Diyarbakır’da, artan üretim maliyetleri nedeniyle zor günler yaşayan besiciler süt koyunlarını kamyonlarla kesime gönderiyor. Ocak ayında doğum yapması beklenen binlerce koyun gebe oldukları bilindiği halde veterinerlerin “Kesime uygundur” raporuyla mezbahanelerde kesiliyor.
Yem ve saman fiyatlarının yüksek enflasyona bağlı tavan yapması, üretim maliyetlerinin aşırı yükselmesiyle çaresiz kalan besiciler süt ineklerinden sonra bu kez de süt koyunlarını gebe oldukları halde kesime göndermek zorunda kaldı.
YAYLADAN DÖNDÜLER HAYVANLARI DOYURAMIYORLAR
İlkbahar ve yaz mevsiminde başta Karacadağ bölgesi olmak üzere Kulp, Lice, Muş ve Bingöl’deki mera ve yaylalardaki otlaklarda küçükbaş hayvan sürülerini otlatan besiciler, havaların soğuması ve kış mevsiminin başlamasıyla birlikte kasım ayının son haftası itibariyle yaylalardan köylerine döndüler.
Ancak, hayvanları bahar ayına kadar nasıl doyuracaklarını kara kara düşünen besiciler, artan yem ve saman fiyatları ve Tarım Bakanlığı’nın gerekli desteği sağlamaması nedeniyle çareyi doğumlarına bir ay kalan süt koyunlarını kesime göndermekte buldular.
Ocak ayında koyunların kuzulama dönemi olmasına rağmen damızlık anaç koyunları kesime gönderen üreticiler, bu şekilde duruma çözüm bulmaya çalışıyorlar.
TÜMÜ GEBE VE GÜNLÜK 2 BİN KOYUN KESİLİYOR
Kasım ve Aralık ayında tüm koyunların gebe olduğu bilinmesine rağmen sürülerin yayladan eve getirilmesi, hayvanların gebelik döneminde sütlerinin azalması ve yemin torba fiyatının 400 liranın üzerine çıkmasıyla ot ve saman bulmakta zorlanan üretici Diyarbakır’da günlük 1500-2000 koyununu mezbahanelerde kesime gönderiyor.
VAHŞET GÖRÜNTÜLER BU SABAH ÇEKİLDİ
Kesim öncesi veterinerlerin de “Kesim için uygundur” raporu vermesiyle gebe olan binlerce koyun kesilirken, annelerinin karnından can çekişerek çıkarılan 6-7 aylık kuzular da çöpe atılıyor, köpeklere yediriliyor.
Bu vahşete dayanamayan bazı mezbahane çalışanları ve kasaplar iş bırakırken, bu sabah Diyarbakır’daki mezbahanelerde çekilen bu görüntüler vicdanları yaraladı.
Kilosu 70 liradan satışa sunulan koyun etinin 110 lira olan dana etine göre daha ucuz olduğu için kamu kurumlarının yemek ihalesini alan firmalar, yemek fabrikaları ve restoranlar tarafından tercih edilmesi ve talebin artması nedeniyle hergün binlerce gebe koyun kesiliyor.
Ege ve Akdeniz bölgesinden gelen toptancıların da şimdiden ucuz fiyata koyun eti satın alarak yaz sezonunda turistik otellere satmak için ön hazırlık yaptıkları öğrenildi.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE ULAŞMADA ZORLUK YAŞANACAK
Kesim adı altındaki bu vahşetin devam etmesi halinde nasıl süt inekleri azaldıysa, süt koyunlarının da sayısının azalacağı, önümüzdeki yıllarda süt ve süt ürünlerine ulaşmakta ciddi sorunlar yaşanacağı belirtiliyor. Diyarbakır’da veteriner onayı ile üç büyük mezbahanede günlük kesim yapılırken, bazı semtlerdeki kaçak kesimlerle bu sayının 3 bini geçtiği ifade edildi.
Kaynak: Sözcü