Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, orta öğretim ve ön lisans mezunu engelli bireyleri gelecek hayallerini gerçekleştirmek için Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (EKPSS) hazırlıyor.
Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla yürüttüğü projelerle engelli bireylere destek olmaya devam ediyor.
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, engelli vatandaşlara istihdam sağlamak ve yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla açtığı kurslar kapsamında ücretsiz EKPSS kursu veriyor. Görme, işitme, bedensel ve zihinsel engelliler için ayrı ayrı açılan kurslarda Türkçe, Matematik, Coğrafya, Tarih ve Anayasa olmak üzere engelli bireylere beş branşta eğitim veriliyor. Eğitim programında, engelli bireyler fiziksel ve zihinsel durumları göz önünde bulundurularak gruplar halinde ders veriliyor. Engelli bireyler, hayallerini gerçekleştirmek için EKPSS kursuna yoğun ilgi gösteriyor. Kurs sayesinde ders desteği alan engelli bireyler aynı zamanda sosyalleşme imkanı elde ediyor. Ortopedik engelli Mehmet Araç, kurs sayesinde eve bağlı olmaktan kurtulduğunu söyledi. Ders veren hocaların empati kurmasıyla eğitimden verim aldıklarını ifade eden Araç, şöyle konuştu: “Hocalarımız ortopedik, zihinsel ve fiziksel engelli arkadaşlara göre derslerini anlatıyorlar.Yani normal bir vatandaşa göre anlatmıyorlar. Engelimize göre bize anlatıyorlar.Dışarıda engelliye değişik gözle bakıyorlar.Ondan dolayı engeliler kendi kabuğuna çekiliyor. Burada engellilere herkes empati ile baktığı için bir yabancılık hissetmiyorlar.”
ENGELİLER TOPLUMDA YER EDİNMEK İSTİYOR
EKPSS’ye sıkı bir eğitimle hazırlandıklarını vurgulayan Araç, sözlerine şöyle devam etti: “EKPSS katılmamızın tek amacı memur olma hayalimizin gerçekleşmesi ve ileride kendimize toplumda bir yer edindirmektir. Burada sosyal destek alıyoruz, bize engelli gözüyle bakmadıkları için kendimizi evimizde hissediyoruz.”
Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik müzik, ahşap, takı tasarımı, deri işlemeciliği alanlarında farklı kursların bulunduğunu anımsatan Araç, engellilerin bu kurslara katılarak eve kapanmamalarını istedi.
Devletinengelli bireylere sağladığı sosyal haklar dolayısıyla hayatlarının kolaylaştığını dile getiren Araç, bu sayede gündelik hayata daha çok adapte olduklarını ifade etti. Bağırsak kanseri nedeniyle engeli olan Ebru Yaşin ise, kursta farklı aktiviteler yaptıklarını anlattı. Kursta aynı zamanda psikolojik destek aldığını belirten Yaşin, bu sayede toplum içine rahat bir şekilde hareket edebildiğini aktardı. Kurs sayesinde adaptasyon sorununu çözdüğünü belirten Yaşin, şöyle konuştu:
“Buraya gelmek,kendi içime kapanmaktan ziyade daha çok böyle dışarıya yönelik olmamı sağladı. Burada güzel dostluklarım,arkadaşlıklarım oldu. Buraya geldiğimde gerçekten kendimi biraz daha açılmış, daha rahat hissediyorum. Burada gerçekten çok güzel bir ortam var.Burayı sadece ders almak amaçlı düşünmemek lazım. Aynı zamanda sosyalleşmek topluma karışmak olarak da görebiliriz.”
Eğitmenlerin kursiyerlerle birebir ilgilendiğini kaydeden Yaşin, “Öğrenciye çok güzel bir şekilde aks ediyorlar. Öğrencilerin de bunu alabildiğini görebiliyoruz. Her seviyeye uygun ders anlatımlarını burada görebiliyorum, şahit olabiliyorum” ifadelerini kullandı.
Yaşin, engellilerin zorluklara göğüs germesi gerektiğini aktararak şunları paylaştı: “Engelli olmak demek kişinin tamamen içe kapanması, toplumdan sıfırlanması bütün sosyal hayatından ödün vermesi, sosyal hayatı sıfıra indirmenin herhangi bir mantığı yoktur. Engelli vatandaş demek hayata karşı engelli değil. Bazı zorlukları olabilir, ama bu onların içe kapanmaları, evlere kapanmaları bütün sosyal hayatları sıfıra indirmelerini gerektirecek bir durum değildir.”
“BURAYA GELDİĞİM ZAMAN KENDİMİ ENGELLİ HİSSETMİYORUM”
Ortopedik engelli Metin Selçuk ise, kursun engellilerin kendisini geliştirmesine yönelik büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. Engellileri kurstan faydalanmaya davet eden Selçuk, şöyle konuştu: “Buraya geldiğim zaman kendimi engelli hissetmiyorum. Tüm engelli arkadaşlarımızın toplandığı bir yerolduğu için hiç kimse kendini engelli hissetmeyecek.Gelip kurslarla ilgilendiklerindezamanlarını çok iyi geçer.”
Sümerpark’ta bulunan Engelli Destek Merkezi ile 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda yer alan Aktif Yaşam Merkezi’nde verilen kurslardan şu ana kadar 126 engelli birey faydalandı.