UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olan Hevsel Bahçeleri’nde yaşanan ağaç kıyımına dikkati çeken Amed Ekoloji Derneği yöneticisi Murat Bilgiç, “Hevsel’in UNESCO miras listesinden düşmesine izin vermeyin” dedi.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri havzası parça paça imara açılırken, kayyımın izniyle kiracıların hizmetine sunuldu. Birçok ekoloji derneği, sivil toplum örgütü ve ekoloji aktivisti yağma ve soykırımı protesto ederek, bu eylemlerin son bulması çağrısında bulundu. Amed Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bilgiç, Hevsel ve Dicle Nehiri’nin büyükşehir ve ilçe belediyelerine atanan kayyımlar eliyle yağmalandığını söyledi.
‘KİMSENİN BİR AĞACINA BİLE DOKUNAMADIĞI O BAHÇELER ÖZELİKLERİNİ KAYBEDİYOR’
Kayyımın bu halkın iyiliğini istemediğini, istese kayyım olmayacağını ve kayyımın talimatla iş yaptığını ifade eden Bilgiç, “Hevsel’in başına gelenleri kayyım ve ona bağlı kişiler yaptı. Koruma görevleri var ama bunu zarar vermek için kullanıyorlar. Havsel, tüm Amed’in yurdudur. Yani Amed ekolojisinin bir parçasıdır. Sadece Diyarbakır için değil, UNESCO’nun koruma altına aldığı tüm dünya için özel bir yer olduğu biliniyor. Bu kayıttan sonra ne oldu bilmiyoruz ama büyük çaplı bir talan başlatıldı. Kayyım buna engel olmalı ama o bu talanın fazla olması ve hızlanmasına destek çıkıyor. Kafeler açılıyor ve o onlara göz yumuyor. Kimsenin bir ağacına bile dokunamadığı o bahçeler özeliklerini kaybediyor ve bunu neden yaptıklarını soran yok. Sorduğumuzda da bize cevap vermiyorlar. Sur’un yıkılmasından sonra Hevsel, ‘Millet Bahçesi’ adı altında talana açıldı. Talanın son bulması için öncelikle kayyımından kurtulmamız lazım” dedi.
‘HEVSEL’İN UNESCO MİRAS LİSTESİNDEN DÜŞMESİNE İZİN VERMEYİN’
Hevsel’in UNESCO Dünya Mirası Listesinden çıkarılmaya yönelik çalışıldığını belirten Bilgiç, “Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Hevsel’in UNESCO Miraslar listesinden çıkarılacak ve bundan sonra imara ve ranta açılacak. Ekolojik sisteme daha kolay zarar vermek için yapılıyor bu işler. Amed halkı, bin yıllık mirasın bugünlere ulaştığını ve devam etmesi gerektiğini bilmeli. Her ağacın korunması, yaşam için önemlidir. Önce buna bir dur demek, bunun hesabını da kayyım ve meslektaşlarına sormak lazım. Hevsel’in UNESCO miras listesinden düşmesine izin vermeyin. Listeden düşerse imara açarlar. Kanunen imara açılmamış ama uygulamada imara açılmış. Onlarca kafe ve farklı şeyler açıldı. Bu yerleri kim açıyor? Onlara kim gözlerini kapar? Oradaki suyu ve elektriği kim bağlıyor? Bunu engellemeye çalışmalı ve kaybettiklerimizi geri kazanmalıyız” diye belirtti.