HÜDA PAR’ın Diyarbakır’da düzenlediği “Anadilimi Seçiyorum” panelinde konuşmacılar, Kürtçenin tarihteki ve İslam dinindeki yerinin önemine dikkat çekerek diline sahip çıkmayan toplumların benliklerini de kaybettiğine işaret etti.
DİYARBAKIR GAZETE- HÜDA PAR, Seçmeli Anadil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla “Anadilimi Seçiyorum” başlıklı bir panel düzenledi.
Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Moderatörlüğünü Avukat Muhammed Ata Yüksel’in yaptığı panelde HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı, Prof. Dr. Halil Çiçek, Araştırmacı-Yazar Vahdettin İnce ve Eğitimci Hüdai Morsümbül birer sunum yaptı.
HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanlığı adına Yahya Oğraş bir selamlama konuşması yaptı. Ardından panelde konuşan Prof. Dr. Halil Çiçek, bir milletin ancak dil ile var olabileceğine dikkat çekti.
“KİM DİL KONUSUNDA BİRİNE BİR HAKSIZLIK YAPARSA ZULÜM İŞLEMİŞ OLUR”
Dillerin ve renklerin farklılığının, yerin ve göğün yaradılışıyla aynı ayette birlikte zikredildiğine işaret eden Çiçek, “Bu konu Allah katında bu kadar mühim bir konudur. Dolayısıyla kim dil konusunda birine bir haksızlık yaparsa o büyük bir zulüm işlemiş olur. Böyle bir durumda bütün insanların bunun karşısında durması lazımdır.” dedi.
Konuşmasının devamında, Kürtlerin Müslüman olma sürecini ve medreselerin Kürtçeye verdiği katkının önemini anlatan Çiçek, Kürt alimlerin İslam’a çok önemli hizmetlerde bulunduğunu kaydetti.
RAMANLI: “NE ŞEKİLDE ASİMİLE OLDUĞUMUZUN FARKINDA DEĞİLİZ”
Ardından konuşan HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı “O’nun varlığının delillerinden biri de, gökleri ve yeri yaratması, ayrıca dillerinizin ve renklerinizin farklı farklı olmasıdır.” ayetine işaret ederek, “Hiçbir dilin diğer dilden üstünlüğü yoktur, her dil kendine göre değerlidir. Allah-u Teala bu dili bizlere armağan etmiş. Bölgemizde gün geçtikçe dilimiz kayboluyor. Anadilimiz diyoruz ama şu an hangi evde annemiz Kürtçe konuşuyor? Ne şekilde asimile olduğumuzun farkında değiliz. Bugün ne yazık ki Diyarbakır sokaklarında Kürtçe ve Zazaca konuşulmuyor. Bu da asimilasyonun göstergesidir, bizler için büyük bir ayıptır. Ondan dolayı Allah’ın bizlere hediye ettiği armağana sahip çıkmalıyız. Nitekim dilimiz varlığımızın ve istikbalimizin teminatıdır. Biz dilimize sahip çıkmazsak gün be gün kendi benliğimizi de kaybederiz.” diye konuştu.
VAHDETTİN İNCE: “DİLİN KAYBOLMASI BÜYÜK BİR TEHLİKEDİR”
Tarih’te, Araplar ve Türklerin yanı sıra Kürtlerin de İslam dini ile birlikte dillerine değer kattıklarını ve tarihte önemli bir konum elde ettiklerini ifade eden Araştırmacı Yazar Vahdettin İnce, Avrupa medeniyetinin ise dili, Allah’ın şeriatı ile gelenekten ayırmaya çalıştığını vurguladı. İnce, “Dilin kaybolması büyük bir tehlikedir. Dilin ruhunun kaybolması, dilin örf ve adetlerden ve Allah’ın gökten indirdiği şeriattan kopması ise daha büyük bir tehlike, daha büyük bir felakettir. 100 yıldır kendi dilimizin kabul görmesini bekliyoruz, lakin şayet kabul edilse bile bir 100 yıl da seküler, laik ve dinsizlerin dilimizin başına getirdikleri felaketlerden arındırmak için uğraşmamız gerekecektir.” diye konuştu.
Panelde, Eğitimci Hüdai Morsümbül de Zazaca bir sunum yaptı.