Muğla’da bir kavgaya karışan Serdar Değirmenci, ifadesi sırasında amca oğlu Erdem Değirmenci ismini kullandı ve bu isimle 74 gün cezaevinde kaldı, 3 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Cezanın onanmasıyla cezaevine konulmak üzere gözaltına alınarak adliye götürülen Erdem Değirmenci’nin anlatımıyla gerçek ortaya çıktı.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde 31 Mart 2013 yılında karıştığı bir kavga sonucu gözaltına alınan ve kendini amcaoğlu Erdem Değirmenci olarak tanıtan Serdar Değirmenci, 1 Nisan 2013 tarihinde tutuklandı. İfade işlemi sırasında amcaoğlunun ismi ve kimlik numarasını veren Değirmenci, tüm kovuşturma boyunca Erdem Değirmenci olarak yargılandı. Değirmenci, 2 ay 14 gün boyunca da Erdem Değirmenci olarak cezaevinde kaldı. 13 Haziran 2013 yılında tahliye olan Değirmenci’ye, “kasten yaralama” suçundan 3 bin lira, “Cebirle, silahla ve birden fazla kişiyle hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 3 yıl 4 ay ceza verildi. Temyiz için yerel mahkeme kararının götürüldüğü Yargıtay, Mart 2019 yılında Değirmenci’nin aldığı hapis ve para cezasını onadı.
HER ŞEYİ 7 YIL SONRA ÖĞRENDİ
Cezanın kesinleşmesi üzerine polis, 11 Mart’ta Erdem Değirmenci’yi çalıştığı Dicle Üniversitesi Hastanesi’nden alarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosuna götürdü. Polislerden kesinleşmiş cezası olduğunu öğrenen Erdem Değirmenci, hayatı boyunca hiçbir zaman Muğla’ya gitmediğini ifade etti. Kamu çalışanı olmasını nazara alan İnfaz Hakimi, yaptığı inceleme sonucu Serdar Değirmenci’nin cezaevinde çekilmiş fotoğraflarıyla suçu işleyen kişinin Erdem Değirmenci olmadığını tespit etti. Durumun anlaşılmasıyla birlikte Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosu gönderdiği yazı ile durumu Muğla 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne bildirdi. Hakim, Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nden haber gelene kadar Demirmenci ile ilgili infaz kararını durdurdu.
“YARGILANMANIN YENİLENMESİ VE BERAAT İSTEDİ”
Erdem Değirmenci’nin avukatı Aydın Özdemir, müvekkili açısından Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 311’inci maddesini hatırlatarak, Muğla 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yargılamanın yenilemesine yönelik dilekçe gönderdi. Özdemir dilekçesinde, Erdem Değirmenci’nin mahkumiyet kararının kesinleştiğini ve siciline işlendiğini belirterek, mahkemenin bir an önce gerekli incelemeleri yaparak beraat kararını vermesini ve sicilin silinmesini istedi. Yaşanan duruma tepki gösteren Özdemir, “Yakalanan bir kişinin ‘Benim ismim şudur demesinin üzerine kolluk görevlilerinin hiçbir inceleme yapmaması, yıllarca süren yargılamada hiçbir makamın bunu fark etmemesi anlaşılır gibi değil” diye konuştu.
“MÜVEKKİLİM HİÇ MUĞLA’YA GİTMEMİŞ”
Müvekkili Erdem Değirmenci’nin adliyeye getirildiği gün İnfaz Hakiminin durumu araştırmasını büyük bir şans olarak gören Özdemir, “Maalesef birçok olayda hakkında yakalama kararı verilen kişiler doğrudan cezaevine götürülüyor. İnfaz Hakimi o gün durumu incelemese muhtemelen müvekkil aylarca cezaevinde kalacaktı. Müvekkilimiz ömrü boyunca Muğla’ya gitmedi. Ancak hali hazırda kamunun tüm kayıtlarında müvekkil Muğla’da yakalanmış, hakkında tutuklama kararı verilmiş, cezaevinde yatmış görünmekte. Uzay çağı dediğimiz bu dönemde, böyle bir durumun yaşaması, bu kadar ihmalkâr davranılması çok üzücü” ifadesinde bulundu.
“MAĞDURİYETLE KARŞI KARŞIYA”
Dicle Üniversitesi Hastanesi Acil Laboratuvarı’nda çalışan Erdem Değirmenci’nin işten çıkarılmayla yüz yüze kaldığını aktaran Özdemir, yargılanmanın bir an önce yenilenmemesi durumunda müvekkilinin daha büyük mağduriyetlerle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Mahkemeden gelecek olumlu kararı bekleyen Özdemir, Erdem Değirmenci’nin daha önce İŞ-KUR’da yeterli puanı almasına rağmen mülakattan geçemeyişini, bu dava yüzünden siciline işlenmiş suçlardan ötürü olabileceğini ifade etti. Özdemir, yargılanmanın yenilenmesi ve beraatla sonuçlanmasının ardından dönemin kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. (MA)