Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, tadilat nedeniyle 11 okulun kapalı olduğunu, öğrencilerin kentin farklı yerlerindeki okullara nakledildiğini, bu durumun kaosa neden olduğunu açıkladı.
Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, eğitimde yaşanan sorunlar üzerine Ziya Gökalp Lisesi önünde açıklama yaptı
Hazırlanan basın metnini okuyan Eğitim-Sen 2 nolu Şube Başkanı Volkan Tuncer, pandemi süreci, aşı ve test tartışmaları, LGS, YKS sınav sonuçlarında istedikleri okula yerleşemeyen öğrenciler, kalabalık sınıflar, öğretmen açıkları, anadilde eğitim ve yüz yüze eğitim konularında açıklamalarda bulundu. Pandemi koşullarında birçok ülkenin okulları açık tutabilmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Tuncer, Türkiye’de ise eğitimciler ile velilerin kaderine terk edildiğini söyledi.
OKUL TERKLERİ ARTTI
Tuncer şunları söyledi, “Kapatılan okullarla birlikte, uzaktan eğitime erişemeyen, internet tablet bilgisayar gibi olanaklarından yoksun 6 milyon öğrenci eğitim öğretim kaybı yaşamıştır. Bu süre içinde Okul terki oranları ciddi anlamda artmış, çocuk işçiliği ve çocuk yaşta evlenme oranlarının yükseldiği görülmüştür. Anadilinde eğitim göremeyen çocuklarda eğitim dilinden uzaklaşmaya bağlı olarak öğrenme kaybı oluşmuş, çocukların genelinde zihinsel sağlık ve sosyal açıdan stres ve kaygı halinin artmasına neden olmuştur” denildi.
CİDDİ TEDBİRLER ALINMADI
Yeni eğitim yılının açılması ile öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin sağlık ve güvenliğini riske atmadan uygulanabilmesi için ciddi ve kapsayıcı tedbirlerin alınması noktasında sürekli çağrıda bulunduklarını hatırlatan Tuncer, var olan tablonun her şeyi özetlediğini söyledi.
OKULLARDA BELİRSİZLİK VE PANİK KAYGISI VAR
Bölge illerinde gerekli hazırlıklar yapılmadan okulların açıldığını dile getiren Tuncer, “Okullarda sınıf mevcutlarının seyreltilmesi, ek dersliklerin yapılması, ihtiyaca yönelik kadrolu öğretmen atamasının yapılması, taşımalı sisteme son verilip bir an önce tüm köy okullarının eğitime açılması, okulların hijyen koşullarını sağlayacak ek yardımcı personelin güvenceli olarak işe alınması, tüm merkezî okullarda sağlık odalarının kurulması ve sağlık personelinin atanması, pansiyonlu okullarda ne gibi tedbirlerin alındığının kamuoyuyla paylaşılması ve daha birçok somut tedbirin alınarak eğitime başlanması gerektiği taleplerimiz göz ardı edilmiştir. Bu tedbirler alınmadığı gibi gelinen noktada kentimizde okullarda yıkım, tadilat fiziki alt yapı onarımı gibi gerekçelerle taşınmalardan kaynaklı yaşanan kaos ortamında öğrenci, öğretmen ve veliler eğitime başlamıştır. Mevcut öğrenci sayıları binleri, öğretmen sayıları yüzleri bulan okulların nakilleri büyük panik, kaygı ve belirsizliği de beraberinde getirmiştir. Tuncer, kente tadilat nedeniyle 11 okulun kapalı olduğunu belirterek, “Bugün temsili olarak önünde basın açıklaması yaptığımız Ziya Gökalp lisesine taşınan Selahaddin Eyyubi Anadolu lisesinin dışında Hüseyin Uluğ-Celal Güzel Ses’e, Seyran tepe ilkokulu Yolaltı ilk okuluna, Seyran tepe orta okulu Güner Ekinciye, Nuriye Çelebi Hürriyet ilkokuluna, Mehmet Akif Ersoy 15 Temmuz Anadolu lisesine Vali Ünal Erkan ilkokulu Yahya Kemal Beyatlı ilkokuluna, Koşuyolu Meslek Teknik Lisesi Fatih lisesine, Halide Edip Adıvar Namık Kemal Lisesine Kız Meslek Lisesi Bağlar Anadolu lisesine, Kız imam hatip lisesi Yeniköy Anadolu Lisesine taşınmıştır” denildi
“SORUMLU BAKANLIKTIR”
Yıkılacak 14 okuldan 5’inin yapılmamak üzere yıkıldığını belirten Tuncer, “9 okulunda hangi tarihlerde bitirilip eğitim öğretime açılacağı belirsizdir. Öğrenci öğretmen ve velilerimizin fiziki, sağlık ve psikolojik olarak yaşadığı mağduriyetin tek sorumlusu milli eğitim bakanlığı ve il milli eğitim müdürlüğüdür. Toplum sağlını tehdit eden konularda eğitim bileşenlerinin sağlık hakkını yaşam hakkını ve eğitim hakkını savunması gereken devlet ve milli eğitim bakanlığı, maalesef eğitim politika ve uygulamaları ile sorumluluğunu yerine getirememekte. Eğitim-Sen olarak, bu koşullar altında başka okullarda eğitime devam etmek zorunda kalan öğrenci öğretmen ve verilerimizin kaygılarının bir an önce giderilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğünün gerekli açıklamaları yapması,okul tadilatlarının neden bu tarihte yapıldığını, ne zaman biteceği ile ilgili net tarihler vererek, pandeminin etkileri bu kadar yoğun yaşanırken kentte yaşanan akıl dışı uygulamalara cevap olması konusunda çağrıda bulunuyoruz. Ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi.
Öğretmenlere sorulmadan ders saatlerinin 30 dakikadan 40 dakikaya çıkartılmasını eleştiren Tuncer, eski uygulamaya dönülmesini istedi. Tuncer, son olarak tüm eğitimcilere aşı olması noktasında çağrıda bulundu.