca Diyarbakır’ı Diyarbakır yapan her noktada karşımızdadır. Diyarbakır’ın tanınması ve Diyarbakır’ın anlaşılması aslında insanlık tarihinin, insanlığın bilinen bütün geçmişinden bugüne, üretiminin ve şüphesiz gelişiminin de anlaşılması demektir. Bu noktada bu çalışmanın bir bütün olarak bölgede ama özel olarak Diyarbakır’da kalıcı ve sürdürebilir bir başlangıç olmasını diliyorum. Bizler bu kadim geçmişin ve zenginliğin bugün hem korunmasını, hem de doğru anlaşılarak geleceğe taşınmasını sağlamakla sorumluyuz. Bugün dünyada bu zenginliği sunabilen ve buna sahip olabilen çok az ülke ve kentler var. 10 bin yılı aşkın bir geçmişten bugüne gelen Diyarbakır’ın bir görkemi, bir heybeti, bir derinliği ve bir zenginliği var. İl genelinde ve bütünlüğünde gerek kamu yatırımlarınız, gerekse belediyelerimizin çalışmalarında da önceliğimiz ve şüphesiz bu noktadaki gayretimiz var. Bu çalışmanın bunu tamamlayıcı ve zenginleştirici bir çalışma olmasını bekliyorum. Dikkat ederseniz son yıllarda Diyarbakır’ın sahip olduğu bu zenginlikleri bir bütün olarak ele alma yolunda hükümetimizin ve şüphesiz bütün Diyarbakır meselelerinde olduğu gibi bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önemli bir ilgisi ve desteği var. Sadece Sur bölgesinde bölücü terör örgütü PKK’nın ihaneti ile ortaya çıkan yıkımın sonrasında 3 milyar Türk Lirasına dönük bir büyük bir bütçeyle Diyarbakır’ın ve Sur ‘un yeniden eski ihtişamıyla ve daha güzel bir şekilde geleceğe taşınması noktasında bugün devam eden çalışmalarımız var.” dedi
SUR DÜNYANIN ÇEKİM MERKEZİ OLACAKTIR
Sur’un Dünyanın çekim merkezi olacağına işaret eden Vali Güzeloğlu, “Sadece bir tarihi geçmişi değil kentin geleceğe taşınmasında Sur’u bir merkez olarak alan, tarihine tanıklık eden ve o zenginliğini yaşatan bir bölge olarak Sur ’un yeniden kazanılması ve bu anlamda devam eden çalışmalarla sadece Diyarbakır ve ülkemiz için değil, tüm dünya için bir çekim merkezi olmasını dönük projelerimiz var. Sur bunu hak ediyor mu, evet Diyarbakır bunu bekliyor mu, evet ve şüphesiz tüm dünyada bu zenginlikte buluşmayı istemekte. Kültürün, inancın, medeniyetin her boyutta karşımıza çıktığı bir Diyarbakır’ın üzerindeki bu ağırlıklardan ve şüphesiz yapılması gereken ama eksik kalan noktalardan arındırdığınız zaman bu kent yaşayan, her noktasıyla insana dokunan ve herkesin bir şeyler bulacağı bir çekim merkezidir. İnancın, kültürün ve şüphesiz insanlık değerlerinin buluştuğu, her şeyiyle somut olan ama somut olmayan kültürel miras açısından da bir hazinedir. Bizim amacımız, çabamız ve gayemizde tam da bu noktada bu buluşmayı en kısa zamanda ve en sağlıklı olarak gerçekleştirmektir.” şeklinde konuştu.
Toplantı, tanıtım filminin izlenmesi ve proje hakkında bilgilendirme sunumlarının yapılmasıyla sona erdi.