Diyarbakır’daki çocuk hastalıkları uzmanları, aşı karşıtlığı nedeniyle günümüzde gündemde olmayan hastalıkların tekrar görülmeye başlandığını belirterek, Kızamık ve boğmaca gibi hastalıklarda belirgin artışların görüldüğünü söyledi. Uzmanlar, “Unutulmamalıdır ki Aşı reddi bireysel bir karar olsa da toplumu etkileyen önemli bir sorundur” dediler.
DİYARBAKIR GAZETE- Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Asena, son günlerde çocuklar arasında büyük bir sıklıkla görülmeye başlanan Kızamık ve boğmaca gibi hastalıklarla ilgili bir açıklama yaptı.
‘Aşı karşıtlığı gündemde olmayan hastalıkların görülmesine yol açtı’
Aşı karşıtlığı günümüzde gündemde olmayan hastalıkların tekrar görülmesine neden olduğunu, bu halin can sıkıcı boyutlara doğru gittiğini belirten Doç. Dr. Asena, “Kızamık ve boğmaca gibi hastalıklarda belirgin artışlar görülmekte. Aşı ile bağışıklama, sağlığın korunmasında ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli bir halk sağlığı uygulamasıdır. Aşılama ile bireysel bağışıklıkla birlikte toplumun sağlığı da korunmuş olur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşılama ile yılda 1.5 milyondan fazla önlenebilir ölüm nedenleri ile meydana gelen ölümlerin önüne geçilebileceğini işaret etmektedir” dedi.
1981 yılında 5 hastalığa karşı ilk aşılama programı başlatıldı!
Asena, Türkiye’de 1981 yılında beş hastalığa karşı ilk aşılama programı başlatıldığını ifade ederek, “2005 yılında yedi hastalığa ve 2013 yılından bu yana 13 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, tüberküloz, poliomiyelit, hepatit B,kızamıkçık, kabakulak, pnömokok ve heamophilus influenza Tip b enfeksiyonları, hepatit A ve suçiçeği) karşı ücretsiz aşılama programı uygulanmaktadır. Aşılama programları ile çiçek hastalığı, tüm dünyada eradike edilmiş durumdadır. Ülkemizde de düzenli vedikkatli bir şekilde uygulanan aşı programları ile polio ve neonatal tetanoz hastalığı eradike edilmiş ve diğer aşı ile önlenebilir hastalıklarında insidansı belirgin şekilde azalmıştır” ifadelerini kullandı.
‘Aşı reddi bireysel karar olsa da toplumu etkileyen bir sorundur’
Aşı ile bağışıklama küresel düzeyde sağlığın geliştirilmesini sağlayan önemli halk sağlığı uygulamalarından biri olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Asena, şöyle dedi:
“Aşıların güvenilirliği ve yararlarını destekleyen bilimsel bilgilere rağmen günümüzde aşı reddi ve çocukluk çağı aşılarına karşı ailelerin direnci artış göstermiştir. Aşı reddi ebeveynin aldığı bireysel bir karar olmaktan çok kendi çocuğu başta olmak üzere diğer bireyleri de etkileyen toplumsal bir karardır. Aşı reddi aşılama oranlarının düşmesine, aşıyla önlenebilir bulaşıcı hastalıkların yayılmasına ve bu hastalıklara karşı hassas veya dirençli olmayan bireylerin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Unutulmamalıdır ki Aşı reddi bireysel bir karar olsa da toplumu etkileyen önemli bir sorundur”