Dicle Üniversitesi (DÜ) Acil ve Travmatoloji Hastanesi önünde bir araya gelen Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanlığı, “sağlıkta şiddete hayır” eylemi yaptı. Sağlıkçılar adına konuşan sendikanın İl Başkanı Ahmet Böçkün, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekerek Meclise ve bakanlığa seslenerek çözüm önerilerini sundu.
Huzur Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Huzur Sen) Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün , geçtiğimiz günlerde Dicle Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde hasta ve yakını tarafından şiddete maruz kalan sağlıkçılar için yetkilileri göreve davet ederek konuya ilişkinde suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çözüm önerilerini sunan Böçkün, şu ifadeleri kullandı:
“SAĞLIKTAKİ ŞİDDET KONUSU KANAYAN BİR YARA”
“Ülkemizde giderek artan sağlıktaki şiddet konusu kanayan bir yara, çözümsüz kronik bir hal aldığını üzülerek ve yaşayarak görmekteyiz. Çok değil henüz birkaç gün önce yanı başımızda Dicle Üniversitesi Hastanesi Acil servisinde görev yapan sağlık çalışanları şiddete maruz kalmıştır. Biz Huzur-Sen ailesi olarak yaşanan bu çirkin saldırıyı kınıyoruz ve yetkilileri göreve davet ediyoruz. Çok iyi biliyoruz ki caydırıcı niteliği olan etkin bir sağlıkta şiddet yasası bu ve benzeri olayların önüne geçecektir. Bu itibarla Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki yasa yapıcıları acilen sağlıkta şiddet yasası için göreve davet ediyoruz.
“BİR GÜNDE ORTALAMA 40 SAĞLIK ÇALIŞANI SALDIRIYA MARUZ KALIYOR”
Her geçen gün büyüyen sağlıkta şiddette istatiklere göre bir saatte iki, bir günde ise ortalama 40 sağlık çalışanı sözel veya fiziksel saldırıya maruz kalmaktadır. Şiddete maruz kalan sağlık çalışanları bazen psikolojik olarak yıpranıyor bazen de maalesef hayatını kaybediyor. Saldırganlar ise çok az ve basit cezalar alarak serbest kalıyor adeta şiddete teşvik ediliyor. Huzur-Sen olarak diyoruz ki çözülmesi gereken en acil sorunumuz alkış ya da para değil mesleki itibar sebebiyle etkin bir sağlıkta şiddet yasasıdır. Sağlıkta şiddetin son bulması için 5 acil çözüm önerilerimizi maddeler halinde sıralıyoruz:
1. Etkin ve kapsamlı bir sağlıkta şiddet yasası
2. Caydırıcı cezai müeyyide sistemi
3. Sağlıkta şiddet uygulayanlara belirli süreli sağlık hizmeti sunumu cezası
4. Sağlık kurumlarına girişlerin Adliye saraylarına girildiği gibi sıkı denetime tabi olması
5. Kamu spotlarıyla sağlık okur-yazarlığının artması gerekmektedir.”
“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”
Hastanemiz acil servisinde yaşanan olayla ilgili Dicle Üniversitesi yetkili ve etkili sendikası Huzur-Sen olarak Suç duyurusunda bulunduk ve konunun takipçisi olacağız. Ülkemiz genelinde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili bürokratik girişimlerimize eş zamanlı İktidar ve Muhalefet siyasi parti temsilcileri ile görüşüp Mecliste kamuoyu oluşturma gayreti içerisindeyiz”