Bağlar Belediyesi Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Bağlar’daki kentsel dönüşüm hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ve 2020’nin Mart Nisan aylarında Kaynartepe’de ilk etapla başlangıç yapacaklarını söyledi.
Bağlar Belediyesi Başkanı Hüseyin Beyoğlu, asfalt şantiyesi ihalesi, Bağlar’daki hizmetler ve Bağlar’daki kentsel dönüşümü değerlendirdi.
“NEREDE BİR İNSANIMIZ YAŞIYORSA BİZ ORAYA HİZMET GÖTÜRMEKLE MÜKELLEFİZ”
Bağlar Belediyesi Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Bağlar’a hizmette 8’inci ayı geride bıraktıklarını belirterek, “Biz geldiğimizde Bağlar’Aa20 yıldır hizmet edilmemişti ve Bağlar hizmetten yoksun bir yerdi. Geldiğimizden beri Bağlar’a bağlı mahallelerimizin, köylerimizin yolları yoktu. Geldiğimizden bu yana 70 köyümüzden 26’sının iç yollarını bitirdik. Girdiğimiz her köyde vatandaşın evinin önüne kadar yolunu yapıyoruz ve tertemiz edip çıkıyoruz. Bir ev bile olsa, ne kadar uzakta olursa olsun bizim için önemlidir. Bizim için o evde bulunan vatandaşın fikri, zikri önemli değildir. Nerede bir insanımız yaşıyorsa biz oraya hizmet götürmekle mükellefiz ve hizmetimizi sürdürmek de zorundayız. Hizmetimiz sadece belli aylarla sınırlı değildir. Yeter ki hava şartları müsait olsun, yaz kış demeden gece gündüz çalışacağız.” diye konuştu.
“88 MİLYON TL İLE KURDUĞUMUZ ASFALT ŞANTİYESİNDE YILDA 600 BİN TON ASFALT ÜRETME KAPASİTEMİZ VAR”
Bağlar Belediyesi’nin asfalt şantiyesi kurarak asfaltı yüzde 70 ucuza getirdiklerini ifade etti. Beyoğlu, şöyle konuştu: “Tabii her belediye kendi çapında her yıl asfalt ihalesi yapmak zorundadır. Bağlar’da yılda 100 bin tonluk bir asfalt ihtiyacı vardır. Biz de göreve geldiğimizde, 100 bin ton asfalt için 50 milyonluk bir ihale yaptık. Bu ihale KİK’te (Kamu İhale Kurumu), iptal oldu. Bazı şartname hatalarından dolayı ihale iptal oldu. Bunun üzerine kış aylarına girdiğimizi de göz önünde bulundurarak, yeni bir ihale için başvurmaktansa bazı araştırmalar yaptık. Asfalt şantiyesi olan büyük iş insanları ile büyükşehir belediyeleri ile görüşmeler yaptık. Yaptığımız istişareler sonunda kendi asfaltımızı üretmek için çalışmalara başlamaya karar verdik. Biz burayı 3 yıllığına 88 milyon TL’ye kurduk. Bir yılda 100 bin ton asfalt için 50 milyon TL’yi gözden çıkarmıştık ama şimdi 3 yıllık ihtiyacımızı 88 milyon TL’ye karşılamış olduk. 88 milyon TL ile kurduğumuz asfalt şantiyesinde yılda 600 bin ton asfalt üretme kapasitemiz var. Yani, yıllık ihtiyacımızın kat kat fazlasını bir yılda üretmiş olacağız. Bu kapasite ile Bağlar gibi 5 Bağlar’ın daha asfaltını kendimiz üretebiliriz. Bu da demektir ki, biz şantiyemiz sayesinde asfalt ihtiyacımızı yüzde 70 ucuza getirmiş olduk. Hatta bu şantiyeyi 3 yıl sonra sattığımızda ki, Allahın izni ile satarız ve sonunda kullandığımız asfaltın tamamını bedavaya getirmiş oluruz. Şuan üretime başladık ve yollarımızı da yapıyoruz. Diğer belediyelerden asfalt talebi de alıyoruz. Kayapınar’dan asfalt, Büyükşehir’den de mucur talebi var. 3 yıl içinde Bağlar’da ve Diyarbakır’da asfaltsız hiçbir yol bırakmayacağız. Şantiyemizde 14 kamyon var. 2 tane dev plentimiz var. Serpme araçları var, sıkıştırma araçları silindirler var. Yani, dev bir filoya ve sınırsız hizmet kapasitesine sahibiz. Kurduğumuz asfalt şantiyemizde kaliteli bir şekilde halkımıza hizmet sunacağız. Bir asfaltın ömrü 3 yıldır. Ancak bizim bazalt taşlarından çıkardığımız asfaltın ömrü en az 10 yıldır. Yani, üç kat daha uzun ömürlü bir asfaltı yüzde 70 daha ucuza mal ettik.”
