Diyarbakır’da yapılan bir araştırma göre, kentin yüzde 97’si ekonomik krizden etkilendi. İşsizliğin Türkiye ortalamasının üstünde olduğu kentte ise son bir yılda 3 kişiden biri ise işini kaybetti. Kente her 3 kişiden biri ise temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, ekonomik krizin Diyarbakır’daki yansımalarını ölçtü. Yüz yüze yapılan ve ülkedeki ekonomik krizden kaynaklanan fiyat artışları ve alım gücünün düşmesinin; alışveriş alışkanlıkları, borçlanma, gündelik ihtiyaçları karşılama gibi konuların ele alındığı saha araştırmasında, vatandaşların davranış ve tutumları ile krizle baş etme biçimlerine odaklanıldı. Çalışma, biri market çalışanları biri de alışverişe gelen müşterilerle olmak üzere hazırlanan ve eşzamanlı gerçekleştirilen iki ayrı soru formuyla yürütüldü.
İŞSİZLİK VE BORÇ ARTTI, ALIM GÜCÜ AZALDI,
Araştırmaya katılan müşterilerin yüzde 27.9’u hanelerinde en az bir kişinin işsiz kaldığını belirtti, katılımcıların yüzde 97,1’inin ise ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini bildirmiştir. Görüşmecilerin yüzde 95,2’sinin son bir yılda alım gücünün azaldığı, yüzde 24’ü son bir yıl içerisinde farklı ihtiyaçları nedeni ile kredi aldığını, yüzde 42,3’ünün borç aldığını ve yüzde 55,8’i ise mevcut durumda hala borcunun olduğu belirtti.
FATURALAR ÖDEMEKTE ZORLANIYOR
Çalışmada, görüşmecilerin yüzde 42,3’ünün faturalarını ödemekte zorlandığı, yüzde 31,7’sinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı ve yüzde 26’nın ise sağlık ihtiyaçlarını karşılayamadığı tespit edildi. Görüşmecilerin yüzde 51’inin aile ve akraba desteğine ihtiyaç duydukları halde onlardan katkı/destek alamadığı ifade ederken, yüzde 46,1’i gelirleri giderlerini karşılayamadığını ve buna karşın yüzde 92,3’ü herhangi bir sosyal yardım alamadığını dile getirdi.
Ankette, görüşmecilerin yüzde 15,6’sı artan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı ile baş edemediği ve baş edenlerin ise; temel gıda ihtiyaçlarını kısarak, kampanya ve indirim günlerinde alışveriş yaparak, borçlanarak ve aile/akraba desteği alarak baş ettiği tespit edildi.
ELBİSE VE GIDA ÜRÜNLERİNDEN VAZGEÇTİLER
Son bir yıl içerisinde görüşmecilerin 63,5’inin yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle bazı ihtiyaçlarından vazgeçtiği belirtildi. Görüşmecilerin yüzde 42,3’ü giyim, yüzde 31,7’si gıda eşyası, yüzde 26 ise ev eşyası almaktan vazgeçtiğini dile getirdi.
Araştırmada dikkati çeken bir diğer husus ise; görüşmecilerin yüzde 88,5’inin birikim yapamadığını ve yüzde 63,4‘ünün ise kendi yaşadıkları dönemin, anne ve babalarının yaşadıkları döneme nazaran daha kötü olduğunu bildirmiş olduğu belirtildi.