GÜNTİAD tarafından Bismil’de Tekstil ve Hazır Giyim çalıştayı Bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı tekstil ve hazır giyim sektöründe karşılaşılan sorunlar ile sektörün Türkiye’deki yeri ve Diyarbakır’daki payının yanı sıra, sektöre ilişkin kamu olarak neler yapılabileceğine ilişkin görüş ve önerileri dile getirildi.
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bir lokalde düzenlenen toplantıda, (GÜNTİAD) Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Dalkıran, SGK Diyarbakır İl Müdürü Reşat Merttir, Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Koç, Bismil Devlet hastanesi Başhekimi Dr. Remzi Güneş, Mega Çırçır fabrikasında Musa Çelebi, Surhan Tekstil A.Ş, Mesut Oruç, Ünteks Tekstil A.Ş, Edip Ünver’inde aralarında bulunduğu Tekstil temsilcileri ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dalkıran, Bismil ilçesinde Paydaşlarla Etkileşim Toplantılarının üçüncüsü gerçekleştirildiğini hatırlatarak, toplantının yapılış amacının tekstil ve hazır giyim sektöründe karşılaşılan sorunlar ile sektörün Türkiye’deki yeri ve Diyarbakır’daki payının yanı sıra, sektöre ilişkin kamu olarak neler yapılabileceğine ilişkin görüş ve önerilerin belirleneceğini söyledi.
Sektörün sorunlarını en üst mercide taleplerini yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Dalkıran, “Tekstil sektörünün sorunlardan bir tanesi finansa erişim noktasında daha çok bankalara gittiğinizde en önemli şey mutlaka bir ipotek olması durumunda kredi verilebilirlik noktasındaydı. Ama bu önümüzdeki de kısa bir süresinde KGF açıklayacak ve bizim sektör olarak, talebimiz şudur, sadece büyük yatırımcılara KGF’ye finanse erişime değil, tam tersi küçük işletmelerin, küçük esnafımızın bu noktada finans ve erişimine kolaylaştırmak ve ipotek veremeyecek olan arkadaşlarımızı öncelikli olmasını hem yetkililerle ve hemde Eximbank yönetim kurulu ile görüştük” diye konuştu.
BİSMİL DE 20.700 M2 TEKSTİL KENT YAPILIYOR
Dalkıran, Yönetim Kurulu seçiminde sonra ilk toplantılarını Bismil’de yaptıklarına değinerek, “Bismil’de toplanmanın amacı, sektör temsilcileri sorunları görüşmek fikir alışverişinde bulunak, için bir araya geldik. Şu an SGK il Müdürümüzde ve İş Kurumu müdürümüzde yanımızdadır. Tatbiki Bismillin önemli bir durumu var, birçok arkadaşlarımızın merdiven altı dediğimiz, Bismillin her anlamıyla gelişmesini istiyoruz. Aynı çalışanımız, Bismillin sektör olarak gelişmesini bu sanayi kültürü ve sanayi altyapısı oluşmasında tatbiki sizlerde bir beklentimiz var. Bu kenti tekstilin hatırı sayılır bir noktaya getirmek istiyoruz. Tabi bu noktada bizim size ihtiyacımız var. Hep birlikte geliştireceğiz. Bismil’de 5 tekstil fabrikası toplam 20.700 metrekarelik alan yapılıyor. Bunu Valilik ve Karacadağ kalkınma ajansı yürütüyor. Bunun dışında yeni alanların açılması için girişimlerde bulunacağız” dedi.
Toplantıda ayrıca sektör temsilcileri tarafından görüş ve önerileri dile getirildi.
SGK’DAN YATIRIM TEŞVİK BELGE SAHİBİ İŞVERENLERE UYARI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Diyarbakır İl Müdürü Reşat Merttir, Özellikle yatırım teşvik belgesine sahip işverenlerimizin sahte sigortalılık konusunda uyardı. Merttir, şunları söyledi:
“Hem sahte sigortalılık ve Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunduğunu ifade eden, Merttir, Bismil’de 11.683 sigortalı bulunmaktadır. Bu da kayıt dışı sigortalı bulunduğu göstergesidir. Özellikle Yatırım Teşvik belgesi alan firmalarımız var. Bakıyoruz, sahte sigortalılıklarda var. En sık karşıladığımız sıkıntılarda, Belge kapsamında kendilerine tanınan bir kontenjan var. Diyelim ki 100 kişi, 50 kişiyle işini devam ettirebiliyor. Kalan 50 kişi bir kontajı kalıyor. Bakıyoruz. O konuda çalışmayan kişileri sigortalı olarak gösteriyor. Bu çok sıkıntılı durumlardır. Eğer bu durumların tespiti ciddi mağduriyetler olabiliyor”
BİSMİL’DE TEKSTİL OSB KURULMASI HALİNDE 5000 KİŞİLİK YENİ İSTİHDAM DEMEK
Genç işsizliği sorunu ile mücadele kapsamında gençlerimizin istihdamına yönelik etkin politikalar geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Mega Çırçır sahibi Musa Çelebi de, “Şentepe mahallesi yukarısında 1000 dönümde fazla mera alanı bulunmaktadır. O alan üzerinde tekstil OSB geliştirilebilir. Bismillin en büyük sorunu tekstil OSB bulunmamasıdır. Bismil’de sanayinin ekonomi içindeki ağırlığı son yıllarda artmaya başladı. Fakat buna rağmen sanayi alanında sağlanan istihdam oranı, Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Bununla beraber son yıllarda emek yoğun bir sektör olarak dikkat çeken tekstil ve konfeksiyon sektöründe Bismil ilçesinde faaliyet gösteren işletmelerin sayısında bir artış görülüyor. Çoğu işletmeler merdiven altı kayıt dışı çalışıyor ve altyapısı yetersiz yerlerde faaliyet gösteriyor. Çoğu kişiyle konuştuğumuzda, en önemli sorun yer sorunu olduğunu dile getirmişlerdir. Bu konuda eğer Bismil’de tekstil alanında bir OSB kurulursa, 5000 kişi tekstil alanında istihdama kavuşacaktır” ifadelerini kullandı.
KOÇ: “İŞÇİ-İŞVEREN ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYORUZ”
Diyarbakır Çalışma ve iş kurumu İl Müdürü İsmail Koç ise, Meslek Eğitim Merkezi’nde genç kursiyerin istihdam garantili olarak sanayiye kazandırılmak için çalıştığını ifade ederek, Çalışma ve İş Kurumu olarak bu tür projelere destek verdiklerini, işveren-işçi ve işçi-işveren arasında köprü vazifesi gördüklerini söyledi.