Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Akif Karakaş, Pandemi sürecinde engelli bireylerin yaşadıkları sıkıntılara değinerek, “Özellikle İl Sağlık Müdürümüzden bir ekip kurup, semptomu bulunan görme engelli arkadaşlarımızın evlerinde testlerinin yapılması, hastalığı ağır geçiyorsa da hastanede görme engellilere özel ekip kurup güven içerisinde tedavi olma imkânı sağlanmalıdır” dedi.
Covid-19 pandemisi bireyler üzerinde ekonomiden sağlığa her alanda olumsuz etki bırakıyor. Özellikle pandemi sürecinde engelli vatandaşlar dezavantajlı grup arasında yer alıyor. Engellilerin pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlara dair Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Akif Karakaş engelliler için özellikle sağlık alanında çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
COVİD-19 PANDEMSİYLE MÜCADELE EDİYORUZ. BU SÜREÇLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Salgının başladığı günden bugüne tıpkı diğer insanların etkilendiği gibi biz görme engelliler de bu salgından sosyal ve psikolojik olarak çok etkilendik. Özellikle hükümetimizin salgın döneminde göstermiş olduğu yönetim anlayışı takdir edilecek durumdadır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız, sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum.1 Haziran itibariyle normalleşme sürecine girdikten sonra vatandaşlarımızın kurallara uymaması vaka sayılarının tekrardan yükselmesine neden olmuştur. Burada her şeyi devletten beklemek doğru değil. vatandaşlar olarak bizlere de görev düşmektedir. Vatandaşların temizlik, sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaması vaka sayılarını arttırıp, ölüm oranını tırmanışa geçirdi. Tüm halkımızın kendileri, çocukları ve yarınlarımız için kurallara uymasını bekliyorum. Ancak tavsiyelere ve kurallara uymamanın sonucunu bugün vaka sayılarındaki artışla görüyoruz. Tekrardan ciddi yasak ve tedbirler gelmelidir yoksa önü alınamaz biz durumla karşı karşıya gelebiliriz.”
PANDEMİ SÜRECİNDE ENGELLİLER NE TÜR SIKINTILAR YAŞIYOR?
“Salgın döneminde görme engelliler en fazla risk grubunda olan bireyler arasında yer aldı. Biz görme engelliler, salgının başından bugüne kadar kendimizi evde izole ederek, toplu etkinliklere katılmayarak evde korunmaya çalıştık. Ancak 1 Haziran’dan sonra geçilen normalleşme süreciyle beraber bizler de her insan gibi işlerimiz olduğu için dışarıya çıkmak zorunda kaldık. Görme engelliler evlerinden dışarıya çıktıkları zaman karşıdan karşıya geçince vatandaşlar gelip yardımcı olmak için kollarına girebiliyor. Kolumuza giren kişinin hasta olup olmadığı belli değil. Bu anlamda halkımız bir görme engelliye yardım edince kendilerine sormadan temasta bulunmasınlar. Yardım almak isteyen görme engelli ona göre pozisyon alır ve elini yardımcı olacak kişinin omuzuna hafifçe dokundurarak yardım alır.
HASTANEYE GİTME NOKTASINDA TEDİRGİNLİK YAŞIYOR MUSUNUZ?
Ayrıca engelli bireyler olarak salgın döneminde hastaneye gitmekten korkuyoruz ve tedirginlik yaşıyoruz. Özellikle İl Sağlık Müdürümüzden bir ekip kurup, semptomu bulunan görme engelli arkadaşlarımızın evlerinde testlerinin yapılması, hastalığı ağır geçiyorsa da hastanede görme engellilere özel ekip kurup güven içerisinde tedavi olma imkanı sağlanmalıdır. Durumları daha iyi ise evlerinde sürekli takip edilecekleri bir birim kurulmalı. Görme engelliler test için hastaneye götürülmemeliler.
VATANDAŞLAR EKONOMİK ANLAMDA SIKINTI YAŞADIKLARINI DİLE GİTİRİYOR. ENGELLİ BİREYLERDE DURUM NE?
Ekonomik anlamda engelliler ciddi bir sorun yaşamadı. Salgının başladığı günden bugüne hükümetimiz, engelli maaşlarını, evde bakım ücretlerini zamanında ödemiş ve pandemi döneminde sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara hane başı Bin TL ödeme yapmıştır. Buradan tekrardan Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Kamuda çalışan engelli vatandaşlarımıza kurumların gerekli kolaylığı göstermesi ve gerekli tedbirleri almasını rica ediyorum. Bu noktada çalışmış olduğum kurum olan telekomünikasyon şirketine çok teşekkür ediyorum. Salgının başladığı günden bugüne tüm çalışan engelli personele inanılmaz destekler sunmuşlardır. Salgının başladığı günden beri idari izin ve hastalığın bulaşmaması için tüm desteği sunmuştur. Bir görme engelli olarak engellilere sundukları desteklerden ötürü başta Bölge Müdürümüz Necmi Mazlum, Telsiz Destek Müdürümüz Şahap Cengiz, Ekip Liderimiz Mehmet Erten, İnsan Kaynakları Müdürümüz Eyüp Katipoğlu’na teşekkür ediyorum. Görme engelli olarak işten eve veya evden işe giderken insanların bana temas edebilme riski olduğundan dolayı beni idari izinli saydılar ve tüm engellilere bu destek sağlanması takdire şayandır.
SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Halkımızın yarınlarımız için sosyal mesafe, maske ve temizlikten vazgeçmemesini istiyorum. Toplu etkinliklere katılmasınlar, toplu alanlarda bulunmasınlar. Dernek olarak salgında risk sıfırlanana kadar tüm etkinliklerimizi iptal etmiş bulunmaktayız. Risk sıfırlandıktan sonra çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir.
Kaynak: Güneydoğu GÜNCEL