Çin’deki Korona salgını Diyarbakır’daki cep telefonu piyasasını olumsuz etkiledi. İthalatçıların salgından dolayı Çin’e gidememesi nedeniyle piyasada yedek parça ve aksesuar sıkıntısı başladı. Sıkıntı beraberinde zam dalgasını da getirdi.
Cep telefonu yedek parça ve aksesuarları piyasası son yıllarda gittikçe büyüyen bir sektör. İthalatçı firmaların yanı sıra toptancı ve perakende satış yapan binlerce kişi geçimini bu sektörden sağlıyor. Sekiz ithalatçı firma, 20’ye yakın dağıtımcı ve yüzlerce perakende satış yapan bayinin bulunduğu Diyarbakır’da da bu sektör gizli bir kriz içinde. Nedeni ise Çin’deki Korona salgını. Cam filmi, kulaklık, şarj cihazları, kılıf başta olmak üzere, bu piyasadaki ürünlerin tamamına yakını Çin’den geliyor.
ZAM YAPMAK ZORUNDA KALDIK
İthalatçılar Çin’e gidemeyince piyasada ürün sıkıntısı baş gösterdi. Yıllardır bu sektörde çalışan Hüsamettin Akıncı, kepenk kapatmaktan endişeli. VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’a konuşan Akıncı, son zamanlarda sık sık zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Akıncı, “İthalatçılar mal getiremiyor. Orada bulunan mallarını da getirme sıkıntı yaşıyor. Türkiye’deki firmaların malları da ulaşmıyor. Millet tedirgin olduğu için fiyat artışına neden oluyor. Her hafta sipariş geçtikten sonra zamla karşılaşıyorum. Ben de buradaki bayilerle sıkıntı yaşıyorum fiyatlar artınca. Virüs bizi bayağı etkiledi. Mesela Apple’ın ekranlarını biz Çin’den ithal ediyoruz. Üç gün önce üzerine 10 dolar geldi. 50 dolarken 60 dolar oldu. Bu daha böyle devam edecek. Daha şarj var, batarya var, kulaklık var. Bunlar önemli malzemeler ve fiyat artışları da devam ediyor. Biz esnaflar olarak müşterilerle sıkıntı yaşıyoruz. Böyle giderse karaborsalaşma olur. Herkes stok ettiği malı değerlendirir. Birken, beşe, altıya, yediye çıkaracak. Tahminimce biz de kepenk kapatmak zorunda kalabiliriz” dedi.
‘VİRÜS BİZİ BAYAĞI ETKİLEDİ’
Perakende satış yapan Selim Kaçan da endişeli. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kaçan, sıkıntıların baş gösterdiğini belirterek, “Çin’deki Korona virüsü bizim piyasamız bayağı etkiledi. Çünkü bizim piyasamız cep telefonları, aksesuarları ve teknolojik ürünler. Nereden bakarsanız yüzde 90’ı Çin’den temin ediliyor. Çin’den ithal ediliyor. Dolayısıyla virüs bizi bayağı etkiledi. Mal alım konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Mal gelmediği için hazırdaki mallarda karaborsaya dönüştü. Herkes elindeki malların fiyatını arttırmaya gitti. İki-üç hafta önce daha bu virüs fazla etkili olmadan önce bir telefon ekranı 30 dolarken şu anda 40 dolara çıkmış. Gün be gün artıyor. Biz de artık almakta zorluk çekiyoruz. Zaten dolar yükseldi, o bir yana. Bu da karaborsaya dönüştü. Böyle devam ederse bu sektör çöker” diye konuştu. Telefon yedek parça ve aksesuar satanların toplandığı iş merkezi de bugünlerde sakin. 15 yıldır bu sektörde çalışan Halit İsami, fiyatların daha da artmasından endişeli. VOA Türkçe’ye konuşan İsami, “Bizim bütün piyasamız Çin’e bağlıdır. Bütün ürünlerimiz Çin’den geliyor. Ayda bir, iki ayda bir ürün geliyor. Bundan dolayı bir-iki ay ürün gelmeyecek. Bundan dolayı her bir ürüne yüzde 30 zam gelmiş daha fazla artabilir de. Şu anda yüzde 30’dur. Bir iki ay içerisinde daha fazla olabilir. Şu anda ekranlara yok diyoruz. Stok ta olmuş. Bir ekran şu anda 250 ise 350-400 lira olmuş. Ürün az oldukça daha da pahalılaşacak “şeklinde konuştu.