Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla engelli bireyler ve ailelerine yemek programı düzenledi.
Gazi Köşkü’nde düzenlenen etkinlik, Beyaz Ay Derneği Zihinsel Engelliler Folklor ekibinin gösteriyle başladı. Engelliler Şube Müdürlüğü Aktif Yaşam Merkezi öğrencisi Şevval Usun, Edip Cansever’in Umuş adlı şiirini seslendirdi. Vali Münir Karaloğlu, yaptığı konuşmada, sevgi engel tanımaz mottosuyla engelli bireylerle bir araya gelip hasbihal etmek ve dertleşmek amacıyla programı düzenlediklerini söyledi. Devletin son 20 yılda engelliler ve sosyal politikalarda çok önemli çalışmaları olduğunu vurgulayan Karaloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve yerel yönetimlerin var olan sorunları çözme noktasında bir gayret ve samimiyeti olduğunu ifade etti. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri olarak engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak, onları hayata bağlayacak, bir meslek ve iş sahibi yapacak çalışmalar yürüttüklerini aktaran Karaloğlu, önemli projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti.
Karaloğlu, sözlerine şöyle konuştu: “Sevgili kardeşlerim inşallah bundan sonra da Diyarbakır’da hem kamu otoritesi olarak hem yerel yönetimler olarak engelli vatandaşlarımızla ilgili etkinliklerimiz faaliyetlerimiz devam edecek. Bütün engelli kardeşlerimize ulaşıncaya kadar ihlasla çalışmaya devam edeceğiz.”
“MOLA EVLERİ ANNELERİMİZİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN BAŞLATMIŞ OLDUĞUMUZ BİR PROJEDİR”
Engelli bireylere sahip ebeveynlerin gündelik işlerini yapabilmeleri için çocuklarını bırakabilecekleri “Gündüzlü Bakım Merkezi Mola Evi” projesini kente kazandırdıklarını belirten Karaloğlu, merkezlerin Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde hizmet vereceğini dile getirdi.
Mola evlerinin annelere destek olmak amacıyla tasarlandığını kaydeden Karaloğlu, şunları aktardı: “Kendisini, engelli yavrusunun bakımına adamış anneler, gün içerisinde biraz nefes almaları, sosyal ihtiyaçlarını çarşıda, pazarda, postanede, hastanede takip edebilsinler diye mola evine bırakabilecek. Gün içerisinde 2-3 saat ihtiyacı ne kadarsa, gidecek kendi işini görecek, o esnada çocuğunun bakımı ve rehabilitasyon çalışmaları bizim mola evinde devam edecek. Dönüp tekrar çocuğunu alıp evine gidecek. Engelli vatandaşlarımız için yaptığımız bir çalışma gibi gözükse de esas hedef engelliden çok kendisini engelli yavrusunu adamış annelerimizin hayatını kolaylaştırmak için başlatmış olduğumuz bir projedir.”
Karaloğlu, mola evlerindeki eksiklerin en kısa sürede giderilip hizmete sunulacağını aktardı.
“ÖNEMLİ OLAN GÖNÜLLERDE VE ZİHİNLERDE Kİ ENGELİ KALDIRMAK”
Her insanın engelli adayı olduğunu ifade eden Karaloğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İnsanlar ikiye ayırıyorum; bir engelli olanlar iki engelli olmaya aday olanlar. Bugün engelli olmayabiliriz ama yarın hayatın bize hangi sürprizin hazırladığını bilmiyoruz. Onun için asıl olan insanın bedeninde olan engel değildir. Eğer gönlünüzde ve zihninizde engeliniz yoksa sorun yok. Önemli olan gönüllerde ve zihinlerde ki engeli kaldırmak. İnşallah Rabbim hepimize gönüllerdeki ve zihinlerdeki engeli kaldırmayı da nasip etsin. İnşallah engelli vatandaşlarımızın bugünü dünden iyi, yarını da bugünden iyi olacak”
Programda, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hayrullah Akyıldız ve Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Karakaş birer konuşma yaptı. Vali Karaloğlu, engellilerle ve aileleriyle yakından ilgilenerek sorunlarını dinledi. Program, “Engelsiz Halk Müziği Korosu”nun performansını sergilemesiyle sona erdi.