Bağlar Belediyesi’ne ait gül bahçesi baharın gelişiyle beraber büyük bir canlılık kazanarak doyumsuz bir renk cümbüşü ve ziyaret edenleri mest eden güzel kokular yaymasıyla dikkat çekiyor. Hummalı bir çalışma ile yenilenerek bahar dönemine yetiştirilen gül bahçesinin Diyarbakır’daki tarihi misyonunu yansıttığını belirten Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, ”Osmanlı döneminde en iyi güller Diyarbakır’da yetişirmiş. Bu güller Mekke ve Medine gibi kutsal beldelere götürülerek bunun suyu ile Kabe ve peygamber efendimizin kabrinde kullanılıyormuş. İnşallah Diyarbakır zamanla gül şehri misyonunu yeniden kazanacak” dedi.
Diyarbakır’ın tarihteki misyonlarından biri “gül şehri” olarak bilinmesi. Öyle ki Osmanlı devleti döneminde yapılan araştırmada en iyi güllerin Diyarbakır’ın verimli topraklarında yetişebileceği tespit edilerek şehrin her tarafından gül bahçeleri oluşturulmuş. Burada yetişen güllerden gül suyu meydana getirilerek Mekke ve Medine gibi kutsal topraklara gönderilerek Kabe ve Hz. Muhammed (SAV)’ın kabrinin temizliğinde kullanılırdı.
Bağlar Belediyesi bünyesinde oluşturulan özel gül bahçesi
ile Peygamberler ve Sahabeler şehrinin bu misyonu yeniden kazandırılmaya
çalışılıyor.
12 DÖNÜMLÜK ALANDA MİS KOKULAR YAYAN BAHÇE
12 dönümlük alanda 25
gül çeşit gülün yetiştirildiği Bağlar Belediyesi gül bahçesi baharın
gelişiyle beraber büyük bir canlılık kazanarak doyumsuz bir renk cümbüşü ve
ziyaret edenleri mest eden güzel kokular yaymasıyla istim üstünde. Kentin
tarihteki misyonuna ve kültürüne renk
katan gül bahçesi, hummalı bir çalışmayla bahar dönemine yetiştirilerek güllerin açılmasıyla birlikte rengarenk
görüntüsünün yanında mis kokusuyla vatandaşların vazgeçilmez ziyaret yerleri
arasına girdi. Gül bahçesinde çok sayıda gül çeşidinin yanı sıra süs ve peyzaj
bitkileri de yetişiyor. Baharın gelişiyle birlikte buraya akın eden çok sayıda
vatandaş ve özellikle yaşlı vatandaşlar, bu eşsiz güzelliklerin tadını
çıkarıyor.
“GÜL ŞEHRİNE HEP BERABER SAHİP ÇIKALIM”
Gül bahçesinde incelemelerde bulunan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, büyük özen göstererek bahar dönemiyle beraber yeniledikleri gül bahçesi ile Diyarbakır’ı tarihteki misyonuna kavuşturmak istediklerini söyledi,gül bahçesinin korunması konusunda vatandaşlara mesaj vermeyi de ihmal etmedi. Osmanlı döneminde Diyarbakır’ın bu alanda özel bir öneme sahip olduğunu belirten Beyoğlu,”Diyarbakır Osmanlı Devleti döneminde gül şehri ünvanını almış. Çünkü dünyanın en kaliteli gülleri bu verimli topraklarda yetişmiş ve kutsal topraklara kadar götürülerek Kabe ve peygamber efendimizin kabrinin temizliğinde kullanılmış. Diyarbakır’ın gül bitkilerinden meydana getirilen gül suyunun çeşitli hastalıklara şifa olduğu da bilinir. Bu nedenle gül bahçesine ve yeni gül bahçeleri oluşturmaya özel önem veriyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız gül bahçesine sahip çıkmalarıdır. Gül şehrini ve gül bahçesini hep beraber koruyalım. ” dedi.