Kurban Bayramı’nda kurban kesimin yapılacağı alanlarında Covid-19 kurallarına uyulmadığı takdirde vakalarda artışın yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, uyarılarda bulundu.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Kurban Bayramı’nda Covid-19 vakasında artışın yaşanmaması için tavsiyelerde bulundu.
‘’BAYRAMDA TEMASTAN KAÇINILMALI’’
Bayramda yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirten Şenyiğit, “Kurban Bayramı’nda İslam dinimizin gereği olarak kurbanlarımızı keseceğiz. Önümüzdeki Kurban Bayramı’yla ilgili 2 uyarıda bulunmak istiyorum. Şu an ülkemizde vaka sayıları yüksek olduğu için lütfen bu Kurban Bayramı’nda da bayramlaşmayı erteleyelim. Çünkü gizli taşıyıcılar olabiliyor. Bunlar kendileri hasta olmasa da çevrelerine bulaştırabiliyorlar. Vakaların yüksek olmasından dolayısıyla akrabalara Kurban Bayramı kutlamasına gitmek, bu bayram içinde uygun değildir. Bir de bizim bayram sonrası ‘geçmiş bayramın mübarek olsun’ ziyaretleri var. Bunu da yapmayalım. Buradaki amaç kapalı bir ortamda 15-20 kişilik grubun bir araya gelip hastalığı bulaştırmamasıdır. Bunu bayramda yapmanız veya bayramdan sonra yapmanız, hiç fark etmez bunlardan da uzak durmak lazım.” dedi.
“KURBAN KESMEYE GİDERKEN, MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZ İNSANLA GİTMEK LAZIM”
Kurban kesilmesine aile bireylerinden bir, iki kişinin gitmesinin daha doğru olacağını söyleyen Şenyiğit, “Tabi Kurban Bayramının bir gereği olarak, kurbanlarımızı keseceğiz. Ancak kurban kesmede dikkat etmemiz gereken önemli durumlar vardır. Bazen kurban kesmeye tüm aile kalabalık bir şekilde gidiyor. Kurbanın kesildiği yerlerde 5-10 ayrı yerde kurban kesimi olduğu zaman, en az 100 kişi yan yanda oluyor. Sıcakta maskesiz bir şekilde birbirimize bulaştırmamız ciddi bir anlamda sıkıntı oluşturabilir. Onun için kurban kesmeye giderken, mümkün olduğunca az insanla gitmek, tenha yerlerde kurbanı kesmek, mutlaka hijyenik kuralara uymak ve maske takarak gitmek lazım. Mümkün olduğunca işinizi erken bitirip erken ayrılmanın faydası vardır. Çünkü kurban kesim yerlerinin ciddi anlamda tehlike uluşturabileceğini düşünüyorum. Onun için kurban kesiminin yoğun olduğu, kalabalığın olduğu yerlere gitmemeliyiz. Kurbanlarımızı kesmeye giderken beraber değil, mümkünse bir, iki kişi gidelim.” ifadelerini kullandı.
“Kurban etinden, kurbanın derisinden ve kanından herhangi bir Covid-19 bulaşma riski söz konusu değildir.” diyen Şenyiğit, hijyen kurallarına uyulmaması, sosyal mesafeye ve maske takılmaması durumunda bulaştırma riskinin çok fazla olduğunu belirtti.
“COVİD-19 KURALLARINA UYULMAZSA ÇOK CİDDİ ANLAMDA VAKA SAYISI ARTAR”
Konuşmasının devamında Şenyiğit, şunları söyledi: “Kurban kesiminden sonra vatandaşlar sakatatları değerlendiriyor. Bazen sakatat aile tarafından istenmemektedir. Tüketilmeyen sakatatlar da çöpe atılıyor, bu da el betteki hijyenik koşular açısından çok iyi değil. Yani mutlaka modern yerlerde kurbanın kesilmesi lazım. Maalesef bizim bölgemizde sokak ve mahalle aralarında kurban kesiliyor. Sakatatlar veya hayvanların iç organları bazen bir köşeye bırakılıyor. Bunlar sağlık açısından son derece zararlıdır. Sağlık açısından uzak durmak gerekiyor. Bulaşma normal ortamlarda olduğu gibi sosyal mesafeye ve maske kurallarına uymamak bizim için çok büyük bir tehlike arz etmektedir. Geçen Ramazan Bayramından sonra olduğu gibi toplu alanlarda, Covid-19 kurallarına uyulmazsa çok ciddi anlamda vaka sayısı artar.”
Kaynak: İLKHA