Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmeleri öncesi toplanan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri taleplerini sıraladı
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu adına yapılan açıklamayı okuyan KESK Şubeler Dönem Sözcüsü Tarım-Orkam Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Ramazan Polat, 5 milyon kamu emekçisinin sorunlarının yıllardır çözülmediğini ve oyalandığını belirtti.
Güvencesiz çalışmanın emekçilere dayatıldığına vurgu yapan Polat, OHAL KHK’leri ile KESK’e bağlı 4 bin 570 emekçinin işine son verildiğinin belirtti.
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamayı, KESK Şubeler Dönem Sözcüsü Tarım-Orkam Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Ramazan Polat okudu. 2020 – 2021 yıllarını kapsayan ‘Toplu Sözleşme’ görüşmelerinin 1 Ağustos 2019 Perşembe günü başlayacağının belirtilen açıklamada milyonlarca emekçinin TİS sürecine odaklandığı ifade edildi.
EMEKÇİLERİN SORUNLARI YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYOR
Açıklamada TİS görüşmelerinde hükümet ile masaya oturan sendikanın emekçilerin, “insanca yaşamaya yetecek bir ücretten, güvencesiz, sözleşmeli istihdama son verilmesine, gelir vergisi adaletsizliğinin ve ek gösterge adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasından ek ödemelerimizin emekli aylıklarımıza yansıtılmasına” kadar hiçbir temel sorununa çözüm getirmediği belirtilirken, OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) emekçilerin çalışma yaşamının daha da güvencesiz bir hale getirildiğine değinildi.
“İŞ GÜVENCESİ FİİLEN KULLANILMAZ HALE GETİRİLİYOR”
Güvencesiz çalışmanın kalıcılaştırıldığına değinilen açıklamada şu ifadelere yer veridi: “İş güvencemiz fiilen kullanılamaz hale getirilerek kamuya kadrolu personel alımı durma noktasına gelmiştir. Kamu emekçilerinin sözleşmeli, kadro karşılığı sözleşmeli, geçici sözleşmeli, vekil ve ücretli gibi farklı biçimlerde güvencesiz istihdamı artarak sürmektedir. Hükümet yılardır kadro talep eden sözleşmelilerin sesine kulak tıkamaya, oyalama taktikleri geliştirmeye devam etmektedir. Nitekim bugünlerde TBMM’de görüşülmesine devam edilen torba yasa sadece 4+2 olarak bilinen sistemle sözleşmeli istihdam edilenleri kapsamaktadır. Buna göre altı yıl boyunca ailesinden koparılanların 3+1 sistemi ile yani ceza indirimi ile yetinmesi beklenmektedir.”
“81 MİLYONUN TAMAMI VEJETARYEN YA DA VEGAN MI?”
OHAL KHK’leri ile KESK’e bağlı 4 bin 570 emekçinin işine son verildiğinin belirtildiği açıklamada, emekçilerin geçim sıkıntısı şöyle ifade edildi: “Maaşlarımızdaki erime sürmektedir. Hedeflenen enflasyon oranlarına, hatta bazen bunun bile altındaki rakamlara imza atanların ‘tarihi başarıları’ sayesinde maaşlarımız her yıl açlık sınırına daha fazla yaklaşmıştır. TÜİK, krizin faturasını emekçi kesimlere yıkmanın bir aracı haline getirilmiştir. Nitekim yaklaşık bir yıldır iğneden ipliğe her şeyi kapsayan zam yağmuru TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarına adeta damla olarak yansımaktadır. Ramazan ayından bugüne et ve et ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde yaşanan en az yüzde 20 artış görmezden gelinmiş, “meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisi ile enflasyon düştü” denilmiştir. Adeta 81 milyonun tamamının vejetaryen ya da vegan olduğu varsayılmıştır. Yine şekerden çaya, akaryakıt ürünlerinden elektriğe uzanan zamlar, alkol ve sigaradaki ÖTV artışları göremezden gelinmektedir.”
“PAZARDA YAŞANAN GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 40”
Medyada memur maaşlarına ilişkin asılsız haberler yapıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Büyük puntolarla ‘memura 3 zam birden” manşetleri atılmıştır. “En düşük memur maaşı 3.723 TL oldur” denilmiştir. Dün elimize geçen maaşlar tüm bu haberlerin koca bir palavradan ibaret olduğunu ispatlamaktadır. Bu ülkede yaşayan 81 milyon, TÜİK’in resmi enflasyonu ile düşük gösterilmeye çalışılsa da sokakta, pazarda yaşanan gerçek enflasyonun en az %40 olduğunu biliyor. Buna karşın maaşlarımızda %5’lik ‘toplu sözleşme’ zammını, %1,01’lik enflasyon farkını, iki günlük bebek bezi almaya yetmeyen çocuk yardımının üç beş kuruş artırılmasını ‘memura üç zam birden’ diye sunanları, en düşük maaşı hesap oyunları ile 650 – 700 TL fazla gösterenleri, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğine atananların maaşlarında %40 zam yapılmasını görmeyip bizim maaşlarımızdaki sefalet artışını ‘müjde’ diye yutturmaya çalışanları buradan kınıyoruz.
Yıllardır en temel sorunlarımız arasında yer alan gelir vergisi adaletsizliği bugün daha da yakıcı hale gelmiştir. Nitekim dün zamlı maaşlarını alan kamu emekçilerinden önemli bir bölümü daha ikinci vergi dilimine girmiştir. Yani maaş artışlarımız daha cebimize girmeden gelir vergi olarak kesilmiştir.” denildi.
“TORPİLİN, KAYIRMANIN, AYRIMCILIĞIN SİYASİ KADROLAŞMANIN KAPSI SONUNA KADAR AÇILMIŞTIR”
3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmediğinin ifade edildiği açıklamada, “kamuda siyasi kadrolaşma ve sendikal ayrımcılık” üzerine ise şunlar belirtildi: “Kamu görevine almada ve görevde yükselmede KPPS ve yazılı sınavların etkisinin azaltılması ile kariyer ve liyakat ilkeleri tamamen ortadan kaldırılmıştır. Yani torpilin, kayırmanın, ayrımcılığın siyasi kadrolaşmanın kapsı sonuna kadar açılmıştır. KPSS’yi, sözlü sınavları ya da mülakatları aşan adaylar Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması ile üçüncü bir elemeye tabi tutulmaktadır. Böylece kamuya alınacak olanların siyasal iktidarla aynı çizgide olması, dolayısıyla sendikal tercihini yaparken de siyasal iktidarla sembiyotik bir ilişki içinde olan konfederasyona bağlı sendikalara üye olmasının yolu açılmıştır.”
FASON TOPLU SÖZLEŞME İFLAS ETMİŞ
3 milyon kamu çalışanı, 2 milyonu ise kamu emeklisi 5 milyon emekçinin 7 yıldır oyalandığının belirtildiği açıklamada, “Kapsamından, tarafların belirlenmesine, grev hakkımızın yasal güvence altına alınmamasından, uyuşmazlık durumunda devreye girecek olan Hakem Kurulunun yapısına kadar onlarca temel sorunu bulunan, yasak ve sınırlamalarla yüklü, hak arama yollarını kapatan bu fason toplu sözleşme sistemi bir kez değil, iki kez değil, üç kez değil, tam dört kez iflas etmiştir.” denildi.
Açıklamada KESK Şubeler Platformunun mücadele programına ilişkin olarak ise şu talepler sıralandı: