Ramazan Bayramı öncesi Diyarbakırlı esnaf umduğunu bulmadı. Esnaf, çarşıda hareketlilik olduğunu ancak alım gücünün olmadığını dile getirdi.
Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlar her geçen gün kendini daha da hissettiriyor. Ramazan Bayramı öncesi çarşı pazar esnafının umduğunu bulamadığı Diyarbakırlı esnaflar, eski bayramlara göre bu bayramın çok sakin geçtiğini belirterek, yurttaşların alım gücünün çok düştüğünü söyledi.
‘7’LİRADAN 20’LİRAYA ÇIKTI’
Dağkapı’da bayram şekeri ve lokum satışı yapan Hatip Torebe (45), ekonomik krizden yakınarak, eskiden 5 kilo şeker alan yurttaşın şu an 1 kilo veya 1 buçuk kilo alabildiğini söyledi. Şeker fiyatlarının 7 liradan başlayıp 20 liraya kadar çıktığını belirten Torebe, “Artık gelen misafire iki değil de, bir şeker ikram ediliyor. İnsanlar sadece ucuz şeker alabiliyor. Bu seneki satışlar umduğumuz gibi değil. Eskiden insanlar geliyordu, kilosu 7 lira olan şekerden 5 kilo alıyordu. Şimdi ise 20 liradan 2 kilo alabiliyor. Kim ne derse desin Türkiye şuan batıyor” diye konuştu.
Torebe, lokum fiyatlarının 20 liradan başlayıp 70 liraya kadar çıktığını kaydederek, insanların yarım kilo, 250 gram en fazla 1 kilo alabildiğini söyledi. Bu miktarın bir bayram için çok az olduğunu dile getiren Torebe, “Bu sene bayram heyecanı yok. Halkta sevgi, sevinç ve huzur kalmadı. Bunların olmadığı bir yerde bayram nasıl olsun?” diye sordu.
‘SATIŞLAR YOK’
Dağkapıda esans satışı yapan Hüseyin Çakır (75) da, 35 yıldır Diyarbakır’da yaşadığını ve böyle bir bayram öncesi görmediğini belirtti. Yurttaşlarda para olmadığı için satışın olmadığına dikkat çeken Çakır, bayramın gelişinin bir hareketlilik yaratmadığını söyledi. Çakır, insanların ancak boğazlarını doyurabildiklerini, halkta hiç paranın olmadığını belirtti.
‘SADECE KALABALIK VAR’
Bayram öncesi yere serdiği çadır bezin üzerinde kıyafet satışı yapan Tuncay Bilek, “Bayram geldi ama kalabalıktan başka bir şey yok. Halkımız hem mağazalara gelse de alım gücü yok” diye konuştu. (Kaynak: MA)