“İHALELERİMİZDE HER ŞEY PROSEDÜRE VE HUKUKA UYGUNDUR”
İhalelerin denetime açık olduğunu ve şeffaf yürütüldüğünü belirten Beyoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim yaptığımız tüm ihaleler tamamen şeffaftır, KİK’te mevcuttur ve açıktır. Her şey alenidir ve ne var ne yok her şey ortadadır. İhalelerimizde her şey prosedüre ve hukuka uygundur. Hizmetimizi gören rakiplerimiz ya da işi bilmeyen kimseler, ‘meyveli ağacı’ taşlayabilirler, bize iftira atabilirler. Çamur atıyorlar, tutmasa da izi kalır diye uğraşanlar olabilir ama şu da bir gerçek ki, ‘güneş balçıkla sıvanmaz’. Türkiye Cumhuriyeti’nde, kanun ve hukuk devletinde, herkes yaptığı her işi şeffaf yapmak zorundadır. Her türlü iş titiz bir şekilde kontrol altındadır. Müfettişi var, denetimi var. Biz Bağlar Belediyesi olarak her zaman teftişe açığız, hazırız. Hodri meydan, yaptığımız her iş ortadadır ve denetime açıktır.”
“BAĞLAR’DA GİREMEDİĞİMİZ BİR SOKAK YOK”
440 bin nüfuslu Bağlar’da 100 bin işsiz olduğuna dikkat çeken Beyoğlu, “Bize günlük 200’den az olmamakla birlikte bazen 500 kişi iş başvurusunda bulunuyor. Sabah 8’de başlıyoruz gece yarısına kadar halkımızın taleplerini alıyoruz. Burası halkın, milletin yeridir ve herkese açıktır. İsteyen istediği zaman gelir ve sabrederlerse gelen herkesle de görüşürüz. Biz halkın hizmetkarıyız ve kapımız herkese açıktır. Başkan olarak görevimiz halka hizmettir ve kendimize hizmetkar gözüyle bakıyoruz. Tabii ki belediyemize halkımızdan gelen taleplerin yüzde 90’ı iş üzerinedir. İmkanlarımız ölçüsünde gelen insanlarımızı incitmeden yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Sosyal belediyeciliği, gönül belediyeciliğini hayata geçiriyoruz. Haftanın 3 günü sokaklarımızı dolaşıyoruz. Eşimi de yanıma alıp çat kapı vatandaşlarımızı ziyaret ediyorum. İnsanlarımızın halini hatırını soruyor, sıkıntılarını not alıyoruz. Biz halkımızla iç içeyiz. Halkımız kısa bir sürede bize o güveni verdi. Şuanda Bağlar’da giremediğimiz bir sokak yok. Her mahallemize gittik ve insanlarımızın teveccühünü gördük. Tüm basın mensuplarına aracılığınızla seslenmek istiyorum. Vatandaşlarımızı ziyarete beraber gidelim. Vatandaşlarımızla aramızdaki iletişimi kendiniz çıplak gözlerinizle görün. Bizim vatandaşa dokunuşumuzu, onlarla diyalogumuzu kendiniz görün. Samimiyetle, azimle çalışıldığında başarılmayacak hiçbir iş, girilemeyecek hiçbir gönül olmaz. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızdan bunu gördük. Biz halkımızın hizmetkarıyız, halkımızın emrindeyiz. Halk varsa biz varız. Millet bizden memnunsa biz varız. Millet bize dua ederse biz devam edebiliriz. Hem hizmet, hem gönül alama hem sosyal belediyecilik…” diye konuştu.
“HİZMETİ SİYASET ÜSTÜ YAPTIĞINIZDA ZATEN ADRESİNİ BULUR”
Belediye meclisinde farklı iki kutbun olduğu gerçeğini göz önünde bulundurduklarını ifade eden Beyoğlu, şunları söyledi: “Belediyecilikte siyaset üstü hizmet gereklidir. Hizmeti siyaset üstü yaptığınızda zaten adresini bulur. Hizmet kim tarafından yapılmış, ne şekilde yapılmış halk bunu bilir. Ak Parti’nin belediyecilik felsefesi, siyaset felsefesi halka, halkın memnuniyetine, huzuruna, güvenine yöneliktir. Biz de bunu yapıyoruz ve hiçbir sıkıntımız yoktur.”
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAYNARTEPE’DE BAŞLAYACAK
Bağlar’daki kentsel dönüşüm üzerine gelinen noktadaki girişimleri değerlendiren Beyoğlu şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm üzerine hazırlıklarımız son aşamadadır. Çevre ve şehircilik Bakanlığımızın ekibi ile çalıştık. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Sayın Bakanımızı da bizzat ziyaret ettik. Bir sıkıntı yaşanmazsa inşallah 2020’nin Mart ya da Nisan ayında kentsel dönüşüme bismillah deyip başlayacağız. Şuan Çevre ve Şehircilik sitesine girdiğinizde Bağlar’daki kentsel dönüşümü görürsünüz. Kentsel dönüşüme Bağlar’ın en sıkıntılı yerinde başlamayı düşünüyoruz. Kaynartepe, en sıkıntılı ve en fazla nüfus yoğunluğunun olduğu mahallemizdir. Kaynartepe çarpık kentleşmenin ve metruk binaların en yoğun olduğu yerdir ve biz de kentsel dönüşüme buradan başlayacağız. Kaynartepe’yi ikiye bölüp orada duble bir yol açacağız ve sağlı sollu etap etap kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Çevre Şehircilik ve TOKİ ile Karacadağ taraflarında rezerv alanları belirledik. TOKİ kanalı ile bu bölgede 10 bin konut ile başlayacağız. Bu konutlar hızlı bir şekilde bitirilecek. İsteyen oraya gidecek, isteyen yerinde dönüşümden yararlanacak. Tabii ki, kentsel dönüşümde modern bir yapılaşma olacak. Elbette herkese burada yer olmaz. Aşağı yukarı Sur modeli olacak. TOKİ tarafından yapılan evler vatandaşa maliyet fiyatına verilecek. Yani, vatandaş fark ödemeden TOKİ’den ev sahibi olabilecek. Tabii Sur ile Bağlar aynı olamaz. Sur tarihi bir yer, oysa Bağlar çarpık kentleşmenin olduğu bir yer. Bağlar’daki binalara dokunmazsanız da 5 yıl içinde hepsi yıkılacak. Biz şuan her ay en az 100 binanın yıkım kararını alıyoruz ve mecburen de yıkıyoruz, temizliyoruz. Herkes de bilir ki bu binalar yıkılmaya mahkumdur. Kentsel dönüşümde vatandaşın evinin gerçek değeri ve TOKİ’nin yaptığı evin de maliyet fiyatı göz önünde bulundurularak bir dönüşüm sağlanacak. Bağlar için bu bir şanstır. Devletimiz Bağlar’a büyük önem veriyor. Bağlar’daki insanlarımız en güzel yerlerde yaşamaya layıktırlar. Bağlar’da çarpık kentleşme içinde yaşayan 100 bin çocuğumuz var. Bu çocuklarımızın ne oyun alanları var ne de sosyal yaşam alanları var. Çocuklarımız Bağlar’da ne yazık ki her şeyden yoksun bir şekilde büyüyorlar. Allahın izni ile Bağlar’daki kentsel dönüşüm sayesinde insanlarımız hak ettikleri yaşam standartlarına kavuşacaklar.”
HERKESE EVİNİN GERÇEK DEĞERİ VERİLECEK
Bağlar’daki kentsel dönüşümde herkesin yerinde dönüştürülemeyeceğini ifade eden Beyoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Tabii Bağlar’da kalmak isteyen vatandaşlarımız belli bir miktar fark ödeyebilirler. Çünkü Bağlar yıkılıp yeniden yapıldığında aynı evler yapılmayacak. Bağlar’daki şuan çarpık kentleşme üzerinden baktığımızda bitişik nizam yüz evin bulunduğu yere aynı şekilde yüz ev yapılamayacak. Bugün 100 evin olduğu alanda yarın 30 aile ancak yaşayabilecek. Dolayısıyla herkes kendi evinde yerinde dönüşüm imkanına sahip olamayacak. Ama şu bir gerçek kimsenin evinin değerinden daha az olmayacak. Evinin değeri 50 bin TL olan vatandaşa devlet en az 100 bin TL değerinde ev tahsis edecek. Vatandaş tüm altyapı imkanlarıyla, çevre düzenlemesiyle, parklarıyla, spor kompleksleriyle modern bir eve kavuşacak.”
Ali Abbas YILMAZ’ın Haberi-Tigris Haber