enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5350
EURO
36,4233
ALTIN
2.964,37
BIST
9.153,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
6°C
Pazartesi Açık
6°C
DİYARBAKIR HABERİ
DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, asgari ücret artışının tartışıldığı dönemde piyasadaki denetimsizlik ve fırsatçılıkla ilgili uyarılarda bulunarak, iş barışının korunması ve iki tarafın fedakarlık yaparak uzlaşma sağlaması gerektiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Başkanı Şeyhmus Akbaş, ülkede devam eden asgari ücret tartışmaları ve daralan ticaretle ilgili açıklamalarda...
21.11.2024
Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Leyla Ayaz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla tekstil atölyelerini ziyaret etti. DİYARBAKIR GAZETE- Bağlar Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla çalışmalarını sürdürüyor. Eş Başkan Leyla Ayaz, “Sözümüz bitmedi şiddeti birlikte durduracağız” sloganıyla başlatılan çalışmalar kapsamında tekstil...
21.11.2024
Kayapınar Belediyesi Kadın Müdürlüğü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Bilgi Akademi’de kurs gören genç kadınlara dönük ‘Dijital Şiddet’  konula konulu seminer verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Kadın Müdürlüğü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında belediyeye ait Bilgi Akademi kurs gören genç...
21.11.2024
Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Koruyucu Aile Tanıtım Semineri, 20 Kasım 2024’te başladı. Seminerin ilk oturumu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Polat’ın açılış konuşmasıyla gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, koruyucu aile modelinin yaygınlaştırılması amacıyla rehber öğretmenlere yönelik bir seminer...
21.11.2024

‘Hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz’

‘Hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz’
REKLAM ALANI

Yaşanan kuraklığın etkisiyle yem fiyatları yüzde 100 oranında arttı. Artan yem fiyatları nedeniyle zarar ettiğini söyleyen besiciler, hayvanlarını bir bir satıyor. Besiciler “Devlet bu işe el atmazsa halimiz perişandır. Hayvanları satarız, satsak da aç kalırız, ne yapacağız?” diyor.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklıkla birlikte yem fiyatları yüksek oranda arttı. Geçtiğimiz yıl kilosu 42 kuruşa olan saman bu yıl 1 TL’ye, 1,5 TL olan arpa 3 TL’ye çıktığını ifade eden besiciler, fiyatların üç kat arttığını belirterek, tarım alanında sağlanan desteğin hayvancılık sektörüne de sağlanmasını istiyor.

Verim kaybının yüzde 80’i bulduğu Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ndeki besiciler, artan fiyatlar nedeniyle zarar ettiklerini söyleyerek hayvanlarını bir bir satıyor. 50 yıldır hayvancılıkla uğraşan bazı besiciler, bir çözüm bulunmaması durumunda hayvancılığı bırakmak zorunda kalabileceklerini söylüyor.

 ‘20 TANE SATTIM, 40 TANE DAHA SATACAĞIM’

Besicilerden Mahmut Yıldıran, hayvancılığın çok kötü bir durumda olduğunu belirterek “Arpa pahalı, saman pahalı, hayvan için yiyecek bulamıyoruz. Bundan daha kötü bir durum var mıdır? Adam biçer tutup tarlaya getiriyor ama bildiğin toprağı topluyor. Hayvanlar artık ona bile muhtaçtır ama o da yoktur. Para da yok. Öyle büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Arada kalmışız, yani bir tarafta ana ölüyor, bir tarafta baba ölüyor, ne yapalım? Tarım Bakanlığı’ndan talebimiz vardır, bir yardım etsinler, bu meralara sahip çıksınlar. Bizim için bir şey yapmaları gerekiyor. Yani devlet bu işe el atmazsa halimiz perişandır, hayvanları satarız. Satsak da aç kalırız, ne yapacağız? 20 tane sattım, arpa almak için 40 tane daha satacağım. Arpa 3 TL olmuş, 2 römork saman aldım 1500 TL’ye. 40 tane hayvan satıp arpa alacağım, peki bana ne kalacak?” diye sordu.

Verim kaybının yüzde 80’i bulduğu Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ndeki besiciler, artan fiyatlar nedeniyle zarar ettiklerini söyleyerek hayvanlarını bir bir satıyor.

‘NE YOL VAR NE ELEKTRİK’

Yaklaşık 10 ailenin kaldığı merada sıkıntılar sadece bundan ibaret değil. Meraya giden toprak yol kış aylarında çileye dönüşüyor. Merada bulunan evlere elektrik verilmiyor. Aileler, bu konudaki girişimlerinin de sonuçsuz kaldığını söylüyor. Süt sağmak için gelen Fahriye Aksoy, “Burada 10 tane evdir, burada oturuyoruz. Koyunları sağmaya geliyoruz ama bu sene kıtlıktır, bir şey yoktur. Bakandan bir yardım istiyoruz. Burada kalıyoruz ama ne yol var ne de elektrik! Yol için kaç kere başvurduk yapmadılar. Elektrik için de başvurduk ama vermiyorlar. Rica ediyorum bakandan bize yolumuzu açsınlar, elektriğimizi versinler. 5 tane koyun sağıyorum ama kovanın dibini bile doldurmuyor. Şimdi ben bu kadar sütle ne yapacağım?” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl kilosu 42 kuruşa olan saman bu yıl 1 TL’ye, 1,5 TL olan arpa 3 TL’ye çıktığını ifade eden besiciler, fiyatların üç kat arttığını belirterek, tarım alanında sağlanan desteğin hayvancılık sektörüne de sağlanmasını istiyor.

‘YOLUN HEPSİNİ YAPAMAYIZ, YARISINI YAPARIZ DEDİLER’

Besicilik yapan Çaçane Demir de aynı durumdan şikayetçi. Kışın meraya ulaşmakta zorlandıklarını kaydeden Demir şunları söyledi:  “Kışın buraya geldiğimiz zaman en az en az 6-7 günde 1 milyarı taksilere veriyoruz. Yolumuzu yapmaları lazım. Geçen sene belediyeye gittik, çamur içindeydik onlara söyledik ama ‘hepsini yapamayız, yarısını yaparız’ dediler. Biz de dedik ‘yarısını yapacaksanız hiç yapmayın.’ Yarısını yapsalar ne değişecek, yolun yarısında inip çamur içinde buraya kadar yine yürümek zorunda kalacağız. Sağdığımız sütü de oraya kadar taşımak durumunda kalacağız.”

‘HAYVAN SAHİPLERİNE YEM VERİLEBİLİR’

Fahri Aksoy adlı besici, Batman Belediyesi’nin hayvan sahiplerine yem verdiğini belirterek, kendilerine de yem verilebileceğini söyledi. Aksoy “Buralarda meralarımız var, burada kalıyoruz. Yol ve elektriğimiz yok. Bismil’in içine girmemize izin vermiyorlar. Hayvanlarımızı satmak zorunda kalıyoruz. Bize yardım etseler elektriğimizi verseler, yolumuzu yapsalar gerisini biz kendimiz halledebiliriz. Bu sene çok kurak geçti. Mısır var diyorlar, mısır bize lazım değil. Biz hayvancılıkla uğraşıyoruz bize arpa lazım. Mısırı hayvanlara veremiyorum, mısırın kilosu şuan 3 TL. Ama tarım bakanı bize arpa verse memnun oluruz. Bismil kaymakamı hayvanları Bismil’de istemiyor. Batman Belediyesi hayvan sahiplerine yem verdi. Bize de verilebilir. Biz yıllardır babadan kalma bu işi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Sertaç KAYAR’ın Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

‘Hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz’

‘Hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz’
REKLAM ALANI
21.06.2021
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme