Diyarbakır’da “Kültür ve karpuz tanıtım etkinliği” kapsamında gerçekleştirilen yarışmada, yetiştirdiği 56,2 kilogram karpuzla birinci olan üretici ödüllendirildi.
Diyarbakır karpuzunun tanıtımı amacıyla Tarım ve Orman İl
Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte, Tarım Korosu tarafından Türkçe ve
Kürtçe türküler seslendirildi.
Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, etkinlikte yaptığı konuşmada, dünya üzerinde tarımın ilk yapıldığı yerlerden biri olan Diyarbakır’ın üretimin ve bereketin adı olduğunu söyledi.
Karpuzun Diyarbakır’ın marka değerlerinden biri olduğunu belirten Çiftçi, şehrin güzel değerlerle anılmaya hak ettiğini dile getirdi.
Şehrin her sokağında ayrı bir kültür ve değerin bulunduğunu
vurgulayan Çiftçi, “Bu şehrin güzelliklerini tüm dünya ile paylaşmamız
lazım. Bunun için güvenlik ve huzur en önemli argümanımız. Bu şehrin huzurunu
korudukça kentin güzelliklerini paylaşabiliriz. Bu şehir 5 milyon turisti hak
ediyor. Bu potansiyele sahip.” ifadelerini kullandı.
“BU DEĞERİN KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar da Diyarbakır karpuzunun tanıtımı ve bu üretimin devam ettirilmesi için etkinliğin düzenlendiğini belirterek, salgın dolayısıyla daha az katılımla etkinliğin yapıldığını söyledi.
Kentin tarım ve hayvancılık alanında ülkede ilk 5 il arasında bulunduğunu kaydeden Atalar, büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduklarını anlattı.
Karpuz denilince Diyarbakır’ın en önde gelen illerden biri
olduğunu dile getiren Atalar, yaklaşık olarak 52 bin dekar alanda karpuz ve
kavun tarımı yapıldığını aktardı. Diyarbakır karpuzunun geleneksel tarım
yöntemiyle yetiştirildiğini, önemli bir değer olduğunu belirten Atalar,
“Bu değerin korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Üreticilerimiz
sayesinde bugünlere kadar geldi. Dicle Nehri kenarında güvercin gübresiyle
yetiştiriliyor. Tarihte develerle taşınırmış. Bu değere sahip çıkıyoruz. Çok
zor şartlarda yetiştiriyorlar.” diye konuştu.
56 KİLO 200 GRAM KARPUZLA BİRİNCİ OLDU
Daha sonra karpuz ağırlık yarışmasında dereceye giren üreticilere çeşitli ödüller verildi. Yarışmada, üretici Adil Aydın 56 kilo 200 gram karpuzla birinci, Bilmez Atlı 51 kilo 500 gramla ikinci, Hamit Atlı 50 kilogramla üçüncülük elde etti.
Bu yıl düzenlenen yarışmada, dereceye giren karpuzların son yılların en ağır karpuzları olduğu bildirildi.Etkinlik, karpuz sergisinin gezilmesiyle sona erdi